Xiaomi Mi 10 - nem olcsóbb, hanem kedvezőbb árfekvésű

Rárúgta a Xiaomi az eddigi rajongóira is az ajtót az Mi 10 árazásával, a Pro volt az igazi szívroham, de a sima sem lett egy olcsó modell.

Hirdetés

Bevezető

Ha egy idei csúcsmodell tesztjét írjuk mostanság, akkor egyszerűen nem tudjuk megkerülni azt, hogy ne említsük meg, hogy milyen irgalmatlan módon drága lett hirtelen a kategória gyakorlatilag összes szereplője. De ez nem csak a zászlóshajókra igaz, ha a középkategóriában nézünk körül, akkor is szignifikáns áremelkedést látunk és ezt a legjobban azok a modellek példázzák, amelyeknek volt egy éve elődjük. A Xiaomi pont ilyen márka, a Mi 10 elődje jóval olcsóbban nyitott, ám a Redmi 9 is drágább lesz, mint a Redmi 8 volt. De a OnePlus is megdrágult, a Samsungnál már meg sem lepődünk, a Huawei-nél is elszálltak az árak (a Google licnesszel együtt), szóval — bár nekünk sem volt egyszerű — de ideje hozzászokni, hogy a telefonok drágábbak.


[+]

Az mondjuk viszont korántsem mindegy, hogy mennyivel. Mert egy csomó mindent meg lehet magyarázni, béka segge alatt van a forint árfolyama minden életképes valutához képest, továbbra is rekordmagas az áfa, mostanság a logisztikai költségek is megugrottak, hiszen sokkal kevesebb repülő tud cuccot hozni Ázsiából, ami épp repül, az is maszkokkal és lélegeztetőgépekkel van tele, de azért még mindig van egy faktor ebben a drágulásban, amit nehéz magyarázni. A Xiaominál sem könnyű, de itt van egy markánsan látható törekvés arra, hogy a Redmi brand leválasztásával létrehozzanak egy olyan márkát, ami tartja a gyártótól megszokott olcsóságot, a Xiaomi név viszont már a cég szerint simán ér annyit, mint egy Huawei, egy Samsung, vagy tényleg bármi. És ennek megfelelően úgy feltolták a csúcsmodell árát, hogy mindenki csak pislog. A Mi 10 Pro cikkéhez nyílt fórum 90%-a arról szól, ahogyan a júzerek infarktust kapnak.


[+]

Viszont az Mi 10 Pro mellett megjött a “sima” modell is, ami nyilván itt-ott gyengébb bizonyos funkciók kapcsán, de valamivel emészthetőbb az ára. Ez sem lesz olcsó, karcolja a 300 ezer forintot, de erre mondhatjuk, hogy ez azért valamivel lentebb van, mint a Samsung, a Huawei, a Sony, az LG, vagy éppen a OnePlus ajánlata, viszont alig tud kevesebbet. Egy csomó olyan dolgot nem spóroltak ki, ami amúgy az árat növeli (90 Hz-es kijelző megmaradt, 5G megmaradt, főkamera megmaradt, az akkumulátor még nagyobb is), pedig igazából ha nekünk kéne összelegózni a rendelkezésre álló elemekből valamit, akkor először az 5G-t dobnánk ki, aztán a 90 Hz-es kijelzőt, de meghagynánk a frankó ultraszéles kamerát inkább. Értjük, hogy az 5G egyrészt jó ajánlólevél a szolgáltatói kínálatokba való bekerülés kapcsán, másrészt lehet mondani, hogy milyen jövőálló, de a következő három évben még simán elleszünk a 4G-n, de az is lehet, hogy ez inkább öt év lesz, szóval pont ezt nem okvetlenül kéne már most megfizettetni a felhasználóval. De feleslegesen agyalunk mi itt ezen, a Mi 10 úgysem változik (az ára sem), szóval nézzük meg, hogy miben kapunk kevesebbet, mint az abszolút csúcsmodell kapcsán.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés