300%-kal több hajlítható kijelzős készülék talált gazdára tavaly, mint 2020-ban

A legkelendőbb mobil egy belépő Galaxy volt, viszont nagyot ment a Z Flip3 2021-ben.

Hirdetés

Elemzést készített az Omdia, melyben darabszám alapján határozták meg, melyek voltak 2021 legkelendőbb telefonjai. A lista nagyjából egybevág azzal, amit a Counterpoint Research korábban már közölt, s amiről mi is írtunk, vagyis hogy a tíz legnépszerűbb mobilból hét iPhone volt, az Omdia ugyanakkor a Galaxy A12-t hozta ki győztesként, mint 2021 legnépszerűbb mobiltelefonját. A 2020 végén bemutatott belépőszintű Samsung mobilból 51,8 millió talált gazdára az elmúlt évben, így első helyet foglal el a dobogón.

Ezek voltak 2021 legkelendőbb telefonjai. Jobbra a leszállított darabszám (millió) és az átlagos eladási ár (USD).
Ezek voltak 2021 legkelendőbb telefonjai. Jobbra a leszállított darabszám (millió) és az átlagos eladási ár (USD). (forrás: Omdia)

Mögötte három iPhone, sorban a 12-es 41,7 millió eladott darabbal, majd az új 13-as 34,9 millióval, és ötödik helyen az Apple legolcsóbb, egyben utolsó 4G-s telefonja, az iPhone 11-es 33,6 millió eladott darabbal. Ötödik helyre került a Xiaomi a Redmi 9A-val, aztán ismét négy iPhone jön, a 12 Pro Max, a 13 Pro Max, a 12 Pro és a 13 Pro, majd tizedik a Galaxy A02. Érdemes ránézni az átlagos eladási árakra is a táblázatban, a listavezető Galaxy A12-t 160 amerikai dollárnak megfelelő valutáért forgalmazzák, az iPhone-ok ennek minimum négyszereséért, esetenként kilencszereséért kelnek el, ami bizonyítja, hogy az Apple továbbra is stabilan tartja vezető helyét a prémium okostelefonos szegmensben.

A Samsung egyértelműen dominálja a hajlítható kijelzős telefonok piacát.
A Samsung egyértelműen dominálja a hajlítható kijelzős telefonok piacát. (forrás: Omdia)

Ám hamarosan kihívót kaphatnak az iPhone-ok a hazai pályán, ha folytatódik a hajlítható kijelzővel szerelt telefonok sikere. Az Omdia külön vizsgálta a foldables kategóriát, a felmérés szerint 9 millió készülék talált gazdára 2021-ben. Ez 309%-os növekedés az előző évihez képest, ami nagyban köszönhető a 4,6 milliós darabszámban eladott Galaxy Z Flip3-nak. A Samsung dominál a hajlítható telefonok között, a piac 88%-a az övék, ami nem is meglepő, hisz a dél-koreaiaknak van egyedül értelmezhető globális kínálata és terméktámogatása a kategóriában. A tavaly eladott hajlítható mobilok között második lett a Z Fold3 2,5 millió darabbal, harmadik a Huawei Mate X2 félmillióval. Az újonc Oppo a Find N-nel bekerült a nyolcadik helyre. Az elemzés szerint a foldables kategóriában 2022-ben 14 millió eladott készülékkel lehet számolni, öt éven belül pedig már a teljes mobilpiac 3,6%-át teheti ki majd a kategória, évi 60 millió darabos forgalommal.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés