Sony Xperia 5 V - kell-e nekünk zoom?

Kivették a harmadik szenzort, mondván hogy elég lesz kettő is. A főkamerát felturbózták, minden más pedig kábé olyan, mint tavaly.

Bevezető

Nem nálam járt az Xperia 5 IV egy évvel ezelőtt, hanem Virág Dani tesztelte, vagyis nekem kábé kimaradt az egy évvel ezelőtti termék. Ezért aztán örömködtem, hogy milyen kis karcsú, mennyire elegáns, de elolvastam a tavalyi tesztet és rögtön csökkent a mosolyom: ez a motyó majdnem ugyanaz, mint eddig, márpedig az még mindig egy abszolút érvényes választás a kompakt(abb) mobilok mezőnyében, el lehet hozni 333 ezer forintért, míg a friss modell 430 ezer forintos árszinten indít, ami egyébként 20 lepedővel olcsóbb, mint a tavalyi nyitány.


[+]

De természetesen ehhez a Sony-hoz is tartozott egy előbemutató, ahol online meghallgathattuk, hogy maga a Sony mit mond a termékről. És gyakorlatilag a prezentáció nagy százaléka arról szólt, hogy az Xperia 1 V kamerás képességeit (főleg képminőség és szoftveres háttér szempontjából) átmentették a kisebb termékbe, illetve szántak egy rakás időt arra, hogy megpróbálják azt sulykolni, hogy az kifejezetten szuper dolog nekünk, hogy szanálták a dedikált zoom kamerát, mert a főkamera digitálisan olyat vág, hogy el sem fogjuk hinni. Hogy ez mennyire igaz, azt majd mindenki megítélheti maga néhány oldallal arrébb, az viszont továbbra is áll, hogy az Xperia 5 V egy igen egyedi, nagyon jellegzetesen sony-s, kifejezetten elegáns és meglehetősen hosszúkás eszköz.


[+]

És itt megint meg kell kicsit torpannunk, mert 6,1 inches kijelzőméret körül nem sok vetélytárs akad. Ott van ugye a Zenfone 10, ami még kisebb, ott van a Galaxy S23, no meg a friss iPhone 15 is, valamint a Pixel 7a. Ezek mind kompakt cuccok, ám más alakúak, mert a Sony továbbra is a nyúlánk vonalon mozogva az Asus modelljén kívül mindegyik felsorolt konkurensnél keskenyebb, viszont magasabb. Megmarkolási szempontból kétségtelenül fontos, hogy mennyire lehet egy kézzel átérni a telefont, kezelhetőségi aspektusok alapján viszont egyáltalán nem lényegtelen, hogy ezzel az egy kézzel aztán mennyire lehet elérni a kijelző tetejét. Mert az Xperiánál ez nem olyan triviális, szóval a kompaktság fogalmát érdemes a helyén kezelni, ráadásul az Xperia 5 V bizony vastagabb is lett néhány tizedmilliméterrel, mint elődje.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés