Martian Notifier - egy sima, egy fordított

Hirdetés

Analóg, digitális, mindkettő, egyik sem?

Az okosórák széleskörű elterjedésének az egyik gátja a mai napig az a személyiségzavar, hogy egyszerre próbálnak megfelelni a hagyományos analóg karórák formavilágának, üzemidejének és tartósságának, valamint az okoseszközök által nyújtott igényeknek és szolgáltatásoknak. A kerek óralap például lehet szép, ám a tartalmak megjelenítése kör alakú megjelenítőn nem éppen praktikus. A nagy kijelző sem rossz hosszabb üzenetek elolvasására, ám attól a készülékház is megnő. Jó dolog a vezetékmentes kapcsolat is, és persze az ezernyi funkció, az viszont mégse járja, hogy az embernek már a karóráját is naponta kell töltenie, lemondva mondjuk olyan funkciókról, mint az alvásciklusok követese, ha az óra este kerül a töltőre.

 Martian Notifier
[+]

A Martian úgy próbálta feloldani a fenti ellentmondásokat, hogy Notifier nevű kütyüjébe egyszerűen beleépített egy hagyományos analóg és egy megokosodott digitális órát, amelyek külön telepről futnak, és külön részt foglalnak el az előlapról. Méreteit tekintve a Notifier teljesen átlagos darab, bár kompaktnak semmiképpen nem nevezném. Az órarész átmérője 43,2 milliméter, vastagága pedig 12,7 milliméter. A készülék 52 grammot nyom.

Bár ez a piac még meglehetősen friss és képlékeny, azért alapvetően az ilyen órák kapcsán rögtön két irányzatról is beszélhetünk. Okosórának általában a komolyabb, teljesen érintőkijelzős, adott esetben alkalmazásokat futtató és számos interakciós lehetőséget magukban foglaló órákat nevezzük. A kevesebbet tudó, jellemzően csupán az értesítéseket megjelenítő kiegészítők inkább az úgynevezett connected watch, azaz csatlakoztatott óra kategóriájába esnek. Ezek története régebbre nyúlik vissza, annak idején például a Sony Ericsson és Fossil együttműködésének gyümölcse is egy ilyen szerkezet volt. A határok azonban itt is kissé elmosódnak, az Alcatel órájára például ugyan nem lehet appokat rátenni, de gyárilag tud egy csomó olyan funkciót, ami az Android Wear platform köré épülő okosórákat is jellemzi, lehet irányítani a zenelejátszót, van benne lépésszámláló, el lehet utasítani a hívásokat üzenetküldéssel, ráadásul teljes érintőképernyős felülettel rendelkezik. De újabban a MediaTek is összeütött egy okosórás platformot és nem lennénk meglepve, ha a kevésbé ismert kínai gyártók ezt használnák majd a jövőben. A Martian mindenesetre régi játékos a piacon, 6-7 éve orvosi célokra fejlesztett vészjelzőkkel kezdték az ipart és hamar rájöttek, hogy az itt használt technológiát bele lehet gyömöszölni egy normális karórába is. És tartották is magukat ahhoz, hogy egy intelligens óra elsősorban órának néz ki, másodsorban pedig kapcsolódik az okostelefonhoz.

 Martian Notifier
[+]

Az óralapi üveget vékony acélkeret veszi körbe, a ház többi része pedig cseppálló műanyagból készült, kivéve a Notifier fémes alsó részét. Az óraszíj anyaga szilikon, amelyre rengeteg kivágás került, hogy vékonyabb és vastagabb karra is kényelmesen fel tudjuk csatolni. Mi a fekete színű Martiant szereztük be a barcelonai MWC-n, de megvásárolható a termék piros és fehér változatban is. A klasszikus órarész, mint jeleztük, külön telepről fut, amely kétéves működést biztosít. Az órát a jobboldali, egy milliméterig kihúzható tekerőgombbal lehet beállítani. Ami a számlapot illeti, az órajelölések nem futnak teljesen körbe a széleken, az OLED megjelenítőnél ugyanis lemaradtak a fémes csillogású pöckök, engem ez azonban nem zavart.

 Martian Notifier
[+]

Az okosórára áttérve, az értesítések alul, egy fehéren világító, egysoros, 96 x 16 pixeles OLED megjelenítőn futnak végig. Nem lehet könnyen észrevenni, de bal oldalon egy RGB értesítési LED is helyet kapott, amely erős fénnyel villan fel, ha épp dolga akad. Az okosórát elsősorban a két baloldali gombbal fogjuk kezelni. A funkciók között az alsó gombbal lehet váltani, oké utasítást pedig a felsővel adhatunk. Ha olvasatlan értesítés érkezett a Notifierre, azt az óralap megbökésével tudjuk elolvasni, újabb bökéssel pedig a kijelzőt gyorsan kikapcsolhatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • 30 napos üzemidő a Vector okosóráival

    A Vector azt ígéri, hogy két monokróm kijelzős kütyüje, amelyek a három nagy mobilos platform mindegyikével kompatibilisek lesznek, egy hónapig bírni fogják egy töltéssel.

  • Withings Activité és Activité Pop teszt

    A francia gyártó jól ráérzett arra, hogy hogyan lehet kitűnni az aktivitásmérő karperecek végeláthatatlan sorából; leginkább úgy, ha egy gyönyörű karórába építik be ezeket a funkciókat.

  • GOCLEVER Chronos Eco okosóra teszt

    Elsősorban a konkurens termékekhez képest rendkívül alacsony árával hívja fel magára a figyelmet a GOCLEVER alacsony fogyasztású kijelzővel szerelt okosórája, ami kicsit bugos ugyan, de használható.

Hirdetés