Urbanista Los Angeles - a lemeríthetetlen

Lényegében végtelen üzemidőt ígér az Urbanista a Powerfoyle napelemmel ellátott Los Angeles fejhallgatójával. A hangzatos marketing pedig nem csak duma, az eszköz teljesít is.

Hirdetés

Bevezetés, külső

Mi a legnagyobb problémája a kedvenc kütyüjeinknek? Lemerülnek. Ez alól nem jelentenek kivételt az okostelefonok, okosórák, fej- és fülhallgatók sem, így a cégek minden lehetséges eszközzel igyekeznek meghosszabbítani az üzemidőt, vagy legalább a reklámszövegeikben ezt állítani. A svéd Urbanista Audio mondta a legnagyobbat, végtelen üzemidőt ígérnek a Los Angeles fejhallgatójukkal, melynek fejpántja a szintén svéd Exeger által kifejlesztett Powerfoyle nevű anyaggal van bevonva. Ez folyamatosan fotovoltaikus reakcióban van, tehát fotonbefogással megállás nélkül energiát termel, amikor megfelelő hullámhosszú fény éri. Az akkumulátor jelenlegi töltöttsége alapján ki merem jelenteni, hogy a végtelen üzemidő így februárban a ködös-felhős télben nem jönne össze, ugyanakkor az egy hónapos teszt alatt totál lemeríteni sem sikerült az eszközt, alig tíz százalékot vesztett a töltöttségből azóta, hogy a gyártó által elküldött fejhallgatót kivettem a dobozából és először bekapcsoltam. Ez alapján megkockáztatom, hogy átlagos használattal évi egy töltés elég lenne a fejhallgatónak, ha pedig a névadó városban - vagy más, Budapestnél naposabb helyen - él valaki, akkor gyakorlatilag tényleg elfelejtheti a töltést. Csak ne felejtse a táskájában a fejhallgatóját!


[+]

Külsőre a Los Angeles szinte megszólalásig hasonlít az Urbanista Miamira, csak ha közelebbről elkezdjük vizsgálni a gombok és a csatlakozók kiosztását, akkor tűnhet fel, hogy más termékről van szó. A Los Angeles ugyanis nem kínál 3,5 milliméteres csatlakozót, csak egy USB-C van rajta, amin keresztül hangot nem fogad, csak töltést, ehhez van egy kábel a dobozban mellékelve. A csatlakozó felett a bal kagylón van az állapotjelző LED, fehér fénnyel villan be- és kikapcsoláskor, valamint villog a párosítást jelezve. Felette pedig egy gomb vár minket, ennek feladata variálható, válthatunk a zajszűrés módjai (ANC - Átengedés - Normál) között és hosszan nyomva előhívhatjuk a Google Asszisztenst vagy Sirit, telefonunk operációs rendszerétől függően. A jobb kagylón csak három gombot találunk, a középső a lejátszás-szünet (és be-kikapcsolás), a felette és alatta levő pedig a hangerő állításáért felelős.

A gombok nem túl nagyok, és egy 3,5 milliméteres csatlakozót is el tudtam volna viselni.
A gombok nem túl nagyok, és egy 3,5 milliméteres csatlakozót is el tudtam volna viselni. [+]

A dizájn skandináv módon minimalista, a fekete színű fejhallgatón a három mikrofon van elrejtve, a gombok feketék, a műanyag felület matt, amibe a szolid Urbanista felirat is feketén van besüllyesztve. A gombok érzékenysége megfelelő, elhelyezésük kézre áll, de talán túl közel esnek egymáshoz a hangerőgombok, így szokni kell, hogy melyiket nyomjuk. Az én kezem pár nap alatt ráállt, pedig a Bose QC 35 jóval nagyobb méretű gombjaihoz voltam szokva. A Los Angeles fülpárnái műbőrből vannak, a belső szövetből és műanyagból készült, rajtuk egy L és R betű jelzik, melyik fülre mennek, valamint egy érzékelő is figyel belül, ami automatikusan szünetelteti a lejátszást, ha levesszük a fülünkről a Los Angelest.

Kényelmesek a párnák, csak ne kelljen őket cserélni. Mert azt nem lehet. Nesze neked, környezetvédelem!
Kényelmesek a párnák, csak ne kelljen őket cserélni. Mert azt nem lehet. Nesze neked, környezetvédelem! [+]

A fülpárnák kényelmesen puhák és szellőzésük sem rossz, ugyanakkor nem cserélhetők, így ha a felületüket kikezdi az idő foga, az egész fejhallgató mehet a szemétbe. A fejpánt belső része is műbőr, a pánt maga műanyag, ettől függetlenül azonban a maga 322 grammjával egy meglehetősen súlyos fejhallgatóról van szó, a korábban említett Bose QC 35 (236 gramm) vagy a Sony WH-1000XM4 (254 gramm) jóval könnyebbek. A Los Angeles súlya mellé szoros is, a fejpánt az integrált napkollektor miatt pedig nem túl rugalmas, így egy szélesebb fejet könnyedén szoríthat a fejhallgató. Nekem eleinte túlságosan szoros volt, szó szerint fájdalmasan nyomta a fejemet, főleg szemüvegben, de bő másfél hét elteltével kibővült annyira, hogy már kényelmesen tudjam viselni. A fülpárnák az én átlagos méretű fülemet éppen elfedték, viszont ha valakit nagyobb fülekkel áldott meg a genetika, annak már kényelmetlen lehet, közel sem olyan tágas a fejhallgató, mint például a Sony WH-1000XM4. Az viszont biztos, hogy a Los Angeles nem fog elmozdulni fejünkön, ám a sérülékeny pánt és az IP-védelem hiánya miatt én edzeni nem vinném magammal.

Hiába nehéz, fémet ne keressünk a pántban.
Hiába nehéz, fémet ne keressünk a pántban. [+]

Az Urbanista a normál méretű dobozban a fejhallgató mellé a töltőkábelt, leírásokat és egy védőtokot csomagol. A hordozó műbőr és vászon, a Los Angeles felülről csúszik bele, a Powerfoyle felület védtelenül marad. Ez olyan szempontból jó, hogy a fejhallgató így bármikor képes tölteni, ám védelem szempontjából egy teljesen zárható bölcső jobb lenne. A Los Angeles nem is összecsukható, csak a két fülkagylót lehet nagyjából 100 fokban elhajtani, hogy kisebb helyet foglaljon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés