Sony Xperia Z3 - finomhangolás

Kamera, multimédia, összegzés

A Sony látja el a piac legtöbb szereplőjét nagyfelbontású kameraszenzorral, saját telefonjai mégsem mindig brillíroztak a fotózás terén. Az Xperia Z például alacsony részletgazdagsággal rögzített, a Z1 pedig túl intenzív élesítéssel próbált azon javítani. A Z2-vel jelentősen javult a képek minősége, elégedettek is voltunk az eredményekkel, ellenben megjelent a túlmelegedés problémája, amivel nagy nyári kameratesztünk során is találkoztunk. Kifogásunk akadt továbbá azzal, hogy a 20,7 megapixeles szenzor ellenére az automatikus, a HDR és a többi kameramód és szcéna legfeljebb 8 megapixeles felbontással érhető csak el. Nos, a Z3 megörökölte az előd jó- és rossz tulajdonságait: a sok-sok ellőtt képre számos minőségi fotó jutott, a szeptemberi napfény alatt azonban néhány perc intenzív kattintgatás elég volt a készülék túlmelegedéséhez és a szoftver leállásához. 4K videó kevesebb, mint három perc alatt térdre kényszerítette a Z3-mat. Az elkért összeg mellett ez a visszatérő probléma elég komoly baki.

A Sony Xperia Z3 20,7 megapixeles Exmor RS kameraszenzort kapott

Ami a kameraszoftvert illeti, a kiváló automatikus mód rendben teszi a dolgát, adott témához jól választva megfelelő környezeti profilt. Az érintőfókusz megbízhatóan működik, a keresőn pedig számos beállításhoz könnyedén hozzá lehet jutni. A Z3 immáron tud ISO12800-as érzékenységgel is rögzíteni a legsötétebb témákra rávilágosítva. Kézi módban, 20,7 megapixelen ellenben csak ISO800-ig lehet érzékenységet választani, és mint jeleztük, a HDR mód és a szcénák csak 8 megapixelen érhetők el. Kézi módban egyébként állítható a fehéregyensúly, a fókuszmód, az expozíciókorrekció és az önkioldó, a záridő viszont nem. Sound Photo módban a fénykép mellé hangfelvételt is lehet csatolni, AR szórakozás opció alatt 3D-s elemeket lehet álló- vagy mozgókép alá helyezni, a többkamerás módban pedig két vezetékmentesen összekapcsolt készülék felvételeit lehet egybegyúrni. Akad továbbá opció az elő- és hátlapi kamera képének összefűzésére, 4K vagy lassított felvétel készítésére, legjobb kénykép kiválasztására képsorozatból, panorámafotózásra, effektezése, a háttér elmosására, valamint videofelvétel élő közvetítésre YouTube-on.

Sony Xperia Z3
[+]

Összességében a nappali fotók minőségével elégedettek lehetünk 8 megapixelen, az élesítés gyors, a fehéregyensúly javarészt pontos, a dinamikatartomány pedig elfogadható, bár nem tökéletes. Este a magas érzékenységi opciók vagy a jó fényerejű vaku segíthet a sötétebb tartalmak rögzítésében. A videofelvételek képkockasebessége stabil, a képminőség pedig úgyszintén remek, legyen szó Full HD, 4K, HDR vagy 60 fps-es videofelvételről, a sztereó felvételek hangminőségére sem lehet panasz. A kritikát a szoftver optimalizálatlansága kapcsán kell megfogalmaznunk, egyszerűen körülményesebb a kamerás élmény az ideálisnál, ami talán kiküszöbölhető lett volna, ha egyszerűen 8 megapixeles szenzort mellékel a Sony, úgyis ilyen felbontáson érhető el a legtöbb opció.

A Walkman a Sony Xperia Z3 remek zenelejátszója Hangszínszabályozó is jár a Sony Xperia Z3 zeneszoftveréhez

A Sony zenelejátszója a kellemes megjelenésű Walkman, amely csempeszerűen rendezi számainkat, természetesen albumfotókkal. Van mód a csoportosításra előadók, albumok, mappák, lejátszási listák és csatlakozott eszközök szerint is. A beállítások között a ClearAudio+ opciót kiválasztva tisztább hangminőség érhető el, de jár hangszínszabályozó, néhány hangeffekt, valamint újdonságként a DSEE HX névre hallgató szoftveres megoldás az alacsonyabb bitrátájú számok hangminőségének feljavítására, ami valóban segít valamelyest. Emellett jár profil a Sony különféle fülhallgatói számára, itt lehet aktiválni például a Z2-ből megismert MDR-NC31EM headset zajszűrő rendszerét, igaz a Z3 nálunk a zajszűrést nélkülöző MH750-es fülessel kerül forgalomba. A hangbeállítások között továbbá a készülék mikrofonjainak érzékenysége is állítható, valamint jár opció USB-s lejátszáshoz megfelelő erősítőre csatlakoztatva, ilyenkor mindenféle hangeffektus kikapcsolásra kerül.

A Sony Xperia Z3 videolejátszója

A Z3-ból nem maradt ki az FM-rádió sem, amely a gyári füles csatlakoztatásával működik, hibátlanul. Ami az előlapi sztereó hangszórópárt illeti, az képes igen hangosan is megszólalni, bár érzésünk szerint a Z2 valamivel tisztábban szólt, főleg 80%-os hangerő felett, ahol a Z3 megoldása már komolyabban torzít. Alacsonyabb hangerőn viszont továbbra is kellemesen telt hangok áramlanak ki a rácsokból, és a sztereó megoldás továbbra is üdvözölendő extra. Mozgóképtartalmainkat a Filmek alkalmazással lehet lejátszani, amely a helyben tárolt videók mellett a Sony áruházából megvásárolt tartalmakat listázná, azok hazánkban egyelőre azonban nem elérhetők. A videolejátszó a Walkmanhez hasonlóan csempés menüt kapott, és megbirkózik a H.263, H.264 és Mpeg4-es kódolásokkal akár 4K felbontáson is, a DivX, Xvid és AC3 tartalmak lejátszásához viszont a Play Áruházban kell alternatívák után nézni.

Jó de nem hibátlan készülék a Sony Xperia Z3
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z3
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Végszó gyanánt elmondható, hogy a generációváltás elmaradt, viszont a Sony több fontos korrekciót végrehajtott az Xperia Z2-höz képest. Ilyen a vékonyabb és könnyebb készülékház, ami nem vált az átlag feletti üzemidő vagy a prémium anyaghasználat kárára, sőt: a kerekded oldalélek és gombok még kényelmesebb fogást biztosítanak, a víz és por elleni védelem pedig IP68-as minősítésre nőtt. Ott van aztán a valamivel gyorsabb hardver, a magasabb fényerejű megjelenítő, illetve a remek audiós tudás, így nem kérdés, hogy a Z3 az ősz egyik fontos terméke lehet. Azonban becsúszott néhány baki is: a kameraszoftver még mindig hajlamos a túlmelegedésre, a 8 megapixeles limit HDR és egyéb kameramódok esetében továbbra is érthetetlen korlát, a megjelenítő színei igencsak hűvösek, komolyabb játékoknál pedig megfigyelhető a képfrissítés ingadozása. A Z3-nak ráadásul sokkal keményebb mezőnnyel kell felvennie a harcot, mint elődjének, akad ma már ugyanis nagyobb felbontású rivális (LG G3), újgenerációs chipsettel érkező ellenfél (Samsung Galaxy Note 4), hasonló sebességű, de jóval olcsóbb oppozíció (OnePlus One), és persze az Apple is bejelentkezett két nagyképernyős készülékkel (iPhone 6 és iPhone 6 Plus). De megemlíthetnénk a kedvezőbb áron bemutatkozó Z3 Compactot is, amely bár 720p-s kijelzővel, ám ennek okán várhatóan gyorsabb rendszersebességgel érkezik. Plecsni kétségkívül jár a Sony új csúcskészülékének, a 220 ezer forintos kártyafüggetlen kezdőár mellett mindenesetre ezúttal csak egy erős tetszett plecsnit tudunk megajánlani. A Z3-mal a Sony fél lépést tett a jó irányba, ám nem állt egy helyben a piac többi szereplője sem.

Sony Xperia Z3

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Lebukhatott a Sony Xperia Z3X

  A japán gyártó jövő érkező csúcsmodellje minden eddiginél erősebb specifikációval kerülhet forgalomba, legalábbis az AnTuTu szerint.

 • Gondok a Z3 Compact bootloaderének kinyitásakor

  Felhasználói visszajelzések szerint a bootloader kinyitása több Sony-s szolgáltatást is negatívan érint az Xperia Z3 Compact esetében, így például csökken az esti fotók minősége.

 • Mobilarena TV: erős, kompakt, formás

  Mai adásunk során a Sony csúcsmodelljének kistestvérével, a Z3 Compacttal foglalkozunk, mely erős hardverrel, nagyon jó az üzemidővel, és szép formatervvel hívja fel magára a figyelmet.

 • Sony Xperia Z3 Compact - jó, hogy kompakt

  A japán gyártó újra egy kompakt házba csomagolt készülékkel rukkolt elő, mely elődjéhez képest még szebb formatervet, és még erősebb hardvert kapott.

Előzmények

Hirdetés