Sony Xperia Z3 - finomhangolás

Külső és kijelző

Az Xperia Z-vel indult formaterv karaktert és egyéniséget kölcsönzött a Sony készülékeinek, de az anyaghasználat és a por és víz elleni IP-védelem is segített a külső népszerűsítésében, éppen ezért idővel csak apróbb finomításokon esett át a külcsín, például a műanyag oldalkeretből fém lett, valamint változott a kijelző és készülékház mérete. A Z3 a kényelem szempontjából tökéletesített a formaterven: elődjénél vékonyabb és könnyebb lett, az oldalak és sarkak pedig kerekded megmunkálást kaptak, de nőtt a vízálló minősítés is IP68-ra, azaz a porálló kivitel mellett a Z3 akár másfél méteres víznyomást is kibír 30 perc erejéig, igaz, tengervízzel továbbra sem érintkezhet.

Példaszerű a Sony Xperia Z3 megjelenése
[+]

A 146 x 72 x 7,3 milliméteres ház és a 152 grammos tömeg határozottan kellemesebb kezelést eredményez a Z2-nél, igaz, a képernyő alatt és felett továbbra is akad kihasználatlan felület. Ennek ellenére nem érzi úgy az ember, hogy a készülék túlméretes lenne, a fogás is stabil, a fém oldalkeret és az üveglapok összeszerelése pedig továbbra is példamutató.

Hibátlan a Sony Xperia Z3 összeszerelése
[+]

A főszereplő ugyanúgy az 5,2 hüvelykes IPS-LCD kijelző, mint az előd esetében, amely 1080 x 1920 pixeles felbontású, és amely megkapta a Sony Triluminos és X-Reality fejlesztéseit is. A panel méréseink szerint rekorder, 647 nites maximális fehér fényerővel rendelkezik, így a tartalmak napfény alatti láthatósága az átlagos fényvisszaverési mutatók ellenére is jónak mondható. A betekintési szögek ellenben továbbra sem tökéletesek, a fényerő kisebb oldalra fordítás esetében is csökken, a fekete fényerő pedig valamivel magasabb az ideálisnál. Ráadásul a panel kalibrációja igencsak hűvösre sikeredett, amelyen a beállítások között, kézi korrekcióval próbálhatunk korrigálni, mi a kék csatornát jelentősen leszabályoztuk.

Magas fényerejű, ám igen hűvös a Sony Xperia Z3 megjelenítője
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Sony Xperia Z3 HTC One M8 LG G3 Samsung Galaxy S5
Fehér fényerő 647 nit 438 nit 462 nit 302 nit
Fekete fényerő 0,53 nit 0,34 nit 0,49 nit 0 nit
Kontrasztarány 1221:1 1289:1 941:1 N/A
Színhőmérséklet 9925 K 9887 K 7649 K 9721 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap dizájnja annyiban módosult, hogy a sztereó hangszórópár a képernyő széleitől beljebb került, a Sony felirat azonban a szokásos helyén maradt, akárcsak a fénymérő és közelségérzékelő szenzor, az értesítési LED, valamint a 2,2 megapixeles, előlapi kamera. Az androidos kezelőbillentyűk továbbra is a képernyő alján helyezkednek el, méghozzá vissza, home és alkalmazásváltó elrendezésben. Az előlapi védőüveg típusáról nem adott meg információt a gyártó.

A Sony Xperia Z3 kerekded oldalélei remek fogást biztosítanak
[+]

A készülék oldalain már látványosabbak az esztétikai korrekciók: a baloldali microUSB port, a jobboldali nanoSIM (igen, a Z3 is a legkisebb méretű kártyát fogadja be) és a microSD foglalatok is kerekded védőablakokat kaptak, de hasonló változáson esett át a jobboldali bekapcsoló gomb, a hangerőszabályozó, valamint a kétfázisú kameraexponáló is, amelyek visszajelzése továbbra is tökéletes, éles profiljuk viszont már a múlté.

Nincs kiemelkedő elem a Sony Xperia Z3 jól tapadó hátlapján
[+]

Felülre a fülhallgató-kimenet és egy mikrofon került, a remekül tapadó, ám ujjlenyomatgyűjtő hátlapra pedig a megszokott 20,7 megapixeles Exmor RS kamera, a G-lencse, a ledes villanó, valamint egy NFC jel és egy Sony, illetve Xperia felirat. Bár a külcsín megítélése ezen a ponton már ízlés kérdése, nekünk határozottan tetszik a dizájn korrekciója, szemre és kényelemre egyaránt előrelépésnek tartjuk a változtatásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Lebukhatott a Sony Xperia Z3X

  A japán gyártó jövő érkező csúcsmodellje minden eddiginél erősebb specifikációval kerülhet forgalomba, legalábbis az AnTuTu szerint.

 • Gondok a Z3 Compact bootloaderének kinyitásakor

  Felhasználói visszajelzések szerint a bootloader kinyitása több Sony-s szolgáltatást is negatívan érint az Xperia Z3 Compact esetében, így például csökken az esti fotók minősége.

 • Mobilarena TV: erős, kompakt, formás

  Mai adásunk során a Sony csúcsmodelljének kistestvérével, a Z3 Compacttal foglalkozunk, mely erős hardverrel, nagyon jó az üzemidővel, és szép formatervvel hívja fel magára a figyelmet.

 • Sony Xperia Z3 Compact - jó, hogy kompakt

  A japán gyártó újra egy kompakt házba csomagolt készülékkel rukkolt elő, mely elődjéhez képest még szebb formatervet, és még erősebb hardvert kapott.

Előzmények

Hirdetés