Sony Xperia SL - gyorsítósáv

Bevezető, tartozékok

Manapság már egyre kevésbé idegen dolog a gyártóktól, hogy egy adott modellből külsőleg teljesen azonosat dobnak piacra, mindössze annyi változtatást eszközölve, hogy hardveresen módosítanak valamit az új kütyükben. Szélsőséges példa az Apple iPhone 4 és iPhone 4S (itt hardverszinten változott minden), azonban a Huawei X5 és Huawei X5 Pro, valamint a még pletykaszinten lévő HTC One X+ is méltán bizonyítják eme teóriát. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, hogy ha hardveresen nem történik módosítás, akkor miért kell újabb készüléket kiadni, miért nem lehet ezt szoftveresen megoldani.

Sony Xperia SL
[+]

A Sony Xperia SL is értetlenné tesz eme kérdés előtt, hiszen az elődhöz – Sony Xperia S – viszonyítva szinte csontra megegyezik minden, annyi kivétellel, hogy immáron 200 MHz-et emeltek a processzor órajelén, valamint már gyárilag megkapjuk az Ice Cream Sandwich operációs rendszert. A Sony mindenesetre egy igencsak széles termékpalettát épített fel az Ericsson februári akvizíciója óta, s szinte valamennyi árszegmenst lefedi termékeivel a japán gyártó. Ettől függetlenül a nemrég bemutatott csúcsmodellek mellett még inkább fura lépés az SL megjelenése, pláne, hogy valójában a testvérmodell árazását kapta meg.

Sony Xperia SL
[+]

Talán egyáltalán nem meglepő, hogy maga a doboz fehér színű, elég minimalista, hiszen mindössze a telefon oldalról fotózott képe, valamint a Sony logója díszeleg rajta. A csomagolás tartalma az átlagost hozza, hiszen az Xperia SL mellé a leírást tartalmazó dokumentumokat, a töltőfejet, a microUSB kábelt, valamint a normál minőségű headsetet kapjuk. A masina több színben is elérhető, hiszen megvásárolhatjuk ezüst, fekete, fehér és rózsaszín árnyalatokban is. A telefont a VIP Phone biztosította számunkra.

Külső

A külső egy az egyben olyan, mint a Sony Xperia S. Az anyaghasználat megfelelő, bár az Xperia P-ben is ismert fém hátlap azért mindenképpen elegánsabb megoldásnak bizonyult volna. A formaterv azonban mit sem változott, a Sonytól már megszokott gömbölyded hátsó rész, valamint a szemből jellemző téglalap forma ennél a modellnél is védjegyként szolgál. Az összeszerelés minősége kiváló, erősebb mozgatásra sem fog lötyögni vagy recsegni a ház. Ugyan a formás hátlap nagyon jó fogásérzetet biztosít, méretben talán nagynak mondható a japánok újdonsága, ugyanis a kijelzőhöz képest mért 128 x 64 x 10.6 a vaskosabb kategóriába tartozik, amelyhez még a 144 grammos tömeg is hozzájárul.

Sony Xperia SL
[+]

Az előlapon elterülő 4,3 hüvelykes, kapacitív, LED-ed háttérvilágítású LCD megjelenítő HD felbontással (1280 x 720) bír, amely egy rendkívül éles 342 pixel / inch képpontsűrűséget eredményez. Ez ugyan túlmutat az Apple iPhone megoldásán is, ám valamiért mégsem olyan tiszta és szép a kép. HD ide vagy oda, kicsit homályosnak hat a képernyő, ráadásul oldalra fordítva rendkívül gyorsan invertálódnak a – szemből még valósának megfelelő – színek, ám vigasztalhat, hogy legalább napfényben jól olvasható minden. A kijelző felett helyezkedik el a Sony felirat, az előlapi kamera és az elmulasztott eseményeket több színben megjelenítő információs LED, alatta pedig az érintésérzékeny vezérlőgombok (home, menü, vissza) terülnek el.

Sony Xperia SL
[+]

A Sony sajátjaként ismert áttetsző sáv ennél a telefonnál is megtalálható, s a háttérképnek megfelelő színben világít, a vezérlőgombokat pedig e csík felett tudjuk működésre bírni. Az oldalak összeillesztése hibátlan, nincsenek hézagok vagy deformálódott részek. A szögletesség erre a területre is jellemző, így bújhatott meg a baloldalon egy ajtócska mögött a microUSB interfésze, jobb oldalon pedig szintén ilyen megoldásba burkolózva a HDMI kimenet. Utóbbi mellett egyébként hangerőállító billentyű és a dedikált kameragomb is helyet kapott, ám felülre került a 3,5 milliméteres jack aljzat és a bekapcsológomb is.

Sony Xperia SL
[+]

A hátlap erős műanyag, mely jelen esetben szürkében pompázik, így sem az ujjlenyomatok nem látszódnak rajta, sem a külső por nem ragad meg a felületén egykönnyen. Kialakítása kellemes, ugyanis domború, így a tenyerünkben tartva jól illeszkedik, könnyen átfogható. A tetején helyezkedik el a fő kameramodul egy LED-es villanó társaságában, de ezen a felületen kerülünk szembe a hangszóróval és a Sony-Ericsson logóval is. A hátlap ugyan levehető, ám ekkor kizárólag a microSIM fogadására képes foglalatot érhetjük el, microSD kártyahelyet nem fogunk találni, mint ahogyan az akkumulátort sem cserélhetjük ki házilag.

Hardver, szoftverezettség

Hardveres szempontból szinte egy az egyben az Xperia S tárul elénk, ám immáron 1,7 gigahertzen pörög a kétmagos Qualcomm MSM8260 Snapdragon processzor. Utasításkészlete továbbra is ARMv7-es, gyártástechnológiája pedig 45 nanométer. Emellé került a grafikus gyorsításért felelős Adreno 220, valamint gyakran rohan az előbb felsoroltak segítségére a beépített 1 gigabájtos virtuális memória (RAM). Háttértárból a méretesnek mondható 32 gigabájt áll rendelkezésünkre, ám itt ki is fúj a dolog, hiszen a tárhely mennyisége nem bővíthető.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia SL Sony Xperia S HTC One S Galaxy Nexus
Quadrant Standard 3260 pont 3122 pont 4942 pont 3586 pont
Linpack for Android (single) 50,350 MF. / 1,67 s 54,051 MF. / 1,55 s 101,863 MF. / 0,82 s 45,438 MF. / 1,85 s
Linpack for Android (multi) 83,333 MF. / 2,02 s 88,539 MF. / 1,91 s 218,668 MF. / 0,79 s 47,022 MF. / 3,59 s
Smartbench 2012 Prod. 1802 pont 2045 pont 3078 pont 1977 pont
Smartbench 2012 Games 1722 pont 2037 pont 3374 pont 1554 pont
AnTuTu Benchmark 7228 pont 6622 pont 7017 pont 5525 pont

A fent közölt eredmények annyiból mindenképpen érdekesek, hogy a benchmarkok felében jóval jobb (itt az Antutu emelkedik ki erősen), másik részében azonban rosszabb az Xperia S-hez képest. A számok azonban ismét nem bizonyítanak semmit, ugyanis az SL vagy jobban lett optimalizálva, vagy ennyit számít 200 megahertz, mindenesetre erre már tényleg kimondható a smooth kifejezés, ugyanis megakadásokra aligha kell számítani. Erősebb számítási feladatok természetesen jobban igénybe vehetik a hardvert, gondban viszont még ekkor sem leszünk, s ezen a widgetek asztalra helyezése sem fogn rontani.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

Operációs rendszerként immáron gyárilag az Android 4.0.4, vagyis az Ice Cream Sandwich funkcionál, s elvileg bizonyos időn belül a zselés cukorkába is belekóstolhatnak majd az SL tulajdonosok is. A zárolt képernyő teljesen átlagos, ujjelhúzással fotózhatunk, vagy akár fel is oldhatjuk a képernyőt. Ekkor viszont a gyárilag beállított öt oldalból álló főképernyőhöz jutunk, melyben ide-oda tologatással lapozgathatunk. Ezek a részek szabadon testreszabhatók alkalmazásfelületekkel vagy gyorsikonokkal is. A menü ikonos kivitelezéssel bír, melyet egyénileg vagy betűrendben is elrendezhetünk.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

Alap programok terén minden szépet és jót megkapunk, valamennyi kötelező alkalmazás már gyárilag telepítésre került a készülékre. Itt kell így megemlíteni a böngészőt, Gmail, Facebook, YouTube és Google+ klienseket, a feljegyzést, a film- és zenelejátszót (ez utóbbi Walkman néven fut, talán kicsit utalva a régi szép kazettás időkre), a kamerát, a navigációt, az ébresztőórát, valamint a számológépet és a Google térképet is. Természetesen az üzenetek esetén kézbesítési jelentéseket kérhetünk, párbeszédeinket pedig buborékokba rendezi a szoftver. A naptárnál többféle nézet, így heti, havi, napi és teendőnézet is beállítható, valamint modulként a főképernyőre is kihelyezhető.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

A japán precizitás az extra appok terén is megmutatkozik, hiszen a gyártótól megszokott módon sok pluszt is kapunk, ám ha ez mégsem lenne elég, a Google Playből további applikációkat tölthetünk le. Részletesebben érdemes mégis foglalkozni az OfficeSuite-tal, amely a dokumentumok olvasására szolgál, a Track ID-val, hiszen ez az éppen hallott zenék felismerésére szolgál (valamint akár rádióhallgatás esetén is használhatjuk). Persze emellett említést kell tenni az egyre gyakrabban használt QR-kódok olvasására szolgáló NeoReaderről, valamint az energiatakarékos menüpontról is, amelyen nagyjából minden modul be- vagy kikapcsolási megadható időintervallum szerint is. Végül, de nem utolsó sorban a sokat utazóknak lehet rendkívül hasznos a WisePilot for Xperia, amivel online vagy offline térképeken keresztül tudunk navigálni a nagyvilágban.

Multimédia, kamera

A hátul megbújó kameramodul teljesen megegyezik a Sony Xperia S-ben látottakkal, hiszen ez is 12 megapixeles, azaz 4000 x 3000 pixel felbontásra képes, autófókuszos fotóapparátus, melyhez a sötétebb részeket megvilágítani szándékozó LED-es villanó is hozzátartozik. A japánoktól megszokott módon elég széles a konfigurációs lehetőségek listája. Használhatunk motívumprogramokat (sport, éjszakai, tájkép, dokumentum, tenger), de beállíthatjuk az ISO értékeket, a fehéregyensúlyt (lámpa, gyertya, felhős, napos), a mosolyérzékelést, a fénymérési módot és önkioldó időintervallumát is. Van sima és 3D-s panorámamód is, utóbbi visszanézéséhez hasonló képességű TV is szükségeltetik. Mivel az eszköz geotaggingre is képes, így földrajzi címkével elláthatjuk fotóinkat, hogy tudjuk, melyiket merre lőttük a múltban. A videókat 30 képkocka / másodperccel vehetjük fel, ráadásul Full HD felbontással.

Sony Xperia SL
[+]

A képek egészen rendben vannak, hiszen az egyedüli kritika a sötétebb részeken keletkező zajosodást illetheti, ám egyébként a vonalélesség korrekt, valamint a színek is kifejezetten megfelelnek a valóságnak. A részleteket jól felveszi a telefon, valamint a makrófelvételek is maximálisan vállalhatók, valójában kevés dologba lehetne ténylegesen belekötni. A dinamikatartomány megfelelő, bár nagyon ritkán azért beég az ég, illetve nagyobb fénykülönbségnél még a kromatikus aberráció is előfordul sajnos. A videók egy lehelletnyivel rosszabbak (főleg a dinamikatartomány alacsonysága miatt), bár még így is az élmezőnybe tartozik az Xperia SL. Tesztfelvételt eme linken keresztül lehet megtekinteni.

Sony Xperia SL
[+]

A zenelejátszó Walkman név alatt fut, s támogatja az xLOUD technológiát, amely elvileg a hangosabb és tisztább hangzást teszi lehetővé. Ennek megfelelően szépen is szól a masina, asztalra helyezve is csak csekély mértékben tompul a hatása. Rendelkezik hangszínszabályzóval és clear bass megoldással is. A vizualizáció menüpont alatt az albumborítót igyekszik változatos módon megjeleníteni a szoftver. A zeneszámainkat rendezhetjük előadók, muzsikák, albumok szerint is, s ezeket akár kevert módban is lejátszhatjuk. FM-rádiónk is van, mely RDS-re képes, vételi erőssége közepesnek mondható, használatához pedig headset is szükséges.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

A videólejátszó korrekt, támogatja az MP4, H.263, H.264, WMV formátumokat. Talán egy kicsit az lehet még mindig fájó, hogy alapból nem tudja az Xvidet kezelni, de ezt egy Google Playről megvásárolt alkalmazással könnyen orvosolni tudjuk. A HD felbontású és kellemes nagyságú kijelző mindenesetre tökéletes társ utazáskori mozikhoz, ráadásul a hardver nem ijed meg a Full HD filmektől sem, így ilyen téren sem lehet fogást találni a Sony telefonján.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikációs képességek terén szinte minden manapság fontos modullal találkozunk az SL-ben, hiszen van beépített NFC és 2.1-es verziószámú, A2DP-re és EDR-re képes bluetooth chip (ez azért lehetne legalább 3-as vagy 4-es széria), valamint 802.11b/g/n szabványt támogató WiFi is. Természetesen már rendelkezésünkre áll A-GPS egység is GLONASS-szal együtt, így nagyon gyorsan és rendkívül pontosan pozicionál, pláne, ha még a mobiladatforgalom használatát is engedélyezzük neki. Mobilkommunikáció terén maximum 14,4 Mbps letöltési és 5,8 Mbps feltöltési sebesség lehetséges. A hangminőség kiváló, a külső zajokat is jól leszűri a mikrofon. MicroUSB kábelen keresztül etethetjük kedvencünket, valamint használhatjuk külső fotóeszközként vagy adattárolóként is.

Sony Xperia SL screen shot Sony Xperia SL screen shot

A böngésző jól optimalizált, hiszen egész gyorsan és jól működik. Külön beállítás szükségeltetik, hogy a képernyőhöz igazítva jelenjen meg a szöveg, ám ezután jól tördelődnek a sorok, valamint a kétujjas nagyítás is gond nélkül zajlik. A Flash még engedélyezett, ám letöltéséhez külső forrásokra kell hagyatkoznunk. A kétmagos processzor még az ilyen tartalmakkal is elbír, talán ezen a területen látszódik legjobban a plusz 200 megahertzes processzor előnye.

Sony Xperia SL
[+]

Az akkumulátor kapacitása 1750 milliamperóra, amely ugyan nem borzasztóan nagy méretű energiaforrás, ám ettől függetlenül a gyári adatok szerint 420 óra készenlétre és 8 óra 30 perc beszélgetésre lehet elegendő. Valahogy az SL-t elég jól optimalizálták is, hiszen a mindennapi használatban, állandó mobilinternet és WiFi bekapcsolása mellett is kibírja a két napot, visszafogottabb használat esetén pedig még akár ezt is túlszárnyalhatjuk, ami mindenképpen örömteli eredmény.

Sony Xperia SL
[+]

Értékelés: Sony Xperia SL
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A Sony Xperia SL több kérdést is felvet, elsősorban azt, hogy miért adta ki ezt a Sony és miért nem az elődmodellben található processzort skálázta inkább 200 megahertzcel feljebb. Ami mindenképpen jó, hogy ez az apró módosítás is sokat jelentett, mind a rendszer sebességében, mind pedig az erősebb számítási igényeket kívánó programok megnyitásában. Szerencsére ez az akkumulátor teljesítményére is irreverzibilisen hatott a testvérmodellhez képest, hiszen nem találkozunk már az Xperia S-nél fennálló gyenge üzemidővel, sőt, mondhatni nagyon jól bírja szuflával a masina. Mivel árazása – a jelenlegi felső kategóriához mérten – 100 ezer forint felett alakul, így azért erős fejtörést okoz a japánok újdonsága, pláne, ha a hamarosan piacra kerülő csúcsmodelleket, név szerint az Xperia T-re vagy V-re gondolunk. Konkurenciából van bőven, hiszen ott a szebb, ámbár kisebb felbontású kijelzővel operáló HTC One S, a szintén HD képernyővel rendelkező Samsung Galaxy Nexus, de egy picit drágábban már négymagos masinákat is kapunk, úgy, mint a HTC One X-et, vagy az LG Optimus 4X HD-t. Sok tehát az ellenfél, s a Sonynál talán lemaradást érezhetünk a kétmagos processzor révén, ám ettől függetlenül a két mag is bőven elég még szinte mindenre, ráadásul van HD felbontású kijelző (ami ugyan oldalra döntve a telefont elég minőségtelennek hat), kapunk jégkrémszendvicset (s a hamarosan érkező Jelly Bean), valamint rendelkezésünkre áll az egész korrekt kamera is. A hamarosan érkező "csúcsabb" Sony modellek miatt azonban érdemesebb lehet várni, de kijelenthetjük, hogy a Sony Xperia SL pont annyit javult, ami az Xperia S-t már eleve tökéletesebbé tette volna, így talán az ajánlott plecsnit még mindig rá lehet sütni a telefonra.

Sony Xperia SL

Legendd

A tesztkészülék a VIP-Phone jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia SL
Sony Xperia SL Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 128 x 64 x 10,6 milliméter
Tömeg 144 gramm
Színvariációk fekete, fehér, rózsaszín
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,3 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (342 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, LED megvilágítású TFT
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8260 Snapdragon
Processzor típusa 1,7 GHz dual-core ARM Cortex-A9
Processzor csíkszélessége 45 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 220
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Szabadon felhasználható belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 14,4 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 2.1 (EDR+A2DP)
WiFi 802.11 A/b/g/n, DLNA, hotspot, dual band, WiFi direct
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.0.4
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, GTalk, Google Maps, Google Messenger, Office Suite, LiveWare, TrackID, NeoReader, Music Unlimited
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, autofókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 1,3 megapixel
Videófelvétel 1080p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1750 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 420 óra
Beszélgetési idő 8 óra 30 perc
Internetezési idő ? óra
Zenelejátszási idő 25 óra
Videólejátszási idő ? óra
Egyebek
karcálló kijező, 3,5 mm-es jack, giroszenzor, HDMI
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés