Sony Xperia Z3 - finomhangolás

Bevezető, tartozékok

A patinás japán óriás végigkísérte és számtalan esetben előre is mozdította a szórakoztató elektronika sok évtizedes fejlődését, gondoljunk csak a Walkman vagy a PlayStation sorozat sikerére és hatására. Persze bekanyarodtak egy-két zsákutcába is, ilyen volt a Betamax vagy MiniDisc formátumok bukása, mindenesetre, amit a Sony-nál tervbe vesznek, azt általában meg is próbálják valósítani, így nyerték meg a Blu-ray vs. HD DVD háborút, és ezzel a filozófiával célozták meg a mobilszegmens dobogóját másfél éve, elindítva a víz- és porálló tulajdonságokról híres Xperia Z sorozatot.

Vékonyabb és kényelmesebb a Sony Xperia Z3
[+]

Friss jelentések szerint azonban a Sony-nak meg kell húznia a nadrágszíjat, a mobilos divízió teljesítménye ugyanis elmarad a várakozásoktól, ez pedig stratégiaváltáshoz vezethet a középkategóriás készülékek kárára. Ennek értelmében a berlini IFA-kiállításon mindjárt három, csúcshardverrel felszerelt kütyüvel is előálltak: a családnevet kölcsönző Xperia Z3-mal, a kisebb, de nem gyengébb Z3 Compacttal, valamint a várva-várt, 8 hüvelykes Z3 Tablet Compacttal, a fentieket egy okosórával is megfűszerezve. A fenti kombinációtól a mobilos eladások új lendületét várják Japánban.

Továbbra is üveg a Sony Xperia Z3 hátlapja
[+]

Íme tehát az Xperia Z3, ami alig fél évvel a Z2 után máris ellátogatott szerkesztőségünkbe, és az eltelt idő szűkössége miatt a generációváltás helyett a finomhangoláson volt a hangsúly, amit egyébként nem szokatlan a Sony-tól, másfél év alatt piacra került ugyanis az Xperia Z, a Z1, a Z1s, a Z2 és most a Z3. Az előd remekelt tavaszi tesztünkben, a hibátlan összeszerelés, a karakteres formavilág, a jó fotós képességek és a kiemelkedő zenei tulajdonságok az első félév egyik ütős ajánlatát eredményezték, a gyártási nehézségek és a kamera túlmelegedése ugyanakkor negatívan érintették a készülék eladásait.

Fehér dobozban kapható a Sony Xperia Z3
[+]

Most, 2014 őszén sokkal erősebb konkurenciával kell az új Xperia csúcsmodellnek számolnia, sőt, QHD-s kijelzővel és következő generációs hardverrel rendelkező vetélytársak is akadnak, de megjelent hazai garanciával nem egy új ázsiai márka, nem beszélve a két új iPhone érkezéséről. Így aztán a Z3 nem nagyon hibázhat, ha az ünnepek időszakának slágere akar lenni, és a profitcsökkenési tendenciáknak véget kíván vetni. A készülék fehér papírdobozban kerül forgalmazásra, benne hálózati töltővel, USB-kábellel, némi nyomtatvánnyal és a minőségi MH750 típusú agyba dugós headsettel, ami viszont nem a Z2-nél megismert, zajszűrős variáns

Külső és kijelző

Az Xperia Z-vel indult formaterv karaktert és egyéniséget kölcsönzött a Sony készülékeinek, de az anyaghasználat és a por és víz elleni IP-védelem is segített a külső népszerűsítésében, éppen ezért idővel csak apróbb finomításokon esett át a külcsín, például a műanyag oldalkeretből fém lett, valamint változott a kijelző és készülékház mérete. A Z3 a kényelem szempontjából tökéletesített a formaterven: elődjénél vékonyabb és könnyebb lett, az oldalak és sarkak pedig kerekded megmunkálást kaptak, de nőtt a vízálló minősítés is IP68-ra, azaz a porálló kivitel mellett a Z3 akár másfél méteres víznyomást is kibír 30 perc erejéig, igaz, tengervízzel továbbra sem érintkezhet.

Példaszerű a Sony Xperia Z3 megjelenése
[+]

A 146 x 72 x 7,3 milliméteres ház és a 152 grammos tömeg határozottan kellemesebb kezelést eredményez a Z2-nél, igaz, a képernyő alatt és felett továbbra is akad kihasználatlan felület. Ennek ellenére nem érzi úgy az ember, hogy a készülék túlméretes lenne, a fogás is stabil, a fém oldalkeret és az üveglapok összeszerelése pedig továbbra is példamutató.

Hibátlan a Sony Xperia Z3 összeszerelése
[+]

A főszereplő ugyanúgy az 5,2 hüvelykes IPS-LCD kijelző, mint az előd esetében, amely 1080 x 1920 pixeles felbontású, és amely megkapta a Sony Triluminos és X-Reality fejlesztéseit is. A panel méréseink szerint rekorder, 647 nites maximális fehér fényerővel rendelkezik, így a tartalmak napfény alatti láthatósága az átlagos fényvisszaverési mutatók ellenére is jónak mondható. A betekintési szögek ellenben továbbra sem tökéletesek, a fényerő kisebb oldalra fordítás esetében is csökken, a fekete fényerő pedig valamivel magasabb az ideálisnál. Ráadásul a panel kalibrációja igencsak hűvösre sikeredett, amelyen a beállítások között, kézi korrekcióval próbálhatunk korrigálni, mi a kék csatornát jelentősen leszabályoztuk.

Magas fényerejű, ám igen hűvös a Sony Xperia Z3 megjelenítője
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Sony Xperia Z3 HTC One M8 LG G3 Samsung Galaxy S5
Fehér fényerő 647 nit 438 nit 462 nit 302 nit
Fekete fényerő 0,53 nit 0,34 nit 0,49 nit 0 nit
Kontrasztarány 1221:1 1289:1 941:1 N/A
Színhőmérséklet 9925 K 9887 K 7649 K 9721 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap dizájnja annyiban módosult, hogy a sztereó hangszórópár a képernyő széleitől beljebb került, a Sony felirat azonban a szokásos helyén maradt, akárcsak a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, az értesítési LED, valamint a 2,2 megapixeles, előlapi kamera. Az androidos kezelőbillentyűk továbbra is a képernyő alján helyezkednek el, méghozzá vissza, home és alkalmazásváltó elrendezésben. Az előlapi védőüveg típusáról nem adott meg információt a gyártó.

A Sony Xperia Z3 kerekded oldalélei remek fogást biztosítanak
[+]

A készülék oldalain már látványosabbak az esztétikai korrekciók: a baloldali microUSB port, a jobboldali nanoSIM (igen, a Z3 is a legkisebb méretű kártyát fogadja be) és a microSD foglalatok is kerekded védőablakokat kaptak, de hasonló változáson esett át a jobboldali bekapcsoló gomb, a hangerőszabályozó, valamint a kétfázisú kameraexponáló is, amelyek visszajelzése továbbra is tökéletes, éles profiljuk viszont már a múlté.

Nincs kiemelkedő elem a Sony Xperia Z3 jól tapadó hátlapján
[+]

Felülre a fülhallgató-kimenet és egy mikrofon került, a remekül tapadó, ám ujjlenyomatgyűjtő hátlapra pedig a megszokott 20,7 megapixeles Exmor RS kamera, a G-lencse, a ledes villanó, valamint egy NFC jel és egy Sony, illetve Xperia felirat. Bár a külcsín megítélése ezen a ponton már ízlés kérdése, nekünk határozottan tetszik a dizájn korrekciója, szemre és kényelemre egyaránt előrelépésnek tartjuk a változtatásokat.

Hardver, adatkommunikáció, akkumulátor

Hardveresen nincs jelentős különbség a Z2-höz képest, a rendszerchip MSM8974AB-ről AC-re változott, azaz a négymagos Snapdragon 801 2,3 gigahertz helyett maximum 2,5-ön fut, a 3 gigabájt rendszermemória és az Adreno 330-as grafikus gyorsító megmaradt. A Sony tehát nem csatlakozott sem a QHD-s, sem pedig a következő generációs trendekhez (Snapdragon 805 és Adreno 420). Nem mintha a 800/801-es generáció nem lenne elég erős, a piacon azonban már kedvező áron is hozzá lehet jutni az ilyen chipsettel szerelt készülékekhez, és persze sokan a legújabb hardvert szeretik viszontlátni egy friss, prémium árú készülékben. A belső tárhely 16 gigabájtnál kezdődik, amiből kb. 11,5 használható fel, ha ez nem lenne elég, microSD kártyával további 128 gigabájtot lehet elérhetővé tenni.

Apró fülek védik a Sony Xperia Z3 portjait a portól és a víztől
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia Z3 LG G3 Xiaomi Mi-4 Samsung Galaxy Alpha
Quadrant Standard 21146 pont 22290 pont 24570 pont 22988 pont
AnTuTu 5.x Benchmark 43120 pont 37860 pont 44690 pont 52120 pont
Vellamo Browser 2847 pont 2904 pont 2345 pont 3190 pont
Vellamo Metal 1590 pont 1466 pont 1568 pont 1550 pont
SunSpider 1.0.2 854,4 ms 935 ms 694 ms 455,2 ms
Geekbench 3 (single) 977 pont 967 pont 1008 pont 939 pont
Geekbench 3 (multi) 2640 pont 2363 pont 3065 pont 3188 pont
GFXBench Manhattan onscreen 12,7 fps 6,9 fps 11,3 fps 25,2 fps
Manhattan offscreen 1080p 12 fps 9,8 fps 10,7 fps 13,4 fps
GFXBench T-Rex onscreen 29,3 fps 15,7 fps 27,7 fps 48,1 fps
T-Rex offscreen 1080p 27,2 fps 22,1 fps 27,1 fps 31,3 fps

Akárhogy is, a készülék remekül szerepelt a szintetikus teljesítményteszteken, bizonyítva a 801-es generáció erejét. Mindez a napi használat mellett is megmutatkozott: a Sony szoftveres felülete egy-egy komolyabb háttérfolyamatot leszámítva gördülékenyen fut, igaz, komolyabb felmelegedés, mondjuk intenzív játék vagy a kamera használata során már találkozni bizonytalanságokkal. A böngészési élmény is javarészt folyamatos, csak a legkomplexebb tartalmak okoznak megakadásokat.

Az IP68-as védelem újdonság a Sony Xperia Z3 esetében
[+]

Az adatkommunikációs felhozatal pazar. GPRS-től Cat.4-es, azaz 150 megabites letöltési rátáig mindenféle mobilsebesség elérhető, a vételi minőséget stabilnak találtuk, a beszélgetési hangminőséggel szintén meg voltunk elégedve. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modul jár direct, hotspot és DLNA funkciókkal, a modem érzékenysége elfogadható. Bluetooth-ból 4.0-ás szabvány jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0-ás MTP, OTG és MHL 3 támogatással. Navigációhoz a GPS, a GLONASS és a Beidou műholdak, valamint a földi antennák és routerek jeleit is használhatjuk, így aligha meglepő, hogy a pozíciószerzés villámgyors. Az NFC chip nem maradhatott ki.

Átlagon felüli, ám nem kiemelkedő a Sony Xperia Z3 üzemideje Az ultra Stamina mód soknapos üzemidőt biztosít a Sony Xperia Z3 számára

Az Xperia Z3 az elődnél valamivel alacsonyabb teljesítményű, 3100 milliamperórás akkumulátort kapott, a gyártó mégis hosszabb készenléti és beszélgetési időt tüntet fel, minden bizonnyal a szoftveres finomhangolásnak hála. Tapasztalataink szerint a Z3 a csúcskategória mezőnyében átlagon felüli módon, bár nem kiemelkedően teljesít. Másfél napos tesztelői ciklus során, 4G és WiFi hálózaton, elég sok nyomkodással és fotózással ötórás képernyőidőt értünk el, a készenléti fogyasztás kellemesen alacsony maradt. Egy másik ciklusban a hat óra képernyőidő is összejött. A másfél- kétnapos használat reálisnak tűnik, persze a játékok és a fotózás gyorsan le tudják nullázni a telepet. Az üzemidőt háromféle energiatakarékos móddal lehet meghosszabbítani: a merülő akku az antennákat és a képernyőt fogja diétára, a Stamina mód minden háttérkapcsolatot kilő, kivéve amit engedélyezünk, az ultra Stamina opció pedig a legtöbb okosfunkciót kikapcsolja, csak a telefon, a naptár, az SMS, a kamera, számológép és a rádió érhető el, soknapos készenléti időt előre vetítve.

Menü, szoftveres felület

Az Xperia Z3 az Android 4.4.4 KitKat verzióval érkezett szerkesztőségünkbe, azon pedig a Sony saját, friss felülete futott. A leglátványosabb különbséget az ikonok és feliratok méretének növekedésében láttuk, amely nem feltétlenül vált az esztétika javára. A kezdőoldalakra mindenesetre továbbra is 4 x 4-es kiosztásban lehet ikonokat és widgeteket pakolni. A tálcára öt ikon fér, beleértve a menügombot, alatta az androidos kezelőgombok kaptak helyet.

Felül a Google állandó keresősávja található, amely kikapcsolható, bár így is marad a 4 x 4-es kiosztás. Alapból a Sony saját kezdőképernyős háttere fogad minket, amely időszakosan változtatja színét, egy kis változatosságot hozva az amúgy kellemes és gördülékeny megjelenítési stílusnak. A kezdőképernyő hosszú érintéssel vagy csíptető mozdulattal rendezhető át, a minialkalmazásokat is így húzhatjuk a főoldalakra.

Gördülékeny a Sony Xperia Z3 szoftveres felülete Sony Xperia Z3

Widgetekből jár a Garmin navigáció, az AVG AntiVirus, a fényképek és videók, a kedvenc névjegyek, az időjárás, a kamera, a Walkman, a Throw fájlküldő, a Stamina üzemmód, a TrackID zenefelismerő, a naptár, a Socialife és a Sony tartalomajánlójának minialkalmazása. Az értesítési panelt egy ujjal lehet lehúzni, két ujjal a gyorskapcsoló panel érhető el, 16 átrendezhető ikonnal. A Google asszisztense a képernyő aljáról jobbra húzható fel, balra a Sony tartalomajánlója indítható.

A gyorskapcsoló panel Sony Xperia Z3 felületén Kézzel lehet kalibrálni a Sony Xperia Z3 megjelenítőjének színeit

A képernyőbeállítások között számos finomhangolási opció akad, így a kijelző kézi kalibrációja a piros, zöld és kék skálák húzogatásával, mi a kéket leszabályozva közelítettük meg az ideális, 6500 Kelvin körüli értéket a fehérek esetében. A Z3-at sok rivális készülékhez hasonlóan dupla érintéssel is fel lehet ébreszteni alvó állapotból, ezt az opciót szintén a képernyőbeállítások között találjuk.

Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z3

Az Xperia kapcsolat menüpont alatt lehet kezelni az NFC-vel társított készülékeket. WiFi-n keresztül megoldható a képernyő tükrözése és megosztása a Miracast szabvány segítségével, a multimédiás lejátszás DLNA-val, valamint a gyors fájlcsere a Throw szolgáltatással. A Mirrorlink lehetővé teszi a készülék irányítását olyan érintőképernyős műszerfallal rendelkező jármű esetében, amennyiben támogatja a technológiát. Beállítható továbbá a Dualshock 3 és a Dualshock 4 kontroller a telefonon futtatott játékok kezeléséhez.

Egyérintéses beállítási mód a Sony Xperia Z3-on A kontrollerek is beállíthatók a Sony Xperia Z3-on

Az Xperia Z3 is rendelkezik a legtöbb gyártónál megtalálható egyszerű kezdőképernyős megoldással, ami mondjuk kocsiban ülve lehet praktikus opció a hatalmas ikonok és feliratok okán, de ugyanennyire hasznos lehet gyengébben látók számára is. Az egyszerű mód ikonjait és névjegyeit bármikor kicserélhetjük. Létezik továbbá opció a rendszer betűtípusának felnagyítására, valamint a megjelenített szövegek felolvasására.

Alkalmazások és szolgáltatások

Az xperiás telefonkönyv a gyári androidos megoldás némileg átdolgozott változata. A tárcsázóhoz társíthatók gyorshívási opciók, a névjegyek betölthetők és szinkronizálhatók számos online forrásból, SIM-kártyáról, a telefonmemóriából vagy egy fájlból. Van elehetőség a névjegyek összevonására, a szám nélküli kontaktok kiszűrésére, valamint rendezésre vezeték- és keresztnév szerint. Az email applikáció gond nélkül használható akár több fiókkal, az SMS alkalmazás is rendben tette a dolgát. Az Xperia billentyűzet ismeri a magyar nyelvet és ékezeteket, rendelkezik helyesírási javaslattal és automatikus szókiegészítéssel, továbbá elérhető az ujjhúzós bevitel is.

A Sony Xperia Z3 telefonkönyve átlátható és funkciógazdag A Sony Xperia Z3 billentyűzete ismeri a magyar nyelvet

A telepített és telepíthető alkalmazások forrása a Play Áruház, azonban a Sony Select szoftverrel hozzá lehet jutni számos olyan tartalomhoz, amelyet a japán gyártó ajánl készülékeihez, legyen szó játékokról, üzleti alkalmazásokról vagy éppen multimédiás megoldásokról. Ugyanígy jár el a What’s New névre hallgató ajánlatgyűjtemény is annyi különbséggel, hogy a PlayStation Store is integrálva van, azaz itt a Sony konzoljaihoz is lehet tartalmat vásárolni. Ha már játékokról van szó, a PlayStation applikáció is mellékelve lett, amellyel konzolos tartalmainkat és profilunkat kezelhetjük.

A Sony Xperia Z3 egyik tartalomajánlója A Sony Xperia Z3 egyik tartalomajánlója

Multimédiás tartalmak közül jár a Walkman, vagyis a zenelejátszó, az Album, vagyis galéria, a Filmek, vagyis a videolejátszó, az FM-rádió, valamint a Video Unlimited fizetős mozgókép szolgáltatás, amely hazánkban nem érhető el. Az Xperia Lounge szolgáltatással ugyancsak szórakoztatóipari tartalmakhoz lehet hozzájutni, illetve különféle nyereményjátékokban lehet részt venni. A Movie Creatorral rögzített klipjeinket és fotóinkat fűzhetjük össze filmetűddé, a Rajz nevű alkalmazással pedig az érintőképernyőt használva hozhatunk létre grafikákat.

Az intelligens csatlakozás automatizálja a Sony Xperia Z3 funkcióit A TrackID a Sony Xperia Z3 zenefelismerője

A Lifelog a Sony egyfajta naplója, amellyel nyomon lehet követni megtett lépéseinket, sporttevékenységeinket, az elégetett kalóriákat, a napi eseményeket vagy akár a helyszíneket, ahol fényképeket készítettünk. Ez az app szükséges ahhoz is, hogy a SmartBand kommunikáljon a készülékkel. A Socialife a japánok hírolvasója, az Update Center a Z3 szoftverfrissítéseiért felel. A Smart Connect, vagy intelligens csatlakozás lehetővé teszi bizonyos funkciók automatizálását eseménytől vagy időponttól függően, mondjuk füles csatlakoztatásakor a Walkman elindítását, vagy a töltőt bedugva az értesítések lehalkítását és az ébresztő indítását, de a lehetőségekkel bármikor lehet variálni. A TrackID megbízható zeneszám azonosító, a TrackID TV pedig televízió műsorokat próbálna felismerni, már ha hazánkban elérhető lenne a szolgáltatás.

A Chrome a Sony Xperia Z3 hivatalos böngészője Sony Xperia Z3

A Sony nem szokott saját böngészőt mellékelni készülékeihez, így jobb híján a Google Chrome a Xperia Z3 hivatalos internetes szoftvere. A böngészési élmény a méretes kijelző és a komoly hardveres háttér mellett javarészt gördülékeny, a nagyítás és a gördítés is csak a legkövérebb tartalmaknál jár némi megakadással. A Chrome támogatja több fül és inkognitóablak megnyitását, az asztali és mobilos honlap-elrendezést, az adatforgalom csökkentését a mobilnet kímélése érdekében, és persze a Google-os könyvjelzők szinkronizálását. A Flash tartalmak lejátszása és a zoomalapú sortörés viszont nem elérhető.

Kamera, multimédia, összegzés

A Sony látja el a piac legtöbb szereplőjét nagyfelbontású kameraszenzorral, saját telefonjai mégsem mindig brillíroztak a fotózás terén. Az Xperia Z például alacsony részletgazdagsággal rögzített, a Z1 pedig túl intenzív élesítéssel próbált azon javítani. A Z2-vel jelentősen javult a képek minősége, elégedettek is voltunk az eredményekkel, ellenben megjelent a túlmelegedés problémája, amivel nagy nyári kameratesztünk során is találkoztunk. Kifogásunk akadt továbbá azzal, hogy a 20,7 megapixeles szenzor ellenére az automatikus, a HDR és a többi kameramód és szcéna legfeljebb 8 megapixeles felbontással érhető csak el. Nos, a Z3 megörökölte az előd jó- és rossz tulajdonságait: a sok-sok ellőtt képre számos minőségi fotó jutott, a szeptemberi napfény alatt azonban néhány perc intenzív kattintgatás elég volt a készülék túlmelegedéséhez és a szoftver leállásához. 4K videó kevesebb, mint három perc alatt térdre kényszerítette a Z3-mat. Az elkért összeg mellett ez a visszatérő probléma elég komoly baki.

A Sony Xperia Z3 20,7 megapixeles Exmor RS kameraszenzort kapott

Ami a kameraszoftvert illeti, a kiváló automatikus mód rendben teszi a dolgát, adott témához jól választva megfelelő környezeti profilt. Az érintőfókusz megbízhatóan működik, a keresőn pedig számos beállításhoz könnyedén hozzá lehet jutni. A Z3 immáron tud ISO12800-as érzékenységgel is rögzíteni a legsötétebb témákra rávilágosítva. Kézi módban, 20,7 megapixelen ellenben csak ISO800-ig lehet érzékenységet választani, és mint jeleztük, a HDR mód és a szcénák csak 8 megapixelen érhetők el. Kézi módban egyébként állítható a fehéregyensúly, a fókuszmód, az expozíciókorrekció és az önkioldó, a záridő viszont nem. Sound Photo módban a fénykép mellé hangfelvételt is lehet csatolni, AR szórakozás opció alatt 3D-s elemeket lehet álló- vagy mozgókép alá helyezni, a többkamerás módban pedig két vezetékmentesen összekapcsolt készülék felvételeit lehet egybegyúrni. Akad továbbá opció az elő- és hátlapi kamera képének összefűzésére, 4K vagy lassított felvétel készítésére, legjobb kénykép kiválasztására képsorozatból, panorámafotózásra, effektezése, a háttér elmosására, valamint videofelvétel élő közvetítésre YouTube-on.

Sony Xperia Z3
[+]

Összességében a nappali fotók minőségével elégedettek lehetünk 8 megapixelen, az élesítés gyors, a fehéregyensúly javarészt pontos, a dinamikatartomány pedig elfogadható, bár nem tökéletes. Este a magas érzékenységi opciók vagy a jó fényerejű vaku segíthet a sötétebb tartalmak rögzítésében. A videofelvételek képkockasebessége stabil, a képminőség pedig úgyszintén remek, legyen szó Full HD, 4K, HDR vagy 60 fps-es videofelvételről, a sztereó felvételek hangminőségére sem lehet panasz. A kritikát a szoftver optimalizálatlansága kapcsán kell megfogalmaznunk, egyszerűen körülményesebb a kamerás élmény az ideálisnál, ami talán kiküszöbölhető lett volna, ha egyszerűen 8 megapixeles szenzort mellékel a Sony, úgyis ilyen felbontáson érhető el a legtöbb opció.

A Walkman a Sony Xperia Z3 remek zenelejátszója Hangszínszabályozó is jár a Sony Xperia Z3 zeneszoftveréhez

A Sony zenelejátszója a kellemes megjelenésű Walkman, amely csempeszerűen rendezi számainkat, természetesen albumfotókkal. Van mód a csoportosításra előadók, albumok, mappák, lejátszási listák és csatlakozott eszközök szerint is. A beállítások között a ClearAudio+ opciót kiválasztva tisztább hangminőség érhető el, de jár hangszínszabályozó, néhány hangeffekt, valamint újdonságként a DSEE HX névre hallgató szoftveres megoldás az alacsonyabb bitrátájú számok hangminőségének feljavítására, ami valóban segít valamelyest. Emellett jár profil a Sony különféle fülhallgatói számára, itt lehet aktiválni például a Z2-ből megismert MDR-NC31EM headset zajszűrő rendszerét, igaz a Z3 nálunk a zajszűrést nélkülöző MH750-es fülessel kerül forgalomba. A hangbeállítások között továbbá a készülék mikrofonjainak érzékenysége is állítható, valamint jár opció USB-s lejátszáshoz megfelelő erősítőre csatlakoztatva, ilyenkor mindenféle hangeffektus kikapcsolásra kerül.

A Sony Xperia Z3 videolejátszója

A Z3-ból nem maradt ki az FM-rádió sem, amely a gyári füles csatlakoztatásával működik, hibátlanul. Ami az előlapi sztereó hangszórópárt illeti, az képes igen hangosan is megszólalni, bár érzésünk szerint a Z2 valamivel tisztábban szólt, főleg 80%-os hangerő felett, ahol a Z3 megoldása már komolyabban torzít. Alacsonyabb hangerőn viszont továbbra is kellemesen telt hangok áramlanak ki a rácsokból, és a sztereó megoldás továbbra is üdvözölendő extra. Mozgóképtartalmainkat a Filmek alkalmazással lehet lejátszani, amely a helyben tárolt videók mellett a Sony áruházából megvásárolt tartalmakat listázná, azok hazánkban egyelőre azonban nem elérhetők. A videolejátszó a Walkmanhez hasonlóan csempés menüt kapott, és megbirkózik a H.263, H.264 és Mpeg4-es kódolásokkal akár 4K felbontáson is, a DivX, Xvid és AC3 tartalmak lejátszásához viszont a Play Áruházban kell alternatívák után nézni.

