Samsung Galaxy Z Flip - a kagyló újjászületése

Olyan természetes, annyira adja magát, hogy nem is kérdés, hogy a Z Flip formája újra divatba fog jönni, ha már elviselhető áron tudnak a cégek hajlítható kijelzős termékeket gyártani.

Adatátvitel, akkumulátor

4G van, az 5G egyelőre az S20-ak kiváltsága (meg ugye a Foldnak is van ilyen variánsa máshol), a kétcsatornás WiFi korrektül üzemelt, a böngészés gyors, most még a Samsung saját browsere sincs fent a telefonon, szóval alapból a Chrome lesz a parterünk. A pozíciószerzés szintén fürge, GLONASS, GALILEO és BDS műholdakat is lát a telefon, a Bluetooth 5.0-s, NFC is van. A Samsung DeX megoldásával azonban nem kompatibilis. A készülék egyetlen nanoSIM-et fogad fizikai valójában, de akinek a kétkártyás ügymenet lényeges, az felkonfiguráltathat a szolgáltatójával egy eSIM-et is, noha itthon ezt egyelőre csak a Telekom tudja megoldani.


[+]

A hívásfogadás történhet becsukott állapotban is a kis kijelzőn megjelenő ikont elhúzva (és elutasítás is van), ilyenkor kihangosítva tudunk társalogni, ha viszont kinyitva vesszük fel, akkor a lecsukás egyben hívásmegszakítás is. Ugyanakkor viszont maga a kinyitás művelete nem veszi fel a hívást, tehát ha csörög a szelence, akkor előbb kihajtogatjuk, aztán felvesszük a zöld ikonnal. A beszélgetési hangminőség egészen kiváló, mi is jól hallunk mindenkit, de a másik oldalon még jobb a helyzet. Tény, hogy kinyitva jó hosszú a Z Flip, ezért a mikrofon közelebb van a szájszervünkhöz, ám kihangosítva is korrekt a hangminőség, messze az átlag feletti.

[+]

A Z Flip rákfenéje első blikkre az akkumulátor lehetne, hiszen a 3300 mAh-s teljesítmény egy ilyen hardverrel felszerelt géphez kissé karcsú. De ez csak papíron ijesztő, a való életben nem ennyire drámai a helyzet. Persze a kinyitott kijelzőn matatni naphosszat nem lesz túl takarékos, de mondjuk egy “naphossz” azért kiesik így is, ám a gyakorlat már a Foldnál is azt mutatta, hogy ha nem kell nyitogatni a telefont minden hülyeség miatt, akkor az jótékony hatással van az üzemidőre. Ehhez most ez a teszt roppant szűkös időkeretet biztosított (rajtunk kívül álló okokból), de egyáltalán nem aggasztó a helyzet, a kihajtott Z Flipen nézett, Wifi hálózaton streamelt Full HD videónak 14 óra kellett, hogy lemerítetse a terméket. Ráadásul a két részből álló telepet fel lehet tölteni 15W-os gyorstöltővel relatív hamar, ha pedig kicsit több időnk van, akkor vezeték nélkül is etethető.


[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Z Flip
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 2 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Ha tömör akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a Z Flip egy remek okostelefon és még össze is lehet hajtani. Gyors, frankó rajta a rendszer, korrekt a kijelző, potens a kamerarendszer, van benne pár jó ötlet, kicsit ugyan vékonynak tűnik az akkumulátora, de amúgy szinte mindent tud, amit egy csúcsmodelltől várunk. Mindezeken felül félbe lehet csukni, ami egy olyan funkció, amit pillanatnyilag senki más nem tud kínálni semmiféle árkategóriában. Mármint egyszer nyilván minden telefont félbe lehet hajtani, de ezt elvileg 200 ezer alkalommal megtehetjük a Z Flippel anélkül, hogy baja esne. Az is igaz, hogy a Samsung hasonló funkcionalitású, de fix formavilágú eszközt pont féláron is tud simán biztosítani, tehát az összehajtogatós kijelző pont megduplázza a telefon árát, amely nem lenne akkor baj, ha egy 30 ezer forintos holmiról lenne szó, de a Z Flip majdnem 600 ezer forintba kerül itthon. Ugyanakkor viszont teljesen egyértelmű, hogy nem azért árazzák ezt ilyen magasra, mert ehhez szottyan kedvük: ez a technológia ezzel az üveggel, kefés zsanérral, kétfelé szedett akkumulátorral nyilván nem olcsó buli, szóval nyilván indokolt a magasabb árfekvés, addig pedig tényleg oda árazzák, ahova csak akarják, amíg nincs konkurens termék. Az is látszik (és bár nem volt hosszú a tesztidőszak, de azért mutogattam random embereknek a masinát), hogy ez a fajta kialakítás sokak szerint sokkal praktikusabb, mint a Fold könyvszerű és súlyos megjelenése, a nők egy jelentős része nagyon szeretné, ha a mostani péklapát telefonját összecsukva tehetné el a táskájába, nem véletlenül van ebből a modellből lilásabb árnyalatú is piacon. Szóval igen, ez is egy jó irány, tök izgalmasnak tűnik a következő pár év telefonos fronton, ha a hajtogatható kijelzők tömeggyártása beindul és az ár jelentősen csökken, akkor bizony nagyon sokféle alakú, méretű és mechanikájú terméket fogunk majd látni, ami sokkal-sokkal izgalmasabbra fogja szó szerint formálni a mobilipart, mint az elmúlt években látott egyentepsik világa. És a Z Flip pedig abszolút megérdemi tőlünk ezt:

Samsung Galaxy Z Flip

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés