Vivo Y55 - nem érdemes Vivódni vele

Lehet piaca az Ázsiában elismert Vivo olcsó modelljének, csak nem itt, nem most és nem ennyiért. A gyártót viszont ne írjuk le, csak jöttére, kelet felől egyhamar ne számítsunk.

Külső, kijelző

A jól bejáratott márkák és termékeik mellett előfordul, hogy egy-egy, a számunkra közelebbről még nem ismert vállalat készülékei kötnek ki nálunk. A Vivo név lehet, hogy olvasóinknak nem mond sokat, ám tudunk három dolgot mondani, ami mindjárt elhelyezheti a kínai gyártót a mobiltérképen. Ők azok, akik elsőként dobtak piacra QHD kijelzős mobilt, és azóta is sok elit masinájuk van, előremutató tervekkel. A Vivo ugyanúgy a BBK Electronics érdekeltségébe tartozik, mint az ismertebb Oppo és a OnePlus. Végül és nem mellesleg: el-elcsípik negyedévtől függően az ötödik helyet a mobilpiacon, megelőzve a Sony, az LG vagy a HTC eladási mutatóit.


[+]

Ami miatt mégsem szállítjuk a mobilarenás Vivo teszteket futószalagon, az a kilométerek ezreiben mérhető távolság: a gyártó az ázsiai és elsősorban a kínai piacra koncentrál. Így a hozzánk eljutott, szerény képességű, de mutatós Y55 is nélkülözi az arrafelé nem szükséges B20-as LTE sávot és a magyarítást, de még angol nyelvet választva is rengeteg kínai értesítés és alkalmazás marad szem közelben. A nyelvi és adatkommunikációs gát márpedig kézzelfogható hátrány a messzi Magyarországon: nem ide szánták, és ez a tény az egész tesztet végigkíséri. (Érdekes egyébként, hogy a dobozon Y55 név szerepel, a telefon szoftveradatai viszont Y55A. A lényeg: a Snapdragon 430-as Vivo telefon kötött ki az eMAG-tól tesztasztalunkon).


[+]

Pedig ízléses fehér dobozából kiemelve az Y55 ígéretesen indít: hiába az alsóbb kategóriákba szánták, így lemaradt az ujjlenyomat-olvasó vagy a képernyő alatti érintőgombok háttérvilágítása, fémből van és kényelmesen használható a fakó- vagy rozéarany festésű ház. Csak egy-egy hátsó sáv és az 5,2 hüvelykes képernyő keskeny kerete készült műanyagból, és 147,9 x 72,9 x 7,5 milliméteren, illetve 142 grammon, ha nem is kompakt, az Y55 zsebben észrevétlenül hordozható, egy kézzel pedig rendben kezelhető. A minőség a konstrukcióról is lesüt: sehol semmi illesztési hiba, bár határozott szorongatásra a ház apró hangeffektusokkal jelzi: nincs a mérnöki munka a masszív alumíniumvázas csúcstársak szintjén.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Vivo Y55 Motorola Moto G5 Huawei P10 Lite Samsung Galaxy J5 (2017)
Képátló 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD LTPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 446 nit 503 nit 545 nit 350 / 475 nit
Fehér fényerő (min.) 5,0 nit 6,4 nit 3,2 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,3 nit 0,34 nit 0,39 nit 0 nit
Kontrasztarány 1488:1 1481:1 1398:1 végtelen
Színhőmérséklet 7163 K 7022 K 7665 K + kézi 7375 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Mivel a középkategóriába pozicionálták, 720 x 1280 pixeles képernyő felbontással és a kissé szőrös karakterrajzolattal kell beérni, az IPS panel ugyanakkor még épp elég világos napfény alatt, kellően sötét éjszaka és nagyjából elmegy a kalibrációja, ha a színek nem is elég élénkek. Inkább a gyorsan csökkenő fényerő zavaró, ha oldalról téved rá a tekintet, az érintési érzékenységre ugyanakkor nem lehet panasz. Felül 5 megapixeles kamera, beszélgetési hangszóró, fénymérő és közelségérzékelő pihen, alul pedig menü, kezdőoldal és vissza funkciógombok, ezüstös festéssel. Az Y55 bal oldalon nyeli be a micro- és nanoSIM-et, ritka módon pedig külön járatot kapott felül a microSD kártyafoglalat, a 3,5 milliméteres audiokimenet társaságában. A microUSB kábel lent találhat magának helyet, a két oldalán mikrofonnal és monó multimédiás hangszóróval.


[+]

Mindebből következik, hogy a bekapcsoló és a hangerőszabályzó jobb oldalon tapogatható ki, az utóbbi némi nyújtózás árán, fogásváltás nélkül még éppen elérhető. Hátul 8 megapixeles kamera és LED villanó indítja a sort, lejjebb haladva márkalogó folytatja, alul pedig minősítési és gyártási felirat zárja. Az elegáns csillogású, de érezhetően vékony fémházban 2650 mAh-s telep szerénykedik, amihez a dobozban microUSB töltő- és adatkábel, ahhoz pedig 1 amperes ázsiai adapter és európai átalakító passzol. Örvendetes, hogy az Y55 megóvását gyárilag meg lehet kezdeni: alapból rajta van egy fólia, a csomagolás pedig átlátszó, puha műanyag tokot is rejt. Ugyanitt némi leírás, egy hagyományos mikrofonos füles és egy SIM-tű is megbújt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Vivo

Azóta történt

 • Közeledik a Vivo

  A kínai gyártó komoly energiákat fektet a nemzetközi piacok felé való nyitásba, ez most öt újabb országot jelent, ahol hivatalosan forgalomba kerülnek a készülékek.

 • A Qualcomm segítségével jöhet Európába a Vivo

  A világ egyik vezető gyártója bővíthet piacot jövőre a nemrég aláírt megállapodás értelmében.

 • Vivo X9 - vivatlan vendég

  A Vivo készüléke erős felső-középkategóriás szerkezet, komoly szelfiképességekkel, viszont adott közegben és szinten borzasztóan drága. Plusz nem tud magyarul, de angolul is alig.

 • Bemutatkozott a Vivo V7

  Kiválónak mondott, 24 megapixeles szelfik, 5,7 hüvelykes FullView kijelző és friss, középkategóriás Snapdragon lapka került az újdonságba.

Előzmények

Hirdetés