Jó de nem hibátlan készülék a Sony Xperia Z3
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z3
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Végszó gyanánt elmondható, hogy a generációváltás elmaradt, viszont a Sony több fontos korrekciót végrehajtott az Xperia Z2-höz képest. Ilyen a vékonyabb és könnyebb készülékház, ami nem vált az átlag feletti üzemidő vagy a prémium anyaghasználat kárára, sőt: a kerekded oldalélek és gombok még kényelmesebb fogást biztosítanak, a víz és por elleni védelem pedig IP68-as minősítésre nőtt. Ott van aztán a valamivel gyorsabb hardver, a magasabb fényerejű megjelenítő, illetve a remek audiós tudás, így nem kérdés, hogy a Z3 az ősz egyik fontos terméke lehet. Azonban becsúszott néhány baki is: a kameraszoftver még mindig hajlamos a túlmelegedésre, a 8 megapixeles limit HDR és egyéb kameramódok esetében továbbra is érthetetlen korlát, a megjelenítő színei igencsak hűvösek, komolyabb játékoknál pedig megfigyelhető a képfrissítés ingadozása. A Z3-nak ráadásul sokkal keményebb mezőnnyel kell felvennie a harcot, mint elődjének, akad ma már ugyanis nagyobb felbontású rivális (LG G3), újgenerációs chipsettel érkező ellenfél (Samsung Galaxy Note 4), hasonló sebességű, de jóval olcsóbb oppozíció (OnePlus One), és persze az Apple is bejelentkezett két nagyképernyős készülékkel (iPhone 6 és iPhone 6 Plus). De megemlíthetnénk a kedvezőbb áron bemutatkozó Z3 Compactot is, amely bár 720p-s kijelzővel, ám ennek okán várhatóan gyorsabb rendszersebességgel érkezik. Plecsni kétségkívül jár a Sony új csúcskészülékének, a 220 ezer forintos kártyafüggetlen kezdőár mellett mindenesetre ezúttal csak egy erős tetszett plecsnit tudunk megajánlani. A Z3-mal a Sony fél lépést tett a jó irányba, ám nem állt egy helyben a piac többi szereplője sem.

Sony Xperia Z3

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia Z3
Sony Xperia Z3 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 146 x 72 x 7,3 milliméter
Tömeg 152 gramm
Színvariációk Fekete, fehér, zöld, réz
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,2 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 1920 (424 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AC)
Processzor típusa 2,5 GHz-es négymagos Krait 400
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 330
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB (kb. 11,5 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD (128 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 900/2100 MHz
LTE 700/800/850/900/1700 1800/1900/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, direct, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.4 (KitKat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Socialife, Smart Connect, Garmin Navigation, Lifelog, Live on YouTube, Movie Creator, OfficeSuite, Playstation, Rajz, Sony Select, Xperia Care, TrackID, TrackID TV, Update Center, Video Unlimited, Walkman, What’s New, Xperia Lounge
Multimédia
Fő kamera 20,7 megapixel, autófókusz
Másodlagos kamera 2,2 megapixel
Videófelvétel 4k @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 120 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3100 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 890 óra (2G) / 740 óra (3G)
Beszélgetési idő 14 óra (2G) / 16 óra (3G)
Zenelejátszási idő 130 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, IP68-as védelem, hardveres zajszűrés

Azóta történt

 • Lebukhatott a Sony Xperia Z3X

  A japán gyártó jövő érkező csúcsmodellje minden eddiginél erősebb specifikációval kerülhet forgalomba, legalábbis az AnTuTu szerint.

 • Gondok a Z3 Compact bootloaderének kinyitásakor

  Felhasználói visszajelzések szerint a bootloader kinyitása több Sony-s szolgáltatást is negatívan érint az Xperia Z3 Compact esetében, így például csökken az esti fotók minősége.

 • Mobilarena TV: erős, kompakt, formás

  Mai adásunk során a Sony csúcsmodelljének kistestvérével, a Z3 Compacttal foglalkozunk, mely erős hardverrel, nagyon jó az üzemidővel, és szép formatervvel hívja fel magára a figyelmet.

 • Sony Xperia Z3 Compact - jó, hogy kompakt

  A japán gyártó újra egy kompakt házba csomagolt készülékkel rukkolt elő, mely elődjéhez képest még szebb formatervet, és még erősebb hardvert kapott.

Előzmények

Hirdetés