Hirdetés

Vivo Y55 - nem érdemes Vivódni vele

Lehet piaca az Ázsiában elismert Vivo olcsó modelljének, csak nem itt, nem most és nem ennyiért. A gyártót viszont ne írjuk le, csak jöttére, kelet felől egyhamar ne számítsunk.

Hardver, Funtouch OS 2.6

Az Y55 a nyolc 1,4 GHz-es Cortex-A53 processzormagot és az Adreno 505-öt bevető Snapdragon 430-at használja 2 GB RAM és 16 GB-os tároló kíséretében. Az utóbbi kettő nem túl acélos az olcsóbb, 3/32 GB-os Xiaomik és Meizuk mellé téve, ráadásul a tárolónak csak a fele érhető el szabadon, viszont microSD kártyával bővíteni lehet. Hiába a nyolc mag, a felület és a böngészés elég dadogós, és mivel a tároló még lomha is, az alkalmazáskezelés sem az igazi, optimalizálhatták volna jobban az egészet. A játékok többsége mindenesetre rendben elfut, csak a komolyabb 3D-s címeknél érződik lóerő hiány. De még ez is elmenne, ha a középkategória legalján árulnák, de sajnos a forintosított árcímke feljebb csúszott, az ujjlenyomat-olvasó pedig egyszerűen lemaradt.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Vivo Y55 Motorola Moto G5 Samsung Galaxy A5 (2017) Huawei P10 Lite
Rendszerchip Snapdragon 430 Snapdragon 430 Exynos 7880 HiSilicon Kirin 658
AnTuTu Benchmark 6.x 41734 pont 45552 pont 61054 pont 61501 pont
Vellamo Browser 2257 pont 1859 pont 3480 pont 3283 pont
Vellamo Metal 919 pont 1377 pont 1324 pont 1578 pont
Geekbench 4 (single / multi) 614 / 1835 pont 608 / 2471 pont 770 / 3963 pont 909 / 3346 pont
GFXBench Manhattan onscreen 14 fps 7,5 fps 15 fps 8,5 fps
GFXBench Manhattan offscreen 7,0 fps 7,1 fps 15 fps 7,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 26 fps 14 fps 33 fps 19 fps
GFXBench T-Rex offscreen 16 fps 16 fps 30 fps 18 fps


[+]

A vicces nevű Funtouch OS 2.6 ráadásul magyar nyelvvel nem, és angolul is csak szedett-vetett formában érhető el, egy-két humoros félrefordítással, rengeteg kínai alkalmazással és értesítéssel, és jó régi, 6.0-s Androiddal, ami 2018 közeledtével nem pálya. A Vivo felületének logikája ráadásul inkább követi az iOS-ét, és ha mindez az ikonformából és stílusból, a hiányzó alkalmazástárból vagy az iPhone-szerű beállítás-elrendezésből nem derülne ki, az i Music, i Manager és i Theme alkalmazásnevek segítenek. Vagy az alulról felsimítható kapcsoló, és fény/hangerőszabályzó panel. Esetleg a kameraszoftver elrendezése. Azért ne sajnáljuk le a felületet: felvonultat például éjszakai szemkímélő módot, témázási lehetőséget és a betűtípus is állítható, bár az idétlenül nagy betűméret a beállítások között sajnos nem, és a Nougat nyalánkságai is kimaradtak a korábbi Android főverzió miatt.


[+]

Van viszont egykezes elrendezés a tárcsázóhoz, a billentyűzethez (amit érdemes a Gboardra cserélni, ezt és a legtöbb Google-appot az előre telepített Play Áruházból kell beszerezni) és elvileg rendszerszinten is, a hozzá tartozó gesztust azonban nem igazán akarta Funtouch Úr érzékelni. Társítható funkció képernyőrajzhoz (kikapcsolt kijelzőre mondjuk O-t írva az ujjal) és a hangerőszabályzó lenyomásához, plusz hadonászással és döntéssel is mindenféle (nem túl praktikus) extrafunkció elérhető. A nyelvi korlátok egyik legnyilvánvalóbbika, hogy a galéria a fájlrendszeren belül egy kínai nyelvű könyvtárba lett elrejtve, így akár AirDroid-féle vezetékmentes, akár USB-s PC-s kapcsolatot létesít az ember, jó idő az átvitelre szánt fájlokat a telefonról előkeríteni.


[+]

A kínai appok és alkalmazásbolt mellett (hogy, hogy nem, App Store a neve) a Vivo felvonultatja saját rendszerszintű keresőjét és kínaiul figyelő, Vivoice nevű hangasszisztensét, ezt nyelvi okokból nem tudtuk kipróbálni. A Vivónak is van felhőtárhelye a mentésekhez, és akkor már vivós fiókkal is be lehet jelentkezni a szinkronizáláshoz. A szűkös belső tárhelyért a tucatnyi eszköz és extra tartalom okolható, ezekből igazán a fájlkezelőt, a naptárat, az órát, a számológépet, az iránytűt, a jegyzetelőt és a felvevőt találtuk hasznosnak. A FreeShare fájlmegosztó biztos jól jönne, ha nem fagyna ki és küldene a memóriából való ürítés után is hibaüzenetet, újra és újra, amíg a telefon újra nem indul. Aki a Lock ikonra lépve alkalmazászárolási lehetőséget sejt, csalódnia kell, a funkciója képernyőzár. Az appok ugyanakkor az i Manager rendszerfelügyelővel védhetők, ugyanitt az erőforrásokra is rá lehet nézni.


[+]

A telefonkönyv rendben behívja az általunk megszokott fiókok, a SIM-ek és a telefon névjegyeit, a tárcsázóban viszont már zavaró, hogy megjelennek kínai karakterek. A rendezési elv nem állítható, csak a szám nélküli tételek szűrése opció. A Vivo böngészője teljes mértékben kínai nyelvű, és bár rendben kezel több lapot, érdemes inkább az előre telepített UC Browsert használni, vagy azzal a lendülettel a Chrome-ot telepíteni. Igazából édes mindegy, a közepesen komplex honlapoktól felfele ugyanis rendre előfordul várakozás és a görgetéskor dadogás, ami HD felbontáson, nyolc processzormaggal nehezen megbocsátható. Azért még 5,2”-es bőven el lehet időzni az interneten, ám ebben a formában, ilyen nyelvi gátakkal, ennyire régi Androiddal és ilyen problémás optimalizálással az első funtouchos találkozásunk minden volt, csak épp nem fun.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Vivo

Azóta történt

 • Közeledik a Vivo

  A kínai gyártó komoly energiákat fektet a nemzetközi piacok felé való nyitásba, ez most öt újabb országot jelent, ahol hivatalosan forgalomba kerülnek a készülékek.

 • A Qualcomm segítségével jöhet Európába a Vivo

  A világ egyik vezető gyártója bővíthet piacot jövőre a nemrég aláírt megállapodás értelmében.

 • Vivo X9 - vivatlan vendég

  A Vivo készüléke erős felső-középkategóriás szerkezet, komoly szelfiképességekkel, viszont adott közegben és szinten borzasztóan drága. Plusz nem tud magyarul, de angolul is alig.

 • Bemutatkozott a Vivo V7

  Kiválónak mondott, 24 megapixeles szelfik, 5,7 hüvelykes FullView kijelző és friss, középkategóriás Snapdragon lapka került az újdonságba.

Előzmények

Hirdetés