Withings Activité és Activité Pop teszt

Aktivitást mérni?

Az idei év egyértelműen az okosórákról és a különféle aktivitásmérő karperecekről szól. A nagyobb gyártók sorban jelentik be az efféle eszközeiket, miközben a kínai vállalatok pedig olcsóbb megoldásokkal árasztják el a piacot. Nincsenek tehát könnyű helyzetben az olyan vállalatok, akik mondjuk közösségi finanszírozással próbálnak elindulni, vagy egyébként sikeresen működnek, de mondjuk hazánkban nem különösebben ismertek.


[+]

Egy ilyen gyártó a francia Withings is, akik már viszonylag régóta foglalkoznak különféle okos megoldásokkal, 2009-ben már volt WiFi-s szobamérlegük, de a hírekbe az Activité nevű okosórájukkal kerültek be tavaly nyáron. Viszonylag könnyű dolguk volt, ügyesen felismerték ugyanis, hogy a kijelzőkkel felszerelt okosórák potenciális felhasználói egy viszonylag szűk réteget jelentenek, a technológiai újdonságok iránt fogékony, kísérletező kedvű felhasználókon és a geekeken túl ugyanis egy csoportról sem lehet kijelenteni, hogy a ma ismert okosórák egyértelműen nekik készülnek, bár ezen az Apple Watch megjelenése nyilván fog valamennyit változtatni. A franciák mondjuk nem csak itt változtattak a sokak által bombabiztosnak gondolt recepten, a kijelző elhagyása mellett szemmel láthatóan fontos volt, hogy egy jó minőségű, átlagos karórának kinéző eszközt csináljanak, ami ráadásul apró is, a bumszli órák ugyanis attól függetlenül sem feltétlenül népszerűek, hogy a klasszikus kiegészítők kínálatának jelentős részét ezek teszik ki.


A Withings Activité a Huawei Talkband B2 mellett
[+]

Ezen irányelveket tartva került piacra a hazánkban is megvásárolható Activité, illetve a hamarosan elérhető Activité Pop, amely az alapmodell azonos tudású, de kevésbé prémium kivitelezésű, olcsóbb változata. A cég hozzáállásáról sokat elárul, hogy a megkeresésünkre egy napon belül reagáltak és jóval a tényleges megjelenés előtt elküldték nekünk a Popot tesztelésre, miközben ráadásul nagyon kedvesek is voltak és azt is csak pironkodva jelezték, hogy a várható érkezés pár nappal kitolódott. Őszintén szólva nem ezt a hozzáállást szoktuk meg, elég sok gyártónak írtunk tesztpéldányok miatt, komolyságunkat mutatva a nemzetközi kiállításokon is rendszeresen meglátogatjuk a megfelelő standokat, de sem ez, sem a hétszázezer olvasó nem szokta meghatni őket, Pebble Steel teszt sem véletlenül nincs a Mobilarenán, egyszerűen nem küldtek. A Withings viszont tényleg foglalkozott a magyar piaccal is, ráadásul valószínűleg azt is tudják, hogy mi is emberek vagyunk, nyilván szívesebben ugrunk neki úgy egy tesztnek, hogy előtte normálisan tudtunk kommunikálni a PR-es kollégákkal. Az eredeti Activitét viszont nem a gyártó küldte, az Pop érkezése után az iCentre juttatta el hozzánk a tesztpéldányt, mivel náluk már kapható is a termék.

Hirdetés

Csomagolás, külső

Az alapmodell és a Pop az eltérő árazásnak megfelelően más típusú csomagolásban érkezik, utóbbiét a kedves levelezés fényében birka türelemmel álltunk neki kinyitni, de pár perc sikertelenség után be kellett látnunk, hogy elég rosszul sikerült. Nem a kinézetével van gond, hanem azzal, hogy semmilyen instrukciót nem tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene nekiesni, aminek egy teljes széttépés lett a végeredménye, pedig tényleg mindent megpróbáltunk és türelmesek voltunk, amolyan szerkesztőségi flashmob lett a kicsomagolási kísérlet eredménye (egyébként csak ki kéne húzni azt a kartondarabot, amin az óra fekszik, abban van minden, az összes többi elem be van ragasztva). A sima Activitével nem volt efféle gond, egy hosszúkás dobozban érkezett, amelyből másodpercek alatt kibányászható az eszköz; a százezer fölötti árkategóriában mondjuk nem feltétlenül elég elegáns, de mindenképpen praktikus megoldásról beszélünk. Tartozékok tekintetében van különbség, az olcsóbb Pophoz nincs pótszíj, a sima Activité bőrszíját viszont le lehet cserélni a dobozban lévő kaucsuk változatra, ami egyébként pont olyan, mint a Popon fent lévő szíj. Mindkettőhöz jár viszont egy fémből készült korong, egy fontos szerszám, amely egyrészt az óra párosításakor, aktiválásakor, másrészt az elemcsere során is hasznos társa lesz a felhasználóknak. Persze az elhagyása esetén sincs gond, egy órásmester nélküle is hozzáfér a CR2025-ös gombelemhez, a párosítást meg egy sima tűvel is meg lehet oldani.


Balra, nem saját dobozán az Activité Pop, jobbra az eredeti Activité
[+]

A két óra nagyon hasonló egymáshoz, mégis markánsan különböznek, az Activité képviseli az elegáns, prémium vonalat, míg az Activité Pop egy sportosabb változat, amit kapucnis pulóverhez is simán fel lehet venni, illetve úgy alapvetően a fiatalabb korosztályt célozza meg. Mindkét óra nagyon kicsi, a ház átmérője bő 36 milliméter, ami abból a szempontból nagyon klassz, hogy a hölgyek is simán tudják hordani a Withings újdonságait, amelyek egyébként a férfiak kezén sem mutatnak rosszul, de tényleg tudni kell, hogy ezek kicsi órák, ami az online rendelésnél egyébként probléma lehet, nem feltétlenül számít erre a vásárló. Ezek tipikusan azok a termékek, amiket érdemes felpróbálni vagy legalább megnézni a vásárlás előtt, de inkább a csuklónkon tudjuk belőni, főleg azért, mert az átlagosnál kicsit vastagabbak is, valószínűleg pont a kis átmétő miatt. Az összeszerelés minősége nem hagy kívánnivalót maga után, mindkét óra rozsdamentes acélból készült, de míg az Activité borítása csillog, a Pop esetében matt bevonatról beszélhetünk, megjelenése ebből adódóan kevésbé komoly. A drágább modellen megtalálható Swiss Made feliratnak nem biztos, hogy van jelentősége a tényleges minőség szempontjából, mert a Pop is nagyon jól össze van rakva, vízállóság szempontjából is ugyanazt nyújtják, mindkét modell az 5ATM besorolásnak felel meg. Érdekesség, hogy a drágább modellhez kapott bőrszíj rövidebb a kaucsuknál, az én csuklómra speciel fel sem ment, Legendd kollégáéra pedig csak a legnagyobb állásban csúszott fel, ez azért egy elég idétlen dolog egy prémium eszköznél.


Withings Activité
[+]

A hátlap a már említett szerszámmal eltávolítható, időről időre ezt a felhasználóknak meg is kell tenniük, így lehet ugyanis kicserélni azt a CR2025-ös gombelemet, amiről az órák körülbelül 8 hónapon keresztül tudnak üzemelni. Az instrukciók sajnos itt sem egyértelműek, az eltávolítással nem volt gond, de a fém hátlapot visszapattintani nem igen tudtuk, a felhasználói kézikönyv pedig csak annyit írt, hogy úgy rakjuk vissza, ahogy fent volt, köszi. A Withings online felületén annyival egészítették ki a dolgot, hogy az órát tegyük egy vízszintes felületen elhelyezett rongyra és finoman toljuk a hátlapot, szintén egy ronggyal. Ebből bő fél óra próbálkozás után az lett, hogy teljes erőmmel toltam vissza az elemet, ami egyébként tökéletesen be is pattant; mindez egyébként a Popnál történt, az Activité hátsó része simán visszament. A tanulság, hogy még a Pop is elképesztően erős szerkezet, a strapabírásával valószínűleg nem lesz gond. Illetve azt is érdemes megjegyezni, hogy a hátsó részt csak és kizárólag szabad eltávolítani, ha tényleg lemerült az elem, a puszta kíváncsiság nem éri meg ezt a bajlódást. A szíjak szintén cserélhetők, de szerencsére itt nem beszélhetünk ilyen komoly procedúráról, egy-egy gyorsrögzítő pöcök tartja a helyén őket.


Withings Activité
[+]

Az órák számlapja kísértetiesen hasonlít egymásra, ami az azonos tudás fényében teljesen érthető. A számokat csak vonalak jelölik, másodpercmutató nincs, van viszont egy kis kör a jobb alsó sarokban, ami egy százig terjedő skálát takar, ez mutatja a napi aktivitásunkat. Dizájn szempontjából itt van a legnagyobb eltérés, az Activiténél ez ugyanis szálcsiszolt felületen van és színes a mutató, míg a Popnál nincs efféle különbség. Háttérvilágítás, fluoreszkáló elemek nincsenek az órákon, ami a sötétben történő leolvasásukat lehetetlenné teszi, viszont az üzemidő szempontjából talán ad némi pluszt.

Tudás, összegzés

Az órák konfigurálásához mindenek előtt telepíteni kell az Androidra és iOS-re is elérhető Health Mate alkalmazást, aminek a zöld robotos változatával jelenleg a gyártó által is elismert problémák vannak, igazság szerint nem igazán lehet működésbe hozni vele az órákat, ami elég kellemetlen dolog annak fényében, hogy ezek ugye már piacon vannak, ha felhasználó lennék, akkor marha idegesen reagálnék egy efféle bakira. Épp ezért az eredeti tervekkel ellentétben az iOS jelentette a tesztplatformot, még szerencse, hogy a szoftver tudása mindkét operációs rendszernél ugyanaz. Fontos tudni, hogy az órák használatához legalább 4.3-as Android vagy 7-es iOS rendszert futtató eszköz szükséges, nyilván a 4.0-s Bluetooth miatt.


[+]

A Health Mate alkalmazás elindítása után az elmaradhatatlan procedúrákon kell keresztülmennünk, mikor születtünk, mekkora a testtömegünk és a magasságunk, mi a kitűzött cél. Sok más szoftverrel ellentétben ez dinamikusan állítható, ráadásul nem csak azt láthatjuk, hogy hány ezer lépés megtételéről van szó, hanem azt is, hogy ez kilométerben nézve mekkora gyaloglást jelent. Ezt követi a mutatók beállítása, amit fontos jól elvégezni, ennek hiányában ugyanis az órák rosszul fogják mutatni az időt. Az alkalmazás egyébként nem csak az Activité termékcsaládot szolgálja ki, a gyártó más termékei is ezekkel kommunikálnak, úgyhogy a mérlegeket, pulzus- és vérnyomásmérőket is hozzájuk tudjuk csatlakoztatni, aminek fényében egy elég komplex képet kaphatunk saját magunkról. A felület jól néz ki és átlátható is, kezelni is pofon egyszerű, ebből a szempontból tehát mindenképp dicséret illeti a franciákat.


[+]

Az órák fontos funkciója a lépésszámlálás, ezt egy háromtengelyű giroszenzorral oldják meg, amivel elvileg nem csak a sétálást és a futást, hanem az úszást is lehet monitorozni, ezek az adatok időről időre átkerülnek a készüléken futó alkalmazásba. A motivációs részt jól kidolgozták a fejlesztők, különféle plecsniket kapunk a teljesítményünknek függvényében, ezek mindegyike kedves és dizájnos, egy mindössze 4000 lépéssel operáló nap után például kaptam egy csendes nap titulust, ami mellé a szoftver kiírta, hogy reméli, tudom folytatni az utam az aktívabb életmód felé. A két Activité egyébként az alvást is monitorozza, de ezt egy kicsit bugyuta módon teszik, ugyanis nem nekünk kell aktiválnunk a dolgot, hanem ha mozdulatlan pozícióba kerülnek, akkor azt hiszik, hogy alszunk. Épp ezért a statisztikák szerint én naponta 13-14 órát is ezzel a tevékenységgel töltök, holott csak arról van szó, hogy például gépelés közben leveszem az órámat a kezemről.


[+]

A funkcionalitás fontos része a néma ébresztés, amit az órák rezgéssel tudnak elérni. Az időpontot az alkalmazáson keresztül lehet beállítani, de az órán egy gesztusmozdulattal bármikor meg lehet nézni, hogy mi van beállítva legközelebbre, ilyenkor a mutatók pár másodpercre beállnak az ébresztési időre, ami nagyon látványos dolog, őszintén szólva állandóan ezzel játszottam, de azért nyilván meg lehet unni. A beépített vibramotort viszont sajnos semmi másra nem lehet használni, semelyik Activité nem képes notifikálni minket mondjuk bejövő hívás esetén, ami valószínűleg nem is lenne kivitelezhető, lévén nem állandó, aktív Bluetooth kapcsolatra tervezték őket.


Férficsuklón sokak szerint túl kicsi az óra
[+]

Az elegáns Activité óra két színben, fekete és fehér számlappal érhető el, előbbihez alapértelmezésben fekete, utóbbihoz barna szíjat kapunk. A Popból bézs, kék és sötétszürke színvariáns is létezik, gyárilag mindegyikhez ugyanilyen árnyalatban pompázó szíjakat kapunk, de utólagosan vásárolható egy külön szíjcsomag is, 40 euróba kerül három darab kaucsukszíj. Ennél is fontosabb azonban, hogy a prémium Activitéhez jelenleg bő 120 ezer forintért lehet hozzájutni, míg az Activité Pop várhatóan 45-50 ezer forint között fog kezdeni. Ezek nagyon szép órák, a funkcionalitásuk is rendben van, hiszen azoknál az embereknél is megoldják az aktivitásmérést, akik nem feltétlenül szeretnének egy dedikált eszközt hordani erre a célra. Ettől függetlenül nem lehet kijelenteni, hogy ajánlott vásárlásnak minősülnének, ahogy okosórának is túlzás lenne hívni őket, mindkét eszköznél egy szép óratestbe beépített aktivitásmérőről beszélhetünk. A drágább változat a véleményünk szerint annyira nem prémium minőségű, amennyire egy 120 ezer forintos svájci órától el lehetne várni, a Pop esetében viszont efféle probléma nincs, nagyjából azt hozza, amit a hasonló árú divatórák is.


Withings Activité Pop
[+]

Nyilván lehetne vitatkozni azzal, hogy az értesítések hiánya jó vagy rossz dolog, de itt nem ez a lényeg, ha ilyen funkció is lenne bennük, akkor ezek is nagyobb méretű, tölthető eszközök lennének, nem filigrán karórák, amiket nem kell tölteni, mert elemről mennek. A kérdés az, hogy az aktivitásmérőkhöz és a sima karórákhoz képest mit nyújtanak; a Pop nem kimondottan drága annak fényében, hogy egy jó aktivitásmérő is 20-30 ezer forint között mozog (igaz, azok a kijelzőjük miatt többet is tudnak), de itt ugye egy transzparens dizájnt kapunk, egy egyszerű, szép karórát. Az eredeti Activiténél viszont érdemes lehet végiggondolni, hogy megér-e ennyit egy olyan óra, ami amúgy nem ennyire minőségi, 100 ezer fölött ugyanis sokak számára már az is fontos szempont, hogy az órán látszódjon, hogy annyiba kerül. Ha ezt nem is hozza a termék, azért mindenképp szépnek mondható, ezért a tetszett plecsni ugyanúgy rásüthető, mint az olcsóbb testvérére.

Withings Activité és Activité Pop

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

 • GOCLEVER Chronos Eco okosóra teszt

  Elsősorban a konkurens termékekhez képest rendkívül alacsony árával hívja fel magára a figyelmet a GOCLEVER alacsony fogyasztású kijelzővel szerelt okosórája, ami kicsit bugos ugyan, de használható.

 • Pebble Time - jó időben

  Az Android Wear rendszerre épülő okosórák mellett a Pebble színes kijelzővel ellátott modellje is egy túlságosan egyszerű megoldásnak tűnhet, pedig egy jól átgondolt koncepció végeredménye.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

 • Runtastic Moment Basic - futottak még

  A futóalkalmazásáról ismert Runtastic a bluetoothos aktivitáskövetők között is kipróbálja magát. A legalapvetőbb modellt szíjaztuk fel a karunkra.

Előzmények

Hirdetés