Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?

Első ránézésre nem találunk komoly különbséget a két modell között, de a sok apróság a felhasználók többségénél is megindokolja majd a 35 ezres felárat.

Kamera, multimédia

Egyértelmű, hogy a csúcskategória és a középkategória közötti különbség jelentős részét a kamerás képességek adják, ám míg a zászlóshajók kamerái sokszor meghökkentő fotós és videós képességekkel vannak megáldva, átlagfelhasználói szinten már az olcsóbb mobilok képalkotása is bőven jónak mondható. Ennél a konkrét mobilduónál három hátlapi egységről beszélhetünk, ám a korrekt főkamera mellett csupán egy ultraszéles segéd és egy még szerényebb makróegység lát el feladatot, a szoftveres sugallat ellenére nincs natív zoomkamera.


[+]

[+]

A Mi 11 Lite 4G és 5G modellje esetén megegyezik a hátlapi kameracsalád, a fő egység egy Samsung GW3 (S5KGW3) típusú, 64 megapixeles szenzorral van megáldva: ez egy 1/1,97 hüvelykes fizikai méretű érzékelő, ami 0,7 mikronos szenzorpixelt jelent, és Tetra-cell szűrővel (ez a Samsung kifejezése a quad-Bayerre) 16 megapixelen adja a legjobb képeit. Van PD-autofókusz, ugyanakkor az optikai képstabilizálás kimaradt az f/1,8-as fényértékű, 26 mm (35 mm ekv.) gyújtótávolságú lencserendszerből. A nagylátó 8 megapixeles, a Sony 1/4"-es IMX355 érzékelőjére épül, 119 fokos látószöge mellé f/2,2-es apertúrát kínál fixfókusszal. A makrókamera 5 megapixeles, optikája f/2,3-as, innen viszont nem maradt el az autofókusz.

Főkamera, 16 megapixel

Első blikkre nagyon szép fotók születnek, hiteles fehéregyensúly mellett magas kontrasztra és szaturációra lehetünk figyelmesek, a dinamikatartomány az automatikus HDR-rel pazar, és bőséggel jut részlet is a fotókra. Persze, alaposan megnézve bőven van hiba a vonalélességgel, a túlélesítő algoritmussal, és a homogén felületek tisztaságával, viszont feltűnő lencsehibák nincsenek, és este is tudnak vállalható minőségű képek születni. A Xiaomi-féle AI fotózás már-már túlzásba esik a színekkel, így alapvetően érdemes lehet kikapcsolva tartani, viszont a rendszer összességében fókuszálás és expozíció szempontjából megbízható, így tulajdonképpen leszokhatunk arról, hogy egy-egy témáról több fotót is csinálunk a biztonság kedvéért.

Nagylátó, 8 megapixel

A nagylátós fotók már jóval kevésbé impresszívek, de a kellemes színezet és a korrekt dinamika ezekre a képekre is jellemző. A kategória átlagát hozza a fixfókuszos modul, a széleken torzítással, a szokásos helyeken pedig kromatikus aberrációval találkozunk, a vonalélesség és a részletesség közepes, a közeli tárgyak pedig képlékenyek a fixfókusz miatt. A szelfik esetén külön kell választanunk a 4G-s és az 5G-s változatot, előbbi 16 megapixeles egység láthatóan gyengébb fotókat lő, mint a fejlettebb model 20 megapixeles, de szűkebb látószögű egysége.

A főkamera 4K-ban 30 fps sebességű videót tud felvenni, esetleg 1080p-ben választhatunk 60 fps sebességet. Az ultraszéles kamera 1080p-ben 30 fps-sel tud felvenni, videózás az 5G-s modell fejlettebb ISP-jének köszönhetően akár váltogatni is lehet a főkamera és az ultraszéles között felvétel közben, ha ezt a felbontást és képfrissítést választjuk. A 4G-s modellben külön indíthatók a felvételek normálban és szélesben. Szintén az 5G-s modell privilégiuma néhány színszűrő, viszont a dupla felvétel és a többi effekt a 4G-s változatban is adott. Elektronikus képstabilizálás minden esetben elérhető normál felvétel esetén, de van Super Steady mód (magyar változatban Folytonos videó néven) is, ami a teljes látószögből vágva, és jelentősen harmatosabb képminőséggel, de finomabb mozgásokká alakítja a kézi kamerarángatást. Ezen felül van rengeteg videós filter és egyéb effekt, és néhány elég hasznos funkció is, mint például az élő fülmonitor, amivel a videó készítője, csatlakoztatott fülhallgató esetén már felvétel közben hallja, milyen minőségű a hang, amit rögzít.

Nappal nagyon jók a 4K felvételek a kategórián belül, az alapértelmezetten h.264-es kódolású, 50 Mbps bitráta feletti videók minőségiek, élesek, nem zajosak, nincs állandó újrafókuszálás vagy egyéb zavaró hiba, és teljesen rendben van a hang is. Éjjel már előjön a képzaj, de itt sincs komoly gond, az ultraszéles videó viszont már jóval gyengébb, főleg élesség és dinamika szempontjából.

[+]

Sztereó multimédiás élményről beszélhetünk kihangosítva, de ez a mostanában szokásos módszer szerint, egy alsó dedikált egységgel, illetve a beszédhangszóróval egyben lévő felső hangszóró párosával értendő. A maximális elérhető hangerő bőven átlagon felüli, viszont a mélyek és a magasak hiánya miatt kissé üres a hangzás, és maximális hangerő környékén már zavaró mértékű torzítással lehet találkozni bizonyos tartalmak esetén. Cserébe az OLED kijelzőn nagyon jó élmény akár filmet nézni, és nincs gátja a nagyfelbontású streameknek sem, egy szoftverfrissítéssel ugyanis mindkét készülékre megjött a Widevine L1-es támogatás, ami a 4G-s változatnál eleinte nem volt magától értetődő. FM-rádió nincs, beépített zene- és videolejátszó viszont van, ami az alapvető kódolásokat és fájltípusokat kezeli, ha valakinek ennél több kell, végtelen mennyiségű alternatíva áll rendelkezésére az áruházból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés