TSMC node-on is elérhető a Qualcomm egyik legjobb lapkája

A Snapdragon 778G specifikációja látszólag ugyanaz, mint a 780G-jé, csak most a Samsung után a TSMC is gyárt ilyen chipet.

Hirdetés

Exynos kontra Snapdragon témakörben voltak már petíciók, Európa mindenesetre idén is a Samsung lapkáját kapta az S21-ekben a Qualcomm megoldásával szemben, igaz: a hasonló architektúra és a közös Samsung 5 nm-es gyártótechnológia miatt idén tényleg kicsi a teljesítmény- és fogyasztásbeli különbség, ha azért többen továbbra is inkább a Snapdragont látják előnyösebbnek.


A Snapdragon 780G remekelt a Mi 11 Lite 5G-ben és hasonlóan megnyerő lehet a Snapdragon 778G [+]

Kaptak kritikát az Exynos lapkák a fogyasztás és melegedés oldaláról, és állítólag azért váltott a 4G-s Galaxy S20 FE 990-es Samsung lapkáról az 5G modemet egyszerűen kikapcsoló Snapdragon 865-re, mert a gyártó elégedetlen volt saját lapkája előnytelen melegedésével. Ez persze csak a Gizmochina által hallott pletyka, amit a Samsung nem erősített meg, itt van ugyanakkor egy újabb érdekes fordulat: két hónappal az után, hogy a Qualcomm a koreaiak 5 nm-es node-ján bejelentette az amúgy kitűnő középkategóriás Snapdragon 780G-t, gyakorlatilag most ugyanezt a specifikációt átmentette a TSMC 6 nm-es gyártósoraira.

Konkréten ugyanaz a 2,4 és három 2,2 GHz-es Cortex-A78 alapokon nyugvó processzormag felel a teljesítményért és négy 1,9 GHz-es Cortex-A55 egység a takarékos működésért mindkét lapka esetében, az Adreno 642 grafikus gyorsító egyszerűen csak kapott neve mellé egy L betűt, de amúgy szintén legfeljebb 1080p panelt hajt meg, 144 Hz képfrissítési korláttal. Közös a legfeljebb 3,3 Gbps-os letöltésre képes Qualcomm X53 5G és a 3,6 Gbps-os WiFi 6 modem, ahogy a hárommagos ISP és a 12 TOPS-re képes NPU is.

A Realme már készül saját Snapdragon 778G-s lapkájával
A Realme már készül saját Snapdragon 778G-s lapkájával [+]

Jogos a kérdés, hogy mire föl az új variáció: vajon nagyobb a kereslet az efféle chipekre, mint ahányat az eddigi partner teljesíteni tud, esetleg a gyártósori ár vagy a hőkezelés oldaláról adódnak különbségek? Azért valószínű, hogy egy meglévő chip más node-ra való portolása költséges dolog, és a világot sújtó chiphiány is lehet a háttérben, de ezek puszta találgatások. Ami nem az, az az a szóismétlés mellett az 5 nm-es Snapdragon 780G kitűnő szereplése a Mi 11 Lite 5G-ben, amelyet nyomkodva semmilyen hardveres korlátba nem ütköztünk. Viszont lehet, hogy mostantól több Snapdragon 778G-s mobil érkezik, egyet például a Realme posztere ígér a közeljövőre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés