Sony Xperia SL - gyorsítósáv

Hardver, szoftverezettség

Hardveres szempontból szinte egy az egyben az Xperia S tárul elénk, ám immáron 1,7 gigahertzen pörög a kétmagos Qualcomm MSM8260 Snapdragon processzor. Utasításkészlete továbbra is ARMv7-es, gyártástechnológiája pedig 45 nanométer. Emellé került a grafikus gyorsításért felelős Adreno 220, valamint gyakran rohan az előbb felsoroltak segítségére a beépített 1 gigabájtos virtuális memória (RAM). Háttértárból a méretesnek mondható 32 gigabájt áll rendelkezésünkre, ám itt ki is fúj a dolog, hiszen a tárhely mennyisége nem bővíthető.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia SL Sony Xperia S HTC One S Galaxy Nexus
Quadrant Standard 3260 pont 3122 pont 4942 pont 3586 pont
Linpack for Android (single) 50,350 MF. / 1,67 s 54,051 MF. / 1,55 s 101,863 MF. / 0,82 s 45,438 MF. / 1,85 s
Linpack for Android (multi) 83,333 MF. / 2,02 s 88,539 MF. / 1,91 s 218,668 MF. / 0,79 s 47,022 MF. / 3,59 s
Smartbench 2012 Prod. 1802 pont 2045 pont 3078 pont 1977 pont
Smartbench 2012 Games 1722 pont 2037 pont 3374 pont 1554 pont
AnTuTu Benchmark 7228 pont 6622 pont 7017 pont 5525 pont

A fent közölt eredmények annyiból mindenképpen érdekesek, hogy a benchmarkok felében jóval jobb (itt az Antutu emelkedik ki erősen), másik részében azonban rosszabb az Xperia S-hez képest. A számok azonban ismét nem bizonyítanak semmit, ugyanis az SL vagy jobban lett optimalizálva, vagy ennyit számít 200 megahertz, mindenesetre erre már tényleg kimondható a smooth kifejezés, ugyanis megakadásokra aligha kell számítani. Erősebb számítási feladatok természetesen jobban igénybe vehetik a hardvert, gondban viszont még ekkor sem leszünk, s ezen a widgetek asztalra helyezése sem fogn rontani.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

Operációs rendszerként immáron gyárilag az Android 4.0.4, vagyis az Ice Cream Sandwich funkcionál, s elvileg bizonyos időn belül a zselés cukorkába is belekóstolhatnak majd az SL tulajdonosok is. A zárolt képernyő teljesen átlagos, ujjelhúzással fotózhatunk, vagy akár fel is oldhatjuk a képernyőt. Ekkor viszont a gyárilag beállított öt oldalból álló főképernyőhöz jutunk, melyben ide-oda tologatással lapozgathatunk. Ezek a részek szabadon testreszabhatók alkalmazásfelületekkel vagy gyorsikonokkal is. A menü ikonos kivitelezéssel bír, melyet egyénileg vagy betűrendben is elrendezhetünk.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

Alap programok terén minden szépet és jót megkapunk, valamennyi kötelező alkalmazás már gyárilag telepítésre került a készülékre. Itt kell így megemlíteni a böngészőt, Gmail, Facebook, YouTube és Google+ klienseket, a feljegyzést, a film- és zenelejátszót (ez utóbbi Walkman néven fut, talán kicsit utalva a régi szép kazettás időkre), a kamerát, a navigációt, az ébresztőórát, valamint a számológépet és a Google térképet is. Természetesen az üzenetek esetén kézbesítési jelentéseket kérhetünk, párbeszédeinket pedig buborékokba rendezi a szoftver. A naptárnál többféle nézet, így heti, havi, napi és teendőnézet is beállítható, valamint modulként a főképernyőre is kihelyezhető.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

A japán precizitás az extra appok terén is megmutatkozik, hiszen a gyártótól megszokott módon sok pluszt is kapunk, ám ha ez mégsem lenne elég, a Google Playből további applikációkat tölthetünk le. Részletesebben érdemes mégis foglalkozni az OfficeSuite-tal, amely a dokumentumok olvasására szolgál, a Track ID-val, hiszen ez az éppen hallott zenék felismerésére szolgál (valamint akár rádióhallgatás esetén is használhatjuk). Persze emellett említést kell tenni az egyre gyakrabban használt QR-kódok olvasására szolgáló NeoReaderről, valamint az energiatakarékos menüpontról is, amelyen nagyjából minden modul be- vagy kikapcsolási megadható időintervallum szerint is. Végül, de nem utolsó sorban a sokat utazóknak lehet rendkívül hasznos a WisePilot for Xperia, amivel online vagy offline térképeken keresztül tudunk navigálni a nagyvilágban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés