Hirdetés

Vivo Y55 - nem érdemes Vivódni vele

Lehet piaca az Ázsiában elismert Vivo olcsó modelljének, csak nem itt, nem most és nem ennyiért. A gyártót viszont ne írjuk le, csak jöttére, kelet felől egyhamar ne számítsunk.

Adatkommunikáció, üzemidő

Az Y55 egy micro- és egy nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával. 4G-n legfeljebb 150/50 Mbps-os átvitel érhető el, és sajnos hiányzik az itthon esszenciális B20-as LTE sáv támogatása – ma már minden ilyen sebből vérző ajánlat hazai létjogosultságát megkérdőjelezzük. 4G-n a 850/1800/2100 MHz-es, 3G-n pedig a 850/900/2100 MHz-es frekvenciák adottak. A beszélgetési hangminőség elég jó, a hang tiszta és a maximum annyira erélyes, hogy zajosabb környezetben is érdemes legyen egy lépéssel lejjebb venni 100%-ról. A másik oldalon sem volt panasz. A WiFi modem érzékenysége átlagos (802.11b/g/n, hotspot, direct), Bluetoothból 4.1 jár (A2DP), USB-ből pedig 2.0 (microUSB, MTP, OTG). A földi antennák és routerek mellett az Y55 használja a GPS, a Glonass és a Beidou szatelliteket, és bár a Galileo-csoportot nem, a pozíciószerzés villámgyors és pontos, az iránytű sem maradt ki. Van gyorsulásmérő, giroszkóp és hall szenzor is, nincs viszont NFC, infra vagy légnyomásmérő.


[+]

Az 5,2 hüvelykes kijelző mellé 2650 mAh-s, nem túl méretes telepet raktak, ami átlag négyórás képernyőidőre és mindennapos töltésre volt elég használatunk során. Az igazán intenzív nyomkodás aznap délutáni töltőre dugást igényel (1 amperes kínai adaptert mellékeltek európai átalakítóval), a visszafogott pedig másnapit, neccesen. 150 niten, egy töltésre 10,5 óra netezés és 11 óra videózás jut, ezek az értékek elmennek.

A Vivo Y55 (jobbra) a Xiaomi Mi Mix 2 mellett
A Vivo Y55 (jobbra) a Xiaomi Mi Mix 2 mellett [+]

Értékelés: Vivo Y55
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 4 pont
Hogyan értékelünk?

Bár az egyik hazai forgalmazónál a Vivo Y55A név szerepel négymagos SoC-vel, mi pedig az Y55-öt teszteltük nyolc processzormaggal, az ott szereplő, 68 ezer forintos ár így is, úgy is fényévekre van attól, amit ma, Magyarországon egy dadogós, Android 6.0-s telefon ér. Oké, az Y55 szép, fémházas konstrukciója nagyjából rendben, de mikor illettünk utoljára elismerő szóval egy középkategóriás mobilt B20-as LTE sáv nélkül vagy ujjlenyomat-olvasó hiányában? Magyar nyelvet nélkülözve, problémás angolosítással és egy sor kínai alkalmazással, értesítéssel? Szűkös RAM és tároló modullal és középszintet is alulról súroló, 8 megapixeles kamerával? Sehogy sem áll össze a képlet.

Aki a 4G lefedettség szempontjából élen járó Magyarországon, hetvenezer forint környékén relatív kicsi okostelefont szeretne, annak a Vivo nulla darab érvet tud felvonultatni az Y55 mellett. Ha Kínánál vagyunk, a Redmi 4X 30 napon túl gyógyuló sérüléseket hagy benne egyéni összecsapás után, de ennyiért az idei Galaxy J5, a tavalyi Galaxy A5, a Huawei P10 Lite, a Moto G5 és sok másik márkás ajánlat is kifogható rendes magyarítással, B20-as LTE-sávval, normális kamerákkal, jobb üzemidővel és frissebb szoftverrel. Nem fogjuk az itthoni árcédula és jelenlegi tudás alapján a Kínára és Ázsiára koncentráló Vivo egészét megítélni, mert egyszerűen nem mi vagyunk a célközönségük, és nem volna fair a világ egyik legnagyobb gyártóját egy rosszkor, rossz áron felbukkanó mobil alapján beskatulyázni. Az viszont biztos, hogy akkora a távolság és a nyelvi szakadék, hogy jó ideig nem várjuk a BBK Electronics alá tartozó Vivo mobiljait ide hivatalosan. Az óriásvállalat részéről erre egyébként is ott a OnePlus, és ég és föld a különbség élményszinten, mivel az utóbbi készülékeit már nyugati igényekre szabták.

Bone123

A tesztkészüléket az eMAG biztosította, a felajánlást köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Vivo

Azóta történt

 • Közeledik a Vivo

  A kínai gyártó komoly energiákat fektet a nemzetközi piacok felé való nyitásba, ez most öt újabb országot jelent, ahol hivatalosan forgalomba kerülnek a készülékek.

 • A Qualcomm segítségével jöhet Európába a Vivo

  A világ egyik vezető gyártója bővíthet piacot jövőre a nemrég aláírt megállapodás értelmében.

 • Vivo X9 - vivatlan vendég

  A Vivo készüléke erős felső-középkategóriás szerkezet, komoly szelfiképességekkel, viszont adott közegben és szinten borzasztóan drága. Plusz nem tud magyarul, de angolul is alig.

 • Bemutatkozott a Vivo V7

  Kiválónak mondott, 24 megapixeles szelfik, 5,7 hüvelykes FullView kijelző és friss, középkategóriás Snapdragon lapka került az újdonságba.

Előzmények

Hirdetés