Vezeték nélküli headsetek a Xiaomitól

Ezúttal sem kellett csalódnunk az ár/érték arányáról híres kínai gyártóban, átgondolt, kellemes hangú termékeket próbáltunk ki, zseniális árcímkével.

Hirdetés

Tucatjával jártak már nálunk teljesen vezeték nélküli (TWS) fülhallgatók rengeteg gyártótól, mindenféle árcímkével, ám visszaemlékezve talán egyiket sem merném olyan magabiztossággal ajánlani, mint mai tesztünk két alanyát. A Xiaomi márkanevet ma már nyilván senkinek nem kell bemutatni, és ahogy látjuk azt, hogy az okostelefonokon túl is megannyi termékkategóriában állják meg a helyüket a nevükkel ellátott termékek, úgy nyilván nem meglepő, hogy a headset-vonalon sem keltenek majd nagy csalódást, arról nem is beszélve, hogy már évekkel ezelőtt is bizonyították rátermettségüket a vezetékes Piston-vonallal. A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók már léteznek egy ideje, ám az első AirPods óta valahogy minden gyártó késztetést érez arra, hogy hozzon egy konkurenst, és bár jelenleg még egyértelműen sorolhatunk hátrányokat (üzemidő, androidos kodek-limitáció, stb.) egy hagyományosabb Bluetooth-headsettel szemben, az árak általában mégis fogcsikorgatósak - pedig lehet ezt olcsóbban is, és hogy milyen jól, arra leginkább a Xiaomi ad választ.


[+]

A Mi-feliratokkal gazdagon megszórt kék dobozok hasonlóak, ám teljesen külön gyártósorról érkeznek, árkülönbségük majdnem kétszeres, és ennek megfelelően nagyon más hangminőségre is kell számítani. A Mi True Wireless Earbuds egy nagyon jó belépőmodellje ennek a kategóriának, 10 900 forintért kínál elfogadható zenei élményt, mindezt rendkívül kompakt, könnyű kialakítással, kényelmes viselettel, érintésvezérléssel. Mellette láthatjuk az AirPods-ra erősen hajazó Mi True Wireless Earphones modellt, ami már 20 900 forintba kerül, viszont trendi kialakításán kívül jelentősen jobb zenei minőséget, gyorsabb tölthetőséget, illetve microUSB helyett Type-C csatlakozót ad. Tartozék-szinten a két doboz tartalma azonos: fülhallgatók, töltőkapszula, kábel, háromféle szilikon illeszték, és persze némi dokumentáció.

Mi True Wireless Earbuds
Mi True Wireless Earbuds [+]

Elegánsan, mágnesesen záródnak a töltőtokok mindkét modellnél, ez sokkal kellemesebb és tartósabb hatást kelt a hasonló árszinten gyakran felbukkanó műanyagpöckös megoldásoknál. Hasonlóképpen, mágnesesen záródnak indukciós töltőfelületükhöz a fülhallgatók, tehát eltéveszteni sem tudjuk a nyugalomra helyezést, ráadásul minden fülhallgatóba került aprócska led, ami a biztonság kedvéért még jelzi is a töltés kezdetét. Azt sajnos egyik töltőkapszulán sem látjuk, hogy épp mennyire vannak feltöltve, ilyen téren talán érdemes lehet biztonsági játékot folytatni, főleg az olcsóbb változat esetén, ami csak 300 mA-rel tölt 5V-n, és erős 2,5 óra kell neki, hogy a pici, 300 mAh-s akkumulátorát feltöltsük. A nagy esetén már nincsenek ilyen gondok az 5V 1,1A-t vesz fel hasonló kapacitás mellett, tehát elég lesz a reggeli kávé mellé az a 15-20 perc, amíg a telefon helyett a fülesünk töltőkapszulájába préseljük a mAh-kat.

Mi True Wireless Earphones
Mi True Wireless Earphones [+]

Mindkét modell hozza nagyjából a 10 méter körüli hatótávot, ha nincs semmi akadály a forrás és a cél között, viszont lakásban már elég volt nagyjából 5 méternyi, két szobányi távolság ahhoz, hogy elkezdjen szakadozni a hang, ilyen téren nem tapasztaltunk különbséget a termékek közt. Kényelem szempontjából nekem szimpatikusabb volt a fülkagylóban támaszkodó, ergonomikusan kialakított olcsóbb változat, viszont kellemesen ki van találva az AirPods-jellegű megoldás is, kissé az is beleül a fülbe, az alsó szárainál pedig már alig van érezhető tömeg, így nem akar magától kimászni, ha jó méretű illesztékkel használjuk.


[+]

A hangzásvilágról: az olcsóbb, egyszerűbb változat tónusa kissé magasabb, nincs az a fejleszakító basszusgitár-szóló, vagy az a gyomorban érezhető szub-basszus, viszont abszolút van tere a közép és magas tartományoknak, hosszabb távú hallgathatóságra abszolút kellemes, háttérnek akár egész nap el tudnám viselni a fülemben, minden szempontból. Az Earphones fémjelzésű modell kétszeres árcímkéjéért cserébe jelentősen több részletet kínál minden tartományban, hangzásvilága pedig a ma divatos zenékhez sokkal inkább passzol, és megvannak benne az alsó tartomány vérbeli energiái, ami miatt jó lesz vele meghallgatni egy-egy zúzósabb számot, viszont az egész egy kicsit fárasztóbb, fókuszáltabb, ezért egy maximum középtávú utazáshoz tudom elképzelni a mindennapokban.


[+]

Elméletileg 3-4 órás füles-üzemidőkkel lehet számolni, ez nálunk inkább 2-2,5 volt, de a második akkumulátorciklus után ezzel kapcsolatban nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Mindazonáltal valószínűleg ennyi folyamatos zenehallgatás vagy egyéb tartalomfogyasztás után már szüksége is lesz némi pihenőre a fülnek, amikor a tokjukban tudnak töltődni, szóval ezt a kompromisszumot abszolút meghozhatónak ítélhetjük, ha azt vesszük, hogy cserébe nem is lettek nehezek vagy kényelmetlenek a fülhallgatók. A beszélgetési minőség csendes környezetben jó, ám zajos körülmények között már hallhatóan rosszabb, mint a fülhöz tartott telefon, valamennyivel hangosabban is kell hozzá beszélni az átlag headsetes beszélgetésekhez képest.


[+]

11 és 21 ezer forintos árcímke mellett, elsődlegesen zenehallgatásra mindkét eszközt őszintén merem ajánlani, az olcsóbbat azoknak, akik pici, bármikor zsebre vágható megoldást keresnek nagyon kényelmes kialakítással, diszkrét hangképpel, de korrekt minőségben, a drágábbat pedig azoknak, akiknek megéri a felárat a jobb zenei részletesség, vágynak a több basszusra, és nem bánják, sőt, üdvözlik a kissé Apple-utánérzésű kialakítást. A tesztelhetőséget ezúttal is köszönjük a Xiaomi.hu csapatának!

Xiaomi Mi True Wireless Earbuds és Earphones

szentkuti11

Android vezeték nélküli fülhallgató az ALZA.hu-n

Azóta történt

Előzmények

 • Xiaomi Mi 9 - egy híján

  Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, most viszont a szoftvert és a kamerát is összetették, hogy ártól függetlenül a legjobbakkal versenyezzen.

 • Rendeződik a Xiaomi portfóliója

  Idén több változás is történt a Xiaomi termékpalettáján, a CEO tisztázza kicsit a szériák és brandek helyzetét.

 • Az AirDots Pro a Xiaomi válasza az AirPods-ra

  Érkezett már fehér színű, teljesen vezeték nélküli fülhallgató korábban is a Xiaomi márkanevével, de amit ma mutattak be, az tényleg nagyon emlékeztet az Apple-féle megoldásra.

 • Xiaomi Mi A2 Lite - annyira nem lite

  A Xiaomi Android One sorozatának második generációja a szerényebb kivitelben, a Mi A1 hardverével, de modern formatervvel és nagyobb akksival. Előbbi viszont (sajnos) szenzorszigetet is jelent.

Hirdetés