Hirdetés

A Google kinyírhatja a Huawei telefonokat

A Google felfüggeszti számos üzleti kapcsolatát a kínai gyártóval, amely elsősorban az Android használatát érinti és nagyon nehéz helyzetbe hozza a Huawei-t.

Hirdetés

A Reuters robbantotta a hírt, miszerint az Alphabet Inc (vagyis a Google) felfüggeszti azokat az üzleti megállapodásait a Huawei-jel, amely akár hardver, akár szoftver átadását jelenti, kivéve a nyílt forráskódú termékeket érintő részeket. Úgy tűnik, hogy ez a következő állomása annak a kereskedelmi csatának, amely az Egyesült Államok és Kína között zajlik, és amely egyre keményebb lépésekkel jár. Nem meglepő módon pedig elsősorban a Huawei-t támadja, amelyet a Trump-adminisztráció kvázi feketelistára tett a hivatalos indoklás szerint nemzetbiztonsági aggályok miatt.


[+]

Eddig azonban elsősorban a hálózati üzletágra próbált csapást mérni az Egyesült Államok azzal, hogy minden szövetséges országban megpróbálják elérni, hogy a Huawei ne indulhasson 5G hálózati tendereken, de egyértelmű üzenet volt az is, amikor Kanadában őrizetbe vették a Huawei alapítójának lányát. Az egyre keményebb lépések ugyanakkor mindeddig nem érintették a Huawei okostelefonos üzletágát, amelynek pont az Egyesült Államokban egyébként sem ment eddig jól.

Amikor még nagy összeborulás volt: Nexus 6P Google referenciamodell, gyártotta a Huawei
Amikor még nagy összeborulás volt: Nexus 6P Google referenciamodell, gyártotta a Huawei [+]

A Google a Reuters forrása szerint azonnali hatállyal elveszi a Huawei-től a jelenleg piacon levő eszközök frissítésének lehetőségét, a jövőben piacra kerülő, Androidot használó Huawei telefonokon pedig a Google Play Services nem fog működni, ami konkrétan az összes Google szolgáltatást jelenti. GMail, Play Áruház, Maps, Napár - ezek a leginkább húsbavágók felhasználó szempontból.

Az első Huawei okostelefonok - egy korszak lezárul most?
Az első Huawei okostelefonok - egy korszak lezárul most? [+]

Persze ettől még lehet Android alapokra építeni egy okostelefont, de a Google által biztosított szolgáltatások adják a rendszer esszenciáját, alkalmazásbolt, térkép, GMail és egyéb megoldások helyett pedig nehéz előrántani a semmiből bármit is, ami ezt pótolni tudja, noha valószínűleg a Huawei-nél felkészültek már egy ilyen eshetőségre. Richard Yu, a cég fogyasztói üzletágának igazgatója már korábban megszellőztette egy interjúban, hogy van a Huawei-nek terve arra az esetre is, ha kirántják alóluk az Androidot, de saját operációs rendszert és ökoszisztémát fejleszteni nem csak időigényes folyamat, hanem egy olyan vállalkozás, amibe már több, nem is kicsi cégnek beletört a bicskája. A Samsung a Bada platformmal fürdött be sok évnyi küszködés után, a Firefox sem ment sokra, a Symbian lassú vergődése után a Microsoft is feladta a harcot ezen a piacon, amely mára kvázi kétszereplőssé vált, a Google mellett csak az Apple iOS vehető komolyan.

Ebben a kereskedelmi harcban ez az első olyan lépés, amely közvetlenül érinti a végfelhasználókat nem csak a két nagyhatalom határain belül, hanem konkrétan világszerte. A Huawei hétfőre ígért választ az ügyben, de valószínűleg ezzel nem fog lezárulni a történet.

Update: 90 napra felfüggesztette az embargós intézkedéseket az USA.

Azóta történt

Hirdetés