Igazi zoomlencsét demózott a Xiaomi

Visszatérhet a változtatható fókusztávolság a telefonok hátlapjára.

Hirdetés

Pár éve nehéz lett volna elképzelni, hogy trendi lesz három vagy akár négy, fix fókusztávolságú kameralencse egyetlen telefon hátlapján, ekként letudva a zoomolást. A dolog mégis divatos lett, hiszen kapóra jön a mindennapokban a széles látószög és a komolyabb optikai nagyítás, persze a különböző lencsék között a zoomátmenet digitális és/vagy hibrid jellegű.

A Samsung Galaxy K Zoom
A Samsung Galaxy K Zoom [+]

Ez vállalható kompromisszum, ha a dolog annyira jó, mint például P40 Pro+ esetében, a valódi, mozgó zoomoptikás telefonokból ugyanis nem lett divat. Hiába volt képes például a Galaxy K Zoom változtatni az objektív gyújtótávolságát, nem lett igazán tuti a fotók minősége egyik tartományban sem, ráadásul a méretes kamerarésztől a telefon jócskán megvastagodott.

Az elmúlt fél évtizedben azonban komoly technológiai áttöréseket tapasztalhattunk: egyre jobb az apró szenzorok minősége, és egyre precízebb a kisméretű optikák gyártása. A Xiaomi kamerás részlege pedig eljutott a pontra, amikor apró méretben visszahozhatja a valódi zoomoptikákat.

A fent és lent demonstrált lencse a nagy apertúra miatt 300%-kal több fény befogását és 20%-kal jobb képélességet ígér, bár az nem derül ki a Xiaomi bejegyzéséből, hogy mihez viszonyítva, és egyelőre az f számot sem közölték. A lényeg viszont az, hogy a mozgó zoomkamera nem tűnik vészesen nagynak, ergo egy amúgy is 9-10 mm vastag telefonba különösebb kitüremkedés nélkül beleférhet.

Nyilván rengeteg múlik majd a szenzor és képfeldolgozás mellett a lencse minőségén és a mozgató mechanizmus tartósságán, mindenesetre előnyös trükk lehet, ha jövőre egy Xiaomi telefon valódi, széleskörű zoomobjektívet kínál több fix fókusztávolságú egységgel szemben. Persze egyelőre még csak prototípus fázisnál jár a márka, így nincs garancia a tömeggyártásra.

Előzmények

Hirdetés