Ren Zhengfei válaszol a Huawei-t érintő kérdésekre

A sencseni vállalat alapítója részletesen kitér az elmúlt napok eseményeire, a Huawei Technologies sajtóanyagát módosítatlanul közöljük.

A Huawei alapítója, a 74 éves és a médiának ritkán nyilatkozó Ren Zhengfei a héten már megszólalt a Huawei kontra Amerika ügyben, most pedig a Huawei Magyarország által a sajtónak megküldött, részletes nyilatkozatát közöljük, teljes terjedelmében.

Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és vezérigazgatója
Ren Zhengfei, a Huawei alapítója és vezérigazgatója (forrás: BBC)

Mi a véleménye az USA intézkedéséről? Mit tudnak tenni ebben a 90 napban?

Az intézkedés 90 napos felfüggesztése nem volt meglepő, készültünk egy ilyen eshetőségre. Számunkra azonban továbbra is az legfontosabb, hogy jól végezzük a munkánkat, arra ugyanis nincs ráhatásunk, hogy milyen intézkedés várható az USA oldaláról. Szeretném kifejezni hálámat a velünk dolgozó amerikai vállalatoknak, akiknek köszönhetően az elmúlt harminc évben eljutottunk oda, ahol jelenleg vagyunk. Számos amerikai vállalat fejezte ki felénk támogatását, melyek közül többen jelenleg is folyamatosan egyeztetnek az USA kormányával. Az Egyesült Államok vállalatainak kötelességük betartani az állam szabta törvényeket, őket nem hibáztatjuk a jelenlegi helyzetért. A médiának is meg kell értenie, hogy a Huawei és az Egyesült Államok vállalatai ugyanazon az oldalon állnak, mindannyian a piacgazdaság részei vagyunk, és mindannyiunk érdeke, hogy megoldódjon a jelenlegi helyzet.

Mi a helyzet a chipekkel? Igaz, hogy a Huawei-nek nincs szüksége amerikai chipekre?

Mindig szükségünk lesz az Amerikában gyártott chipekre, és amennyiben az amerikai vállalatok beszerzik az engedélyt a Huawei-jel való együttműködésre, folytatnánk velük a kooperációt. Nem szeretnénk izolálódni amerikai partnereinktől, célunk, hogy együtt, közösen növekedjünk, és hisszük, hogy hosszú évek óta működő kapcsolatainkat nem tudja megszüntetni egy darab papír. Mi is képesek lennénk olyan jó chipeket készíteni, mint az amerikaiak, de ez nem jelenti, hogy ne vásárolnánk tőlük a jövőben, amennyiben lehetőségünk lesz rá.

Ön szerint zavart kelt a jelenlegi helyzet a nemzetközi piacon?

Nem gondolom, ugyanis Európa egésze nem fog olyan mértékű lépéseket tenni, mint az USA, az amerikai cégek többsége pedig folyamatosan tartja a kapcsolatot velünk.

Hatással lesz az USA korlátozása a fő ügyfeleikre?

Termelési kapacitásunk hatalmas, így továbbra is kiszolgáljuk majd ügyfeleinket, erre nem lesz hatással a korlátozás. Az azonban előfordulhat, hogy növekedésünk némileg lassul majd, de közel sem olyan mértékben, mint azt sokan hiszik. Az év első negyedében 39%-os növekedést értünk el az előző év ugyanezen időszakához képest. Ez áprilisban 25%-ra lassult, és előfordulhat még további csökkenés, az USA lépése ugyanakkor nem okoz igazi károkat, és nem hat negatívan a fejlődésünkre nézve. Termékhiány esete sem léphet fel, hiszen jó előre felkészültünk egy ilyen eshetőségre.

Használták már házon belül a Hongmeng OS-t?

Erre egyelőre nem válaszolhatok. Képesek vagyunk saját operációs rendszer kiépítésére, de ez nem jelenti, hogy szándékunkban áll lecserélni a többi operációs rendszert.

Az USA európai szövetségeseinél is próbálja elérni a Huawei ellehetetlenítését. Mi a véleménye erről?

Számos ország vezetőivel folytatunk tárgyalásokat, minden ország a saját érdekét próbálja érvényesíteni. Az Egyesült Államok kampánya nem elég erős ahhoz, hogy mindenkit befolyásolni tudjon.

Terveznek más területeken is piacot nyitni?

Egyes pletykákkal ellentétben továbbra is az IKT-szektorban kívánunk működni, nem tervezünk más ágazatokban, például az autógyártásban megjelenni.

Tervezik, hogy jobban bevonódnak az oktatásba?

Az oktatás alapvetően az egyes kormányok feladata, a Huawei fő profilja a stabil hálózatok kiépítése. Már több mint hárommilliárd ember összekapcsolását tettük lehetővé világszerte, többek között Afrikában is, ahol a nyugati vállalatok nem szívesen terjeszkednek, mivel nem tudnak bevételt generálni. Ha a Huawei összeomlana, az súlyos következményeket vonna maga után az egész világon.

Milyen vállalattá kíván válni a Huawei a jövőben? Merre terveznek elmozdulni?

Tőkeinjekciót semmiképpen sem engedélyezünk. Ettől eltekintve nyitottak vagyunk bármilyen megbeszélésre, tárgyalásra.

Közismert, hogy a vállalatban rengeteg dolgozó is részvényes. Hatással lehet-e rájuk a jelenlegi helyzet?

Természetesen, de részvényeseink előtt mindig nyitva áll az a lehetőség, hogy szabadon eladják részesedésüket, és visszakapják pénzüket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés