Samsung Galaxy Z Flip3 5G - csiki-csuki állapot

Szemrevaló, vízálló és gyorsan lemerül az eddigi legdögösebb hajlítható telefon.

Külső, zsanér, kijelző

„Most mennem kell, visszahívlak” – zárja rövidre Jack Bauer, telefonját határozott mozdulattal és megnyugtató kísérőhanggal összecsukva, mintegy nyomatékosítva: ideje rálépni a tettek mezejére. Egy olyan kor tévés hőséről beszélünk, amikor még nem létezett Instagram vagy koronavírus, és a kagylótelefon volt a divat, rengeteg nyomógombbal. Most meg itt vagyunk húsz évvel később (basszus), és ugyanaz a halk, ám indokolatlanul jóérzésű csattanás kíséri a Galaxy Z Flip3 5G összehajtását, mint amikor sokkal több hajam volt, meg az első telefonom, és egy efféle ketyere legfeljebb a tudományos fantasztikum szintjén létezett.


[+]

A legújabb csiki-csuki trend viszont a nyakunkon, és ha a Z Fold az a sokrétű, nagyképernyős mindenes, mint ami a nyugdíjazott Galaxy Note volt anno, akkor az új Flip lehet a műfaj iPhone-ja – a hajlítható mobil, amelyik divatot teremt. Úgy is néz ki: letisztult külseje, megnyerően kettéosztott teteje, pofás kiegészítői és látványos belső kijelzője olyan vonzó zsebokossá teszik, melyre a hölgy vásárlók éppúgy szemet vethetnek, mint a kompaktabb foldable-re vágyó férfiak. És bár a nálam járt, vajszínű változatnál a hófehér, a fekete, a szürke és a zöld pont jobban néz ki (van még pink és lila), a szimmetrikus, kettényíló formára rengetegen szemet vetettek a teszthéten.


[+]

Szerintem átjöhetett, hogy a Z Flip3 nem a specitábla telefonja, de azért elmondható: nyitva 166 x 72,2 x 6,9, csukva pedig 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 milliméteren és 183 grammon valóban kompaktabb imént nevezett testvérénél, 6,7”-es és 1080 x 2640 pixeles belső megjelenítője pedig bár apróbb, semmiképp nem kicsi. Ez a műfaj erénye: összehajtva eltűnik egy retikülben vagy aktatáskában, bár farmerzsebben szögletes és vastag mivolta miatt szerintem kényelmetlenebb hordozni, mint próbajelleggel, nyitva becsúsztatva.


[+]

Nem érdemes úgy eltenni: a plasztikot és üveget ötvöző kijelzőborítás könnyebben karcolódik, szemben az alumíniumváz túloldalán a Gorilla Glass Victus üveglapokkal. Az viszont csak élőben, valamelyik mobilboltban megragadva derül ki, amit mégis jó leírni: mérnöki remekmű a készülék zsanérja, mivel a telefont némi megszokás után egyszerű egy kézzel kinyitni és összecsukni, és nincs semmi lötyögés, feles mozgás vagy elbizonytalanodás a folyamat során – mintha a Z Flip3 egy darabból faragták volna, bármilyen állásban legyen. Mondjuk a Mate X2-nél a Huawei megoldotta, hogy összehajtva ne maradjon középen hézag, amelyen oldalról átlátni, és ahova galád mikro karcokat okozó homokszemek bejuthatnak, és kínai vonalon a középső gyűrődésminta is kevésbé látványos.


[+]

