GOCLEVER Chronos Eco okosóra teszt

Hirdetés

Előszó, külső

Bár az okosórák piaca még mindig nem pezseg olyan mértékben, mint azt a benne érdekelt cégek valószínűleg szeretnék, arra már jó ideje számítani lehetett, hogy idővel meg fognak jelenni viszonylag olcsón elérhető eszközök is, amelyek mégis használhatók lesznek. Kedvező áron ugyanis egy ideje már hozzá lehet jutni efféle kiegészítőkhöz, de ezek jelentős része a kínai másolóipar kevésbé meggyőző termékportfóliójából kerülnek ki, magyarán külsejében az aktuális Samsung Gear szériára hajaznak, de nem igazán használhatók. Egy okosórát ugyanis nem lehet olyan könnyen összerakni, mint egy androidos okostelefont, hiszen itt nincs meg a Google-féle hátszél, mindenféle vackon nem lehet Android Weart használni, magyarán a szoftveres rész megalkotása is az adott gyártó feladat, ez pedig az óráknál legalább akkora kihívás, mint az, hogy valahogy ki is nézzen az eszköz. Egyelőre kevesen tudják megugrani az elvárható szintet.


[+]

Nyilván nem a JTC-től kapott GOCLEVER Chronos Eco az egyetlen olyan elérhető áron érkező okosóra, amelyik első és második ránézésre is teljesen használhatónak és életképesnek tűnik, de ettől függetlenül nagy örömmel álltunk neki kicsomagolni az apró és minden cicomától mentes dobozt, amely az órán kívül csak egy kevésbé minőségi USB-s töltőkábelt rejtett. Az óra külseje nem különösebben meggyőző, abszolút jellegtelen és kicsit játékóra jellege is van, nyilván sokkal kevésbé trendi dolog viselni, mint egy csúcskategóriás megoldást, de például az első generációs Pebble-nél sokkal kulturáltabban néz ki. Az anyaghasználattal kapcsolatban azért érheti kritika a gyártót, a leírhatatlanul katasztrofális I'm Watch-hoz hasonlóan itt is a fehér színű változatot kaptuk meg tesztelni, aminek a szíja pár óra használat után ugyanúgy elkezdett két pontban feketére kopni, mint az olasz borzalomnál. Kevésbé érthető továbbá, hogy a fehér modellnél a csat miért fekete színű, de megnyugtató, hogy létezik belőle teljesen fekete változat is, aminek a szíja remélhetőleg nem kopik fehére, meg amúgy is egy fokkal vállalhatóbban néz ki.


[+]

A 45 x 35 x 11 milliméteres kiterjedésű, 36 grammos tömegű óratest jobb oldalán három darab gomb található (fel, le, ok), amelyeket könnyedén meg lehet találni és nyomni, ráadásul a dizájnjukkal sincs gond. A másik, azaz bal oldalra is került egy gomb (vissza), ami mellett mindenféle takarás nélkül éktelenkedik a töltőkábel csatlakozási helye, ami azért nem a dizájn csúcsa. Már csak azért is el lehetett volna takarni, mert elég ritkán fogja használni az ember, átlagos használat mellett ugyanis körülbelül 3 hetente kell feltölteni a beépített, 110 mAh-s akkumulátort, a folyamat pedig mindössze 3 órát vesz igénybe.


[+]

Az eszköz előlapján egy 1,26 hüvelykes, 144 x 168 pixeles felbontású, fekete-fehér megjelenítő található. Bár első ránézésre azt hihetnénk, hogy e-ink technológiával van dolgunk, valójában egy Sharp-féle Memory LCD-t tisztelhetünk benne, amely szintén rendkívül alacsony fogyasztás mellett tudja megtartani a képét, de elég rövid válaszidővel rendelkezik ahhoz, hogy akár mozgóképet is lehessen rajta nézni, nem mintha ennek egy efféle eszköznél bármi értelme lenne. Kontrasztos, napfényben is jól olvasható képe van, háttérvilágítása kékes színű.


[+]

A gyártó külön kiemeli, hogy az óra előlapját karcálló üveg védi, és egyébként is olyan a konstrukció, hogy bírja a strapát. Vízállóság szempontjából az 5 ATM (50 M) besorolásnak felel meg, tehát lehet benne úszni, zuhanyozni, de búvárkodáshoz nem használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • BLOCKS, az első moduláris okosóra

  Október 13-tól a Kickstarteren debütál az az új okoskütyü, ami a hordható eszközök új világát hozhatja el, az eszköz ráadásul iOS-sel és Androiddal is együttműködne.

 • Pebble Time - jó időben

  Az Android Wear rendszerre épülő okosórák mellett a Pebble színes kijelzővel ellátott modellje is egy túlságosan egyszerű megoldásnak tűnhet, pedig egy jól átgondolt koncepció végeredménye.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

 • Fitbit Blaze - mozgás a négyzeten

  Az amerikai vállalat legújabb viselhető eszköze okosóraként nem feltétlenül állja meg a helyét, a sportban viszont nagyon hasznos társ, az üzemideje pedig egészen elképesztő.

Előzmények

Hirdetés