Urbanista Phoenix - Napos oldal

Ötletes módon oldja meg az Urbanista a vezeték nélküli fülhallgatók örök problémáját, a lemerült akkumulátort.

Bevezetés, külső, doboz

Több probléma is van a vezeték nélküli fülhallgatókkal, például az általános javíthatatlanságuk, ebből következvén, hogy az akku élettartamának végén vagy egy más cserélhetetlen komponens hibája esetén egyből elektronikai hulladék lesz belőlük. De a kényelem oltárán az öko-tudatosság könnyedén a háttérbe szorul, és képmutató lenne azzal indítani a cikket, hogy beszólok a TWS fülhallgatókat használóknak, lévén én is köztük vagyok. Szóval térjünk inkább át egy olyan problémára, amit a mindennapokban bármikor tapasztalhatunk velük, ha nem figyelünk kellőképpen: lemerül a tok, aztán hazafelé zene helyett hallgathatjuk a mellénk leülő beszédes néni sztorijait a Volánon. Erre mutat megoldást az Urbanista, a lemerülés elkerülése pedig ismét a svéd Exeger fejlesztette Powerfoyle felülettel valósulhat meg.

A tok egyik oldalát elfoglalja a napelem
A tok egyik oldalát elfoglalja a napelem [+]

Láttuk már működés közben az Urbanista fejhallgatójának pántján ezt a folyamatos fotovoltaikus reakcióban lévő anyagot, TWS-ben viszont tavaly találkozhattunk vele először az IFA-n még prototípusként, a 2023-as IFA idejére viszont már piacra került a termék, és sikerült egy tesztpéldányt is szerezni. A Los Angeles névre hallgató fejhallgató esetében a Powerfoyle napelem helye egyértelmű volt, hisz a pánt felső része általában abba az irányba néz, merről a nap süt, a Phoenix (Solar) esetén viszont ez nem megoldható, lévén a fülhallgatók túl aprók (és nem is feltétlenül éri őket közvetlen napfény használat során), így maradt az, hogy a hordozó tok kapja a napelemet. Az egyik oldalt szinte teljesen el is fedi, azt pedig már a prototípusok megnéztekor láthattuk, hogy a napenergia ára a méret növekedése.

Az Urbanista Phoenix fülhallgató
Az Urbanista Phoenix fülhallgató [+]

A Phoenix tokja egyszerűen nagy (9,3 x 6,8 x 2,3 cm), bő kétszer akkora, mint egy átlagos TWS füles hordozó bölcsője, miközben a fülhallgatók maguk teljesen átlagos méretűek (3,1 x 2,5 x 2,7 cm). A hordtok kialakításából adódóan a napelemes oldal kicsit döntve van, így a fedélnél vastagabb a bölcső, mint legvékonyabb pontján (2,3 cm vs. 1,6 cm), ennek a kialakításnak köszönhetően nagyobb hatékonysággal képes tölteni a tok, ha csak lefektetjük, de egyébként megáll a fedélen is, szóval szórakozhatunk azzal, hogy megpróbáljuk a Powerfoyle felületet Vad Fruttikra beállítani.

A Phoenix egy Poco F5 Pro telefon mellett
A Phoenix egy Poco F5 Pro telefon mellett [+]

Nehéznek nem mondanám, a felhasznált műanyagnak köszönhetően fülesekkel együtt 83 grammot nyom, míg a fülesek 5 grammosak. A tok alján adott egy USB-C csatlakozó, a zsanér alatt egy állapotjelző LED és egy párosítási módot indító gomb, oldalt pedig járat egy nyakba akasztó számára, melyet egyébként mellékelnek a dobozban is. Opció lehet egyébként ezzel például a táskánkra odakötni a tokot, hogy gyakrabban érje napfény, de nem mertem megkockáztatni, hogy a tesztdarabbal így járkáljak.

A csomagolás és tartalma
A csomagolás és tartalma [+]

A felhasznált anyag minősége közepes, 149 euróért (kb. 55 - 60 ezer forintért) nem feltétlenül kopogó műanyagot vár az ember, a fedelet tartó zsanér sem tűnik túl erősnek hosszú távra, az egyedi napelemes technológia fényében ugyanakkor nem merem kijelenteni, hogy túlárazott termékről lenne szó. A Phoenix fülhallgatók száras kialakítást használnak, ezek is műanyagból vannak, adott rajtuk a közelségérzékelő és pontosan működik a viselés észlelése, a szár alján mágneses pogo pines csatlakozók vannak a tokban való töltéshez, a szár felső részén pedig egy érintőfelület. A Phoenix kialakítása zárt, hallójáratban ül az eszköz, a dobozban S, M és L méretű szilikon harangokkal, megvan az IPX4-es védelem, így edzés közben ellenáll a rácsapódó verejtéknek. Számomra kényelmes volt a viseletük, az érintőfelületet viszont kritizálnám, mert csupán két megadható parancs van: a jobb és a bal fülhallgató is csak hosszú érintésre képes a felhasználó által beállított feladatot elvégezni, nincs dupla vagy tripla koppintásra hozzárendelhető művelet. Ráadásul a hosszú érintésre adott parancsok száma is limitált, a hangmód változtatása, a hangerő le / fel és a telefonon található virtuális asszisztens aktiválása az, amivel be kell érjük, lásd az alábbi képen.

Magyarul nem beszél az alkalmazás, de könnyen átlátható, egyszerűen kezelhető
Magyarul nem beszél az alkalmazás, de könnyen átlátható, egyszerűen kezelhető (forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés