Urbanista Los Angeles - a lemeríthetetlen

Lényegében végtelen üzemidőt ígér az Urbanista a Powerfoyle napelemmel ellátott Los Angeles fejhallgatójával. A hangzatos marketing pedig nem csak duma, az eszköz teljesít is.

Hirdetés

Üzemidő, kapcsolat

Amikor megérkezett a fejhallgató a szerkesztőségbe és először bekapcsoltam, 75 százalék töltöttséget jelzett. Most, három héttel később 71 százalékon van úgy, hogy naponta legalább két órán keresztül aktívan használtam, általában aktív zajszűréssel. Egyszer sem dugtam töltőre, csak a fényből magába szívott energia hajtotta, az akku leggyengébb állapota 64 százalék volt.

A Los Angeles a hordozáshoz adott szütyőben.
A Los Angeles a hordozáshoz adott szütyőben. [+]

Az Urbanista állítja, hogy a fejhallgatónak nem kell közvetlen napfény, akár szobában lámpafény mellett is képes energiát felvenni. Ez igaz, de azért érdemes részletesebben is megnézni a dolgot: a Los Angeles átlagos fogyasztása 2,5 mA aktív Bluetooth kapcsolattal. Indítsunk el egy zeneszámot AAC kodekkel 55-70 % hangerőn, egyből megugrik 10 mA körülire, kapcsoljuk be az ANC-t, máris 15-17 mA körül vagyunk. Ezzel szemben a lámpafényből 0,2 - 1 mA között tud felvenni, ha világos van, a szobai szórt fényből az általam mért maximum a 3 mA volt, ezt az ablakkal szemben az asztalra lerakott fejhallgatóval. Több áramot használ a fejhallgató sötét szobában, mint amennyit felvesz, a 750 milliamperórás akkumulátor azonban így is simán biztosítana három napnyi energiát zenehallgatáshoz. Plusz, a fejhallgató akkor is tölti magát, amikor nincs használatban, de fény éri.

A fekete és a bézs fejhallgatón is sötét a pánt tetején található Powerfoyle lemez.
A fekete és a bézs fejhallgatón is sötét a pánt tetején található Powerfoyle lemez. [+]

Menjünk ki azonban a szabadba, egyből megváltozik a helyzet. Felhős napon az utcán sétálva 5 - 9 mA között van a felvett energia, miközben a fogyasztás az előbb már írt 15 - 17 mA körüli érték. Még mindig nem a legjobb, ám ha a felhők rejtekéből előbújik a Nap és közvetlen napfény éri a fejpántot, 17 - 20 mA között simán tölt a Los Angeles, amivel úgy hozza a nullszaldót, mint anno Károly. Kellemesebb, a korai tavaszt idéző februári napokon sikerült több energiát felvennie az Urbanista fejhallgatójának, mint amennyit leadott, miközben sétáltam. A felhasználásom egyébként változó volt, a szerkesztőségben, utcán, otthon egyaránt a fejemen volt a Los Angeles, ha pedig nem, általában egy asztalra tettem le a hordozójában, így sikerült kihoznom belőle három hét alatt a 10 százalék körüli merülést. Ha csak utazás közben vagy sétálásra használtam volna, valószínűleg még jobb eredményt kapok.

Így néz ki az Urbanista Audio kezelőfelülete. Balról jobbra: nem éri fény a pántot, szórt napfény éri a fejpántot, közvetlen napfény éri a pántot.Így néz ki az Urbanista Audio kezelőfelülete. Balról jobbra: nem éri fény a pántot, szórt napfény éri a fejpántot, közvetlen napfény éri a pántot.Így néz ki az Urbanista Audio kezelőfelülete. Balról jobbra: nem éri fény a pántot, szórt napfény éri a fejpántot, közvetlen napfény éri a pántot. Így néz ki az Urbanista Audio kezelőfelülete. Balról jobbra: nem éri fény a pántot, szórt napfény éri a fejpántot, közvetlen napfény éri a pántot. (forrás: Mobilaréna) [+]

A fejhallgató maximum 25 mA-t vesz fel a Powerfoyle rétegen keresztül, az akkumulátort pedig maximum 90 százalékig tölti így. Az Urbanista szerint ezek a korlátok segítik a telep élettartamának meghosszabbítását és a biztonságos használatot. Azt, hogy éppen mennyi a töltöttség, mennyit fogyaszt és mennyit vesz fel a fejhallgató az Urbanista Audio (Android, iOS) alkalmazásból lehet megtudni. A program meglehetősen fapados, az ANC korábban említett három módján kívül állíthatjuk benne, hogy rövid vagy hosszú nyomásra mit csináljon a bal oldali gomb (hangmódok közti váltás, asszisztens felébresztése) és kérhetünk segítséget a termékünkhöz. Nincs hangszínszabályzó, nincs választási lehetőség a kodekek között (AAC és SBC támogatás van, az AAC az alapértelmezett). Egy nyomással kikapcsolható a viselés érzékelése ha valakit zavarna, de ez pontosan és megbízhatóan működik, a fejhallgatót fejünkre visszatéve az 1-2 másodperces csúszással ugyan, de biztosan elindítja a lejátszást.

Itt éppen töltött a Los Angeles.
Itt éppen töltött a Los Angeles. [+]

Szomorú, de nincs Bluetooth (5.0) multipont, s bár a kapcsolatot stabilan tartja a fejhallgató (RSSI: - 31 dBm, beltéren nagyjából 10 méter távolságig fix), és ha másik eszközhöz akarunk vele csatlakozni, akkor az meglehetősen bonyolult művelet: nálam minden egyes alkalommal előbb manuálisan le kellett választanom az előző eszközről a Los Angelest, mielőtt hozzárendelhettem volna a másikhoz. Az adatátvitelben legalább szemmel látható csúszást én nem érzékeltem az eszköz használata közben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés