Tovább drágulhatnak a csúcstelefonok

A Snapdragon 875 állítólag egymaga 100 dollárral dobja majd meg a mobilok gyártási költségét.

Nem puszta hóbortból elmélkedtünk azon a minap, hogy lehet ajánlott egy telefon 300 ezer forint feletti nyitóárral? – idén egyszerűen elszálltak a csúcsmobilok árai, a nehezen körülhatárolható luxuskategóriába lépve, és eljutottunk oda, hogy egy iPhone SE az olcsóbb alternatíva. Kiveszi a dologból a részét nyilván egy rakás kamera, a magas képfrissítést kínáló panel, az 5G modem a hozzá passzoló antennákkal és az egyre fejlettebb gyártástechnológiával készülő chipek.


A Xiaomi Mi 10 Pro két és félszer drágábban nyitott elődjénél – a Mi 11 Pro még drágább lehet [+]

Ugyanakkor nem tudnak az idei, hagyományos kialakítású telefonok olyan lehengerlő újításokat felmutatni, amelyek kötelező vétellé tennék abszolút versenyképes, féláron kapható elődjeikkel szemben. Az kétségtelenül izgalmasabb, hajlítható kijelzős darabok pedig még durvább horrorárakkal riogatnak. Nos, egy koreai kéminformátornak van egy lesújtó híre: a készülőfélben lévő Snapdragon 875 iránt érdeklődő Xiaomi a chipre 250 dolláros árajánlatot kapott, ami azt jelentené, hogy a 150-160 dolláros Snapdragon 865-höz képest mintegy 32 ezer forinttal többet kellene a Qualcommnak kifizetnie minden egyes 2021-es lapkáért.


Jó, de már nem jó áras telefon a OnePlus aktuális zászlóshajója, a 8 Pro [+]

Az 5 nm-es node-on várt és integrált X60 5G modemmel szerelt Snapdragon 875 tehát kiemelkedően drága komponens lesz, és a gyártók a különbözetet nyilván nem a saját zsebükből fizetik majd ki. Persze nem csak a chipek határozzák meg a gyártási és végfelhasználói árat, és akadhat komponens, melynek ára egy év alatt mérséklődik. Ám őszintén: az elmúlt évek trendjeit figyelembe véve bárki komolyan úgy véli, hogy jövőre elkezdenek az elszállt árak visszatérni a realitás talajára?

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés