Hirdetés

Xiaomi Mi 10T Pro - a házon belüli ellenfél

Majdnem-csúcsmodell, egyáltalán nem csúcsközeli árazással. Vannak kompromisszumok, egy nagyobb és több kisebb, de cserébe tényleg vonzó az árképzés.

Fotózás

A fotós-videós vonal hardveresen korrekt szettnek tűnik, nyilván a jókora hátsó sziget ékköve a 108 megapixeles Samsung-féle szenzor, ez jó nagy, alatta pedig négy kör látszik, de ezek közül csak kettőben ül tényleges kamera (13 megapixeles ultraszéles, illetve egy 5 megapixeles makró), a másik két kör egyikében van a vaku, a negyedik pedig egy fényszenzor. Ez elvileg segít jobb fotókat csinálni, meg azt mondják, hogy a kijelző 4096 szintű, automatikus fényerőszabályozásában is szerepet vállal. Ezt nem tudom megerősíteni, különböző helyeken világítottam pofán ezt a szenzort egy zseblámpával, de a világon semmi változást nem értem el, csak gondolom, hogy a fotózásnál számíthat valami extrém esetben. Direkt fotóztam ellenfényben ugyanazt úgy, hogy letakartam, aztán meg nem, de az eredmény csont ugyanaz lett, szóval most vagy elhisszük, hogy itt van valami szenzor (lehet, hogy ha szétszedem, akkor megtalálom), vagy gondolhatjuk azt is, hogy a szimmetria miatt ide be kellett valamit kamuzni, mindenesetre nulla gyakorlati hasznát láttam.


[+]

A másik problémám a kamerás kezelőfelülettel van, ami szerintem egy káosz. Addig nem, amíg nincsenek extra igényeid, választasz látószöget, fotózol, kész. De mondjuk a makró lencsére vagy úgy váltasz, hogy a Pro módban fixen kiválasztod, vagy előrántod a bal oldali menüből, ami ott azért béna, mert van egy jobb oldali menü is, ahol például az esti mód, vagy a 108 megapixeles mód érhető el, márpedig szerintem ezek funkcionálisan egy helyen kéne legyenek. Csak a makrót, a diorámát és az időzített sorozatfelvétel száműzték balra, oda, ahol felbontást, meg rácsvonalakat lehet kapcsolni, a többi üzemmód az jobbra van. Van témafelismerős AI (szerencsére ki lehet kapcsolni), HDR (szintén kapcsolható), meg mindenféle effekt, a látószögeknél pedig 0,6x-ről indulunk (ultraszéles), majd a normál szenzorral el lehet jutni 30x nagyításig is, ami még 108 megapixel mellett is túlzás. A quad-Bayer szenzor miatt alapesetben 25 megapixel lesz a 108-ból (ami bőven elég), de lehet kérni a natív felbontást is. Először megmutatnám, hogy mit csinál az AI (balra az eredeti, jobbra a témafelismerős belepiszkálás):

Hirdetés

[+]

Most pedig a normál fotóink, méghozzá négy különöző módon. Balról jobbra előbb a 108 megapixeles kép nézhető meg (számottevő adatforgalom generálása mellett), aztán a normál, a kétszeres zoom és az ultraszéles látószög eredményei látszódnak:

A zoom ugyebár digitális, de 108 megapixel azért elég infó ahhoz, hogy ez különösebb minőségvesztés nélkül üzemeljen. A főkamera továbbra is remek, széles a dinamikatartomány, rendben vannak a színek, nem kell a natív felbontást erőltetni, ott azért lesznek hibák egy ekkora szenzor mellett, de 25 megapixelben igen korrekt az eredmény vonalélesség és zaj szempontjából is. Az ultraszéles modul viszont nem a piac legjobbja (a Huawei és az ASUS is ügyesebb), de a célnak megfelel, ha a fények jók, akkor praktikus, hogy egy ilyen látószög is bevethető. Van portré üzemmód (klikk ide), alant pedig az esti módban készült fotóinkat mutatnánk meg, itt csak a főkamera vethető be:

Ezekkel nem vagyunk annyira elégedettek, kézből készült az összes fenti alkotás, egész jók a részletek, de összességében elmarad a Huawei ilyen szempontból vezető megoldásától. A színhőmérsékletet viszont remekül eltalálja, vannak részletek, viszont ha nem annyira stabil a kezünk, akkor néha bemozdulnak a fotók. A Pro módban lesz lehetőségünk arra, hogy az ultraszéles modullal is dolgozzunk hosszú záridő mellett (de ahhoz már kelleni fog egy állvány), itt ugyanis külön választhatjuk ki a használni áhított szenzort, aztán csavargatható az ISO, az EV, a fehéregyensúly és a záridő. Plusz a fókuszálás módja is a makró és a normál lencse esetén, az ultraszéles kamera ugyanis csak fixfókusszal dolgozik. A makró lencse viszont kapott autofókuszt, 5 megapixeles felbontáson pedig már értelme is kezd lenni a dolognak, itt van pár példa:

Az előlapi kameránk 20 megapixeles és egész ügyes. Ilyenkor is van portré mód, ahol lehet állítani a szépségfiltereket az influenszer-kompatibilitás jegyében, a háttérelmosás módját, valamint pár fényeffektet is, amikből most alant nyújtanék át a csokrot. Előre is elnézést kérek, hogy nekem viszont nem influenszer-jellegű a fizimiskám:

[+]

Fotós szempontból tehát nagyjából azt kapjuk, amit a Mi 10T Pro ígér, a sima Mi 10-hez képest jobb a makrós kamera és eltűnt a mélységszenzor, ami talán egy jó kompromisszum, a 108 megapixeles főkamera továbbra is a piac élvonalába tartozik, úgyhogy a kezelőfelületben levő logikátlanságok dacára ezügyben elégedettek lehetünk ezen az árszinten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Felforgatja a Mi 10T a mobilpiacot

    Snapdragon 865 és 144 Hz bőven 200 ezer forint alatt, 108 megapixeles kameraszett és 256 GB-os tároló nem sokkal felette, plusz egy koránt sem Lite-os, 5G-s kiadás.

Hirdetés