Samsung Galaxy Tab S7+ - növekmény

Ha nem a Tab S6 utódjának, hanem inkább nagyobb testvérének tekintjük, akkor abszolút van helye. De kár lenne az előd gyártását abbahagyni.

Hardver, UI

A Tab S6-ban is már Qualcomm volt, most is mindkét Tab S7 a legfrissebb Snapdragonnal jön, ami a 865+. Ezért aztán a sebességgel semmi gond nincs, 120 Hz-es képfrissítéssel még kevésbé, noha az alapkiszerelésben a 6 GB RAM is maradt 128 GB tárhely mellett, ami viszont kissé karcsúnak tűnik ezen az árponton. Persze lehet menni fentebb (8/256 és 8/512), de akkor az árazás is még morcosabb lesz. Viszont a bővíthetőség adott, csak nem árt egy gyors microSD, mert az UFS 3.0-s belső tárolóval kellene felvennie a versenyt. A lenti pontszámok mindenesetre hozzák az elvárásnak megfelelő értékeket, de a mindennapok során is egyértelmű, hogy a Tab S7+-nak nem okoz nehézséget nagyjából semmi. Igaz, ez már a Tab S6-nál is így volt.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro (WiFi) Apple iPad Pro 12.9 (2020)
Rendszerchip Snapdragon 865+ Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 990 Apple A12Z Bionic
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 26 fps 24 fps 19 fps 38 fps
GFXBench Car Chase offscreen 55 fps 42 fps 35 fps 100 fps
GFXBench Manhattan onscreen 71 fps 57 fps 53 fps 93 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 133 fps 101 fps 92 fps 228 fps
AndroBench Sequential Read 1625,96 MB/s 1468,64 MB/s 1616,59 MB/s n/a
AndroBench Sequential Write 738,16 MB/s 512,45 MB/s 213,63 MB/s n/a
AndroBench Random Read 230,94 MB/s 190,31 MB/s 190,16 MB/s n/a
AndroBench Random Write 218,85 MB/s 172,72 MB/s 196,73 MB/s n/a

A rendszer Android 10-re épül, meg fogja kapni a 11-es verziót is (ahogyan a 9-esen startolt Tab S6-ra is megjött a 10-es), a felhasználói felület viszont ezúttal is kétféle. Egyrészt adott a One UI, rögtön a 2.5-ös, azaz a jelenlegi legfrissebb változat, annak összes újításával (még a Pro videós mód is megvan), másrészt pedig elérhető a DeX. A tapasztalat az, hogy ha valaki alapvetően tartalomfogyasztási eszközként tekint a Tab S7-re, az általában marad a One UI mellett, mert szellősebb, könnyebben kezelhető ujjbeggyel, kevésbé lehet elveszni a funkciók és az ablakok között, ha viszont irodai jellegű felhasználás felé tendál a júzer, akkor inkább a DeX jön be az összes Office alkalmazással, lebegő és átméretezhető ablakokkal, windowsos billentyűparancsokkal és alapvetően PC-s jellegű felosztással. A két mód között pár másodpercig tart csupán a váltás, a One UI felületről az értesítési tálcán találjuk a gombot, a DeX-nél pedig a bal alsó menü mögött van a kilépés. Bár minden váltásnál figyelmeztet a gép, hogy a nyitott alkalmazások nem biztos, hogy nyitva is maradnak, a gyári szoftverek általában gond nélkül működnek tovább.

[+]

Aki már látott Samsung telefont, annak a One UI sem fog meglepetést okozni, aki pedig esetleg magasabb árfekvésű tablettel is találkozott, annak a DeX is ismerős. No meg azoknak is, akik legalább egyszer valami drágább Galaxy okostelefont (S, Note és Fold) már hozzákötöttek monitorhoz, a Samsung ugyanis eleinte a DeX felületet erre a célra fejlesztette, de aztán teljesen adekvát módon belerakták a tabletekbe (de csak a csúcsmodellekbe), ami speciel egy ekkora masinánál, mint amekkora a Tab S7+ kifejezetten hasznos. Nyilván a leginkább akkor érvényesül a PC-s jelleg, amikor billentyűzetünk is van, de ilyenkor a hagyományos irodai feladatokra a termék abszolút alkalmas, a Samsung és a Microsoft közötti együttműködés nem csak az ablakokat kezelő Office programcsomagban, hanem a OneDrive szinkronizációban és egyéb, felhőalapú szolgáltatásokban is tetten érhető.

[+]

Akárcsak a legtöbb Samsung eszköznél, a Tab S7-nél sincs túltolva a gyári alkalmazáskínálat. És nyilván nincs eltérés ezügyben, hogy DeX, vagy One UI felületet használunk. A szokásos Google-szoftvercsomag mellett fent van az Office, a OneDrive és az Outlook, a Samsung diktafont, Bixby-t és AR-zónát ad hozzá a rendszerhez, plusz elérhetőek az S-Penhez köthető alkalmazások, mint a megújult Notes, amely már ferdén írt szöveget is tud digitalizálni, plusz a feljegyzések is mappákba rendezhetőek, valamint szinkronizálhatók a felhőbe. Itt állítható az ablak áttetszősége is, tehát lehet úgy is jegyzetelni, hogy közben látjuk a háttérben azt a tartalmat, amire szükségünk van (mondjuk egy előadásról egy videót). Adott a lehetőség képernyőképre való firkálásra is, szövegfordítás szintén működik a tollal. A PENUP app egy elég basic rajzprogram és kifestő, de gyereknek például nagyszerű lehet. Van Galaxy Store, ahonnan érdemes pár esszenciális appot lerántani (Samsung Music, csak hogy egy példát említsünk), a Galaxy Picks nevű mappában pedig további olyan szoftverek ülnek, amelyek a toll képességeit hivatottak kihasználni. Ez konkrétan három appot jelent. A Clip Studio Paint az egyik legfrankóbb grafikai program nem csak Androidra, hanem iOS alá is, a Photoshop alternatívájaként tartják számon, viszont a teljes funkcionalitás fizetős, bár fél évnyi próbaidőszakkal neki lehet állni az ismerkedésnek.A Noteshelf egy igen sokoldalú jegyzetelő alkalmazás mindenféle importálási és megosztási lehetőséggel, a Canva pedig egy iszonyú mennyiségű sablongyűjteménnyel dolgozó kreatív stúdió, ahol logót, közösségi médiás postokat, plakátot, szórólapot, inforgrafikát, meg tényleg minden elképzelhető dolgot össze lehet kattintgatni és aztán használni.

[+]

A Tab S7+ iszonyú gyors és erős gép, játékra is alkalmas, ebben a Game Launcher segít, ahol egy csomó beállítás eszközölhető (tiltható értesítések és hívások), megnézhetjük a statisztikáinkat, nyilván 12,4 hüvelyken nem az állított tájolású Rider lesz a legnépszerűbb app, de speciel egy OpenTTD-vel már azért ekkora kijelzőn elég jól el lehet szórakozni. A panel mögé tett ujjlenyomat-olvasó most is egész pontos, ráadásul a fektetett tájolású kézbevételnél jobb oldalon lesz a szenzor, ami pont tökéletes, ha így fogjