uleFone Be Touch 2 - homage vagy lopás?

Bevezető

Hol a határ a megjelenési vonások kölcsönzése és lenyúlása között? Ki határozza meg, hogy mi a homage és mi a lopás? Egyelőre a nagy gyártók pereskedéseiben és a vállalatok véleményében sincs egyetértés, hogy meddig illik elmenni a trendek és hasonlóságok tekintetében, mindenesetre minden olvasónknak lehet egy biztosítéka, amely bizonyos mértékű vizuális egyezést még elfogad, aztán érkezik egy termék, amelyik lecsapja.

Az uleFone Be Touch 2 nem tagadja gyökereit
[+]

A Lenovo Sisley S90 sokak szerint átlépte a jó ízlésű dizájnkölcsönzés érzékeny határát, és az Ázsiából a Pandawill jóvoltából szerkesztőségünk ajtajáig utazó uleFone tervezői is hasonló lelkesedéssel nyomogathattak egy iPhone-t, mielőtt a Be Touch 2-t megtervezték. A készüléket meglátva szinte háttérbe szorul a kérdés, hogy ki vagy mi az az uleFone (egy 2006-ban alakult sencseni OEM vállalat, amely 2014-től forgalmaz saját brand alatt mobilkészülékeket Be előtaggal), és hangsúlyosabb az, hogy miért kellett már megint az Apple-t másolni?

Az uleFone Be Touch 2 egy Android 5.1-es phablet fémkerettel
[+]

A kissé szerencsétlen elnevezésű Be Touch 2 (légy érintés!) konkrétan az 5,5 hüvelykes, Full HD-s, kerek ujjlenyomat-olvasóval és kerekded fém oldalkerettel ellátott iPhone 6 Plust nézte ki példaképének, és mily meglepő: az előttünk lévő kínai tesztkészülék is 5,5 hüvelykes Full HD kijelzőt, kerek, érintéses ujjlenyomat-olvasót, valamint lekerekített fém oldalkeretet kapott. Az uleFone olyannyira nem szégyelli a dolgot, hogy a Be Touch 2 termékoldalán egy „I am not iPhone 6 Plus, indeed”, vagyis „nem vagyok én iPhone 6 Plus, de most tényleg” szlogen fogadja az érdeklődőt, és miután a készüléket kicsomagoltuk és bekapcsoltuk, számunkra is kiderült: tényleg nem az Apple phablet van a kezünkben, csak valami hasonló. Mondjuk azt nem tudtuk eldönteni, hogy ennek örülnünk kellett-e volna.

Az uleFone Be Touch 2 doboza számos kedvességet rejt
[+]

No de térjünk vissza a csomagolásra, mert az sokkal kövérebb, mint egy iPhone-é: az elegáns fekete dobozban akad egy széles kialakítású USB kábel, egy 1,5 amperes töltőfej a gyorstöltéshez, egy mikrofonos füles, egy előlapi védőfólia (egy másik már a készüléken volt), egy előlapi edzett védőüveg a nagyobb erőbehatások ellen, egy átlátszó szilikon tok, valamint némi segítség a sok extra védelem szakszerű felhelyezéséhez. Ilyenkor tényleg elégedetten csettint az ember, mert bár nem akkora ördöngösség vagy kiadás ezekhez a neten hozzájutni, az mégiscsak jelzésértékű, hogy az uleFone nem akart spórolni, és meglepte pár kedvességgel a vásárlókat.

Az uleFone Be Touch 2 ujjlenyomat-olvasója pont úgy néz ki, mint a Touch ID
Az uleFone saját ujjlenyomat-olvasóját Press touch ID-nek és uTouchnak is nevezi a termék honlapján [+]

Egyébként, aki nem tud megbarátkozni a gyártó nevének helyesírásával, annak csak azt tudjuk mondani, hogy ők így írják le saját márkájukat, és akár az iPhone, az iOcean vagy a Meizu m1 note esetében, most is úgy döntöttünk, hogy követjük a hivatalos betűhasználatot. Azt viszont nem mernénk bizalommal megkockáztatni, hogy az uleFone-t megtanítsuk a tisztelt olvasóknak helyesen kiejteni, ugyanis fogalmunk sincs, hogy kell, és akadt nem egy márka, amelyikről kiderült, hogy teljesen máshogy ejtik ki hazájában, mint amire az ember Magyarországon gondolt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés