Ennyire degradálja az akksit a Xiaomi 200W-os töltője

Kérdezz-felelek lehetőséget tartott a kínai gyártó a bődületes teljesítményű HyperCharge technológiájáról, és persze a legérzékenyebb kérdést nem lehetett elkerülni.

Hirdetés

8 perc alatt 0-ról 100%-ra töltés egy okostelefonban: őrületesnek hangzik, de a Xiaomi megcsinálta, és egy 4000 mAh-s akkumulátorral szerelt Mi 11 Prón be is mutatták, hogy működik ez a gyakorlatban. Az elképesztő teljesítményhez persze több részre osztott akkumulátor, ideális hőmérsékleti körülmények, és persze nagyon okos töltésvezérlésre van szükség, a bonyolult technológiával kapcsolatban pedig egy kérdezz-felelek lehetőséget tartott a cég.


[+]

Az egyik legfontosabb kérdés persze az volt, hogy mennyit veszít az akkumulátor összkapacitása, ha ilyen erőteljes töltésnek tesszük ki, a Xiaomi válasza pedig az volt, hogy 800 ciklus alatt 20%-ot veszít a telep. Amennyiben ez a gyakorlatban is így alakul, napi töltésekkel számolva bő két év alatt veszít el egy 5000 mAh-s telep annyit, hogy már csak 4000 mAh-snak fog megfelelni: túlzott veszteség ez? Első hallásra talán igen, de szinte biztos, hogy a HyperCharge-opciót a felhasználók nem minden este használják majd ki (teljesen felesleges is lenne), hanem afféle vészmegoldásként veszik elő, amikor sietni kell, de a mobil töltöttségére szükség van. A gyártó egyébként megemlítette, hogy a kínai hatóság előírása alapján 60%-nyi kapacitásnak kell megmaradnia 400 ciklus után, amit a Xiaomi az említett értékekkel jelentősen meghalad.

Azóta történt

  • Jövőre jöhet a Xiaomi HyperCharge

    A 200 W-os töltési teljesítmény továbbra is erősen sci-fi hangzatú a mobiloknál, de a Xiaomi nem csak bemutatta a saját technológiáját, 2022-ben állítólag piacra is dobja.

Előzmények

Hirdetés