Itt érintésre és leginkább odakint, napfény alatt tapasztalni a jelzett képernyőrész hullámosságát (ami mozgókép fogyasztásakor a legnyilvánvalóbb), de ez éppúgy megszokható, mint anno a noccs, ami helyett itt egyébként apró, 10 megapixeles kameralyuk van, rejtett szelfikamerát ez a modell tehát nem kapott. Sokkal fontosabb, hogy jó fényerejű a panel napfény alatt is (csak nem sikerült mérőeszközünkkel az extra fénysűrűséget kiváltani), tökéletesek a feketéi, jól kalibrálhatók a színei, hibátlan az érintési érzékenysége és 120 Hz-en perfekt a gördülékenysége. Azért odakint hajlamos minden becsillanni és az ujjlenyomatok is serényen gyűlnek a plasztik fólia érzésű védőelemen, de még mindig sokkal fényesebb ez a panel, mint a másodlagos a dupla 12 megapixeles kameraszett oldalán.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy Z Flip3 5G Sony Xperia 1 III Xiaomi Mi 11 Ultra Huawei Mate 40 Pro Apple iPhone 12 Pro Max Xiaomi Mi 11
Képátló 6,7 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,81 hüvelyk 6,76 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,81 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2640 1644 x 3840 1440 x 3200 1344 x 2770 1284 x 2778 1440 x 3200
Technológia HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR OLED, 10 bit HDR10+ AMOLED, 10 bit HDR10 OLED Super Retina XDR OLED HDR10+ AMOLED, 10 bit
Képfrissítés adaptív 120 Hz 60 / 120 Hz adaptív 30 - 120 Hz adaptív 60 / 90 Hz 60 Hz adaptív 120 Hz
Fehér fényerő 300 / 407 + ? nit 343 / 528 nit 480 / 1312 nit 446 / 905 nit 539 / 832 nit 470 / 1285 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 3,2 nit 2,1 nit 1,1 nit 5,9 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7101 / 6414 K + kézi 8094 / 6996 K + kézi 76122 / 6579 K + kézi 7626 / 6582 K + kézi 6556 K + TrueTone 7257 / 6372 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Oda mindössze 1,9”-es és 260 x 512 pixeles AMOLED megjelenítő jutott 60 Hz-en, alacsony fényerővel, hogy napfény alatt alig látszódjon rajta bármi, de amúgy is főleg passzív értesítéskijelzésre van ez a panel, a notikra ugyanis nem lehet onnan válaszolni. Jó, ez így nem igaz, mert rábökve adott esetben indítható egy app, csak szét kell nyitni a cuccot, megjelenhet rajta mindig látható óra pár pofás animációval, fentről lehúzható két kapcsoló, oldalirányban pedig a zenelejátszó, az időjárás, a naptár, az ébresztő és az időzítő interaktív widgetje ugrik elő. Ám mégiscsak az lett volna üdvös, ha a kamerák vízszintesen kapnak helyet (és a normál, illetve a széles mellé becsatlakozik egy apró zoomegység), lejjebb pedig méretesebb, négyzetes panel kerül, hogy épp úgy lehessen innen kezelni a mobilt, mint a Foldot összecsukva (és látni fogjuk, hogy a kamerák ezt megköszönték volna).


[+]

A hiánylistát a jack kimenet, a tárhely bővítés és a csomagolásból „kifelejtett” adapter, füles, valamint tok teszi 400 ezer forintért fájdalmassá, hogy az embernek a pofás szó fosztóképzővel ellátott változatát juttassa az eszébe. Vagy a bicskanyitogatást, mert hogy Flip, ugyebár. A Qi töltés és fordított vezetékmentes töltés viszont megvan, csak a Type-C porton történő vezetékesnek is 15 watt a maximuma, így szégyenletesen lassú a 3300 mAh-s telep töltése, pedig erre naponta többször szükség lehet. Kétségtelenül ez a Z Flip3 legfőbb hibája, persze nincs kompakt hajlítható kijelző tekintélyes zsanérral és nagy akkumulátorral. Van viszont végre IPX8 védelemmel: a cucc gyártói előírásokat figyelembe véve vízálló, bár érdekes módon nem porálló. Szintén megvan a sztereó hangszóró, plusz a bekapcsolóba épített, fürge ujjlenyomat-olvasó.


[+]

Felette a hangerőszabályzó túl magasra csúszott, persze szétnyitva amúgy is gyakori a fogásváltás, mert a telefon keskeny és xperiásan nyúlánk. Balján magányos tálca tátong: egyetlen nanoSIM fér rá a kábel és a leírás mellől előbányászott tűvel kitolva, a dual SIM működést programozható eSIM végzi, a tárhely bővítést meg az extra munkát bevállaló vásárló, ha a 256 GB-os kiszerelésért még egy kicsit gyűjtene. Mentegetni a mobilt azzal a hibás gondolattal nem fogom, hogy „nem ezeken van a hangsúly”, ám ez mit sem változtat a tényen, vagy legalábbis magánvéleményen, miszerint ez az eddigi legmenőbb külsejű foldable, amivel egyébként főszerk. úr és kollegina egyet ért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés