Hirdetés

Samsung Galaxy View - csak simán hatalmas

A Samsung tavalyi tabletje egy elképesztő méretű, nagyon high-tech, nagyon mutatós valami, már csak az a kérdés, hogy mégis mire való, és az jó-e nekünk.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikációs szempontból eléggé alapszintű a felhozatal. Jelen tesztalanyunk (az AT&T kínálatába szánt verzió 64 gigabájtos és LTE képes) kizárólag WiFi-n tud hálózatra csatlakozni, azt viszont két sávon, 802.11 a/b/g/n/ac szabványon teszi, leszámítva, hogy az kontrollprogram szerint az 5 GHz-es sávot nem támogatja. Bluetoothból 4.1-es verzióval dolgozhatunk, A2DP és Low Energy protokollal, NFC nincs, ahogy infra port se, ellenben 2.0-s microUSB OTG képes. A 32 gigabájtos belső memóriát maximum 256 GB-ig bővíthetjük, meglehetősen nyakatekert módon. A microSD slot, mint a mellékelt ábra mutatja, a készülék hátulján található egy lefelé nyíló ajtó mögött. Ha sikerült célirányba helyezni a kártyát, a rugós mechanika sokat segít. Van benne GPS, A-GPS és GLONASS támogatással, ami remek, de addig mi ugyan ki nem próbáljuk élesben, amíg valaki azt nem mondja, hogy ő bizony egy 18,4 hüvelykes, asztali táblagéppel kíván navigálni. A tesztprogram szerint a modul érzékenysége rendben van, gyorsan megtalálja a műholdakat, és tartja is őket. A pozíciószerzés gyors, viszont elég életszerűtlennek tűnik, hogy bárki is navigációra használja a készüléket, noha valószínűleg kiválóan alkalmas rá, leszámítva ugye a formátumot.


[+]

A menetidőt az 5700 mAh-s, lítium-polimer akkumulátor határozza meg, amit a mellékelt tápegységgel tudunk regenerálni. A készenléti fogyasztás még úgy is elég jó, hogy frissítést követően bent felejtettünk egy játékot a memóriában, ami két nap alatt majd két egész órát pörgette a processzort. Ehhez képest közel három nap után, kicsit több, mint 3 és fél óra kijelzőidő mellett szólt, hogy 15% alatt van, éhes. A képernyőkímélő tápellátás mellett nem szűnik meg kímélni a képernyőt, de még így is meglepően gyorsan elértük a teljes töltöttséget, nem szükséges ezen spórolni, ha gyorsan szeretnénk megoldani a helyzetet. Extrapolációnk alapján úgy 5 órán keresztül mozizhatunk folyamatosan, átlagos használattal pedig néhány naponta elég töltőre pakolni.


[+]

Értékelés: Samsung Galaxy View
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 5 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás -
PIM funkciók -
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A koncepció tetszett, sőt, nagyon tetszett, a megvalósítás viszont ebben a formában még nem érett meg egy plecsnire. Sokadik eszköznek 166 ezer forintért kissé talán túlzás, noha kétségkívül mutatós és megvannak egy ekkora kijelző előnyei is, önmagában viszont nem optimális megoldás helyettesíteni azokat a funkciókat, amikre általánosságban otthon szükség lehet. Nem képes kiváltani egy egyszerű böngészős konfigot, vagy televíziót, játékkonzol helyett pedig tejesen esélytelen. A hardver alig alkalmas komolyabb játékok minőségi futtatására. Bár nyilván nem is célhardvernek készült, de a konyhában recepteket nézegetni azért kisebb felületen is, nemcsak lehet, de valószínűleg kényelmesebb is. Bármiféle szennyeződés vagy nedvességvédelem hiányában pedig a konyha, fürdőszoba vagy medence környéke eléggé veszélyes terepnek tűnik. A tartalomfogyasztás valóban élmény. Lenne, ha a megjelenítés minőségét egy kicsit magasabbra húzták volna. Ekkora képátlót természetesen nem centikről vizsgálgatunk, egészséges távolságból pedig a 120 ppi képpontsűrűségű Full HD is teljesen elegendő, de a korlátozott betekintési szögek és a fényszivárgás miatt igen kevés mozgásterünk marad a kényelmes, megjelenítés szempontjából pedig optimális testhelyzet megtalálására. A kültéri láthatóság sem igazán kielégítő, erős a tükröződés, az érintővezérlés miatt pedig folyamatosan maszatos a felület, ami tovább ront a vizualitáson. Nyilván nem csak nézni lehet, mondjuk egy grillezés alkalmával, hanem hallgatni is, de nem látjuk értelmét a View hangszóróit priorizálni - noha a minősége teljesen elfogadható - egy kifejezetten erre a célra kialakított Bluetooth hangszóró ellenében, ami ugyanúgy, viszont profibb minőségben lejátsza a telefonunk, ezáltal az komplett világháló teljes zenei könyvtárát. Az FM-rádió mellőzése viszont óriási hiba. A szegényes csatlakozófelszereltség, vagy például az infra hiánya tovább korlátozza a felhasználás területeit, egy profi prezentációt csak körülményesen lehetne kivitelezni az eszközzel, noha egyszerű reprezentációs célokra azért alkalmasnak tűnik. Hozzá kell tenni: legalább annyira, mint egy lényegesen kedvezőbb árú monitor is. Az OTG megléte miatt természetesen elláthatjuk perifériákkal, bár az esztétikáról ez esetben le kell mondani, kevéssé tűnik vonzónak, hogy egy kábel lógjon a semmibe egy rádiós adapterrel, továbbá a mobilitás koncepciója is sérülne, ha asztalhoz kötnénk magunkat. Tehát a megoldáshoz nem jutottunk közelebb, de tény, hogy szuperül néz ki, tény, hogy igen menő dolog előkapni egy ekkora holmit a kerti partin (mindaddig, amíg véletlenül bele nem borul egy pohár ital), vagy közösen megnézni a családi fotókat, de jelen formájában továbbra sem feltétlenül érezzük, amit érezni kéne. Azon kívül, hogy egy ekkora jószág akkor is nagyon vagány, ha különösebben semmire nem igazán jó. A kell nekem érzést azért vaslogikával lehet ütni.

AliceWake

A tesztkészüléket az XXL GSM küldte el nekünk.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés