Hirdetés

Sony Xperia 5 IV - házon belüli siker

Ad és el is vesz a Sony a negyedik generációs Xperia 5-tel, a szolgáltatáscsomag továbbra is sokoldalú, a külső továbbra is egyedi, az ár pedig továbbra is magas.

Hirdetés

Bevezető, külső, doboz

2022-ben más utat követett a Sony az Xperia telefonok Mark IV-es verzióinak bemutatásával, mint egy évvel korábban. Az év elején jött az Xperia 1 IV, mellé a középkategóriába az Xperia 10 IV, kora ősszel pedig az Xperia 5 IV, mely valahol az 1-es és a 10-es modell közé ékelődik be a kínálatba. Előbbi hardveres jellemzőit és szoftveres trükkjeit csomagolja utóbbihoz hasonló méretű külsőbe. Ha pedig csomagolás, le is tudhatjuk a dobozra és tartalmára vonatkozó részt: az Xperia 5 IV is műanyagmentesen érkezik, a vékony dobozba csupán a telefon és némi papír alapú leírás jutott, se fali adapter, se adatkábel, se tok, se SIM-tálca nyitó tű.

A doboz alig vastagabb, mint maga a mobil
A doboz alig vastagabb, mint maga a mobil [+]

Utóbbira nem is lenne szükség, a telefon alján a bal sarokban található tálca könnyedén nyitható körömmel, benne pedig egy nanoSIM-nek és egy microSD-nek van hely, a mobil pedig támogatja az eSIM-et is, így opció a két telefonszám egyidejű használata és a tárhely bővítése is az Xperia 5 IV-ben. A mobilból készül 128 GB-os és 256 GB-os (UFS 3.1) kiszerelés, hazánkban a 128 GB-os verzió van forgalomban 449 990 forintért, a RAM mérete egységesen 8 GB, a microSDXC támogatás pedig 1 TB-ig terjed.

USB-C 3.2 és kézzel nyitható SIM-tálca az Xperia 5 IV alján.
USB-C 3.2 és kézzel nyitható SIM-tálca az Xperia 5 IV alján. [+]

Ha az Xperia 5 IV megjelenését kell jellemezni, akkor a visszafogott, klasszikus, kompakt, elegáns szavak a legtalálóbbak. A ház 156 x 67 x 8,2 milliméter, a keret egyenesre csiszolt matt alumínium, a kijelző és a hátlap Gorilla Glass Victus üveg, utóbbi szintén matt. A keret jobb oldalán alul a két nyomáspontot felismerő exponáló gomb a kamerákhoz, középen az ujjlenyomat-leolvasó a bekapcsoló gombba integrálva, felette kicsivel pedig a hangerőgombok. A biometrikus szenzor gyors és pontos tapasztalataim szerint, ugyanakkor túlbuzgó is, így érdemes bekapcsolni, hogy ne csak megérinteni kelljen a szenzort, hanem megnyomni a gombot is a bekapcsoláshoz, máskülönben abban a szituációban találhatjuk magunkat, mire előhalásszuk a telefont zsebünkből, hogy 30 másodpercre zárolta magát, mert túl sok próbálkozásnak érzékelte a leolvasó a hozzáérő bőrfelületet.

Gombok a keret jobb oldalán.
Gombok a keret jobb oldalán. [+]

A keret tetején mikrofon és 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó található, amely nagy felbontásban (Hi-Res Audio, 24 bit / 192 kHz) képes hangot kivinni az eszközből, s ez egy olyan ritkaság, amit a Sony mobiljain kívül egyedül az Asus telefonjai tudnak. Alul a már említett kártyatálca, mellette jobbra a 3.2-es USB Type-C csatlakozó OTG képességekkel, 5 Gb/s adatátviteli sebességgel, valamint kimeneti videó (Display Port) funkcióval, akár 4K-ban 60 képkocka / másodperc sebességgel. A mobil a csatlakozón keresztül használható Sony Alpha kamerákhoz külső kijelzőként is.

Idén sem maradt ki a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó.
Idén sem maradt ki a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó. [+]

A hátlap egyszerű, a bal felső sarokban három kamera van, ezek minimálisan kiemelkednek a házból, de nem annyira, hogy a készülék dülöngéljen sík felületre fektetve. A három 12 MP-es szenzor előtt Zeiss lencsék és Zeiss T* bevonat vannak, lézeres segédszenzor nincsen, csupán egy LED villanó és egy színszenzor segíti a kamerákat. Az elődben periszkópos zoom kamera volt, mely két gyújtótáv között tudott váltani, az Xperia 5 IV ezzel szemben fix 60 mm-es gyújtótávval dolgozik, a házban felszabadult helyet viszont a Sony Qi vezeték nélküli töltést lehetővé tevő tekercs elhelyezésére használta fel.


[+]

172 grammjával könnyűnek érződik az eszköz, a ház IP65/IP68 védettségével pedig nem kell tartani a víztől és portól sem. Egy kézzel kényelmesen marokra fogható az Xperia 5 IV, így az egykezes használat is kényelmes. A ház nagyjából az iPhone 13 Minivel megegyező széles, hossza viszont már a nem mini iPhone-nal vetekszik (lásd a képen), ezt a távirányító-szerű hosszúkás formát szokni kell, ahhoz nekem már túl magas volt a készülék, hogy egy kézzel könnyedén felérjek a kijelző bal felső sarkába.

Az Xperia 5 IV és az iPhone 14 egymás mellett.
Az Xperia 5 IV és az iPhone 14 egymás mellett. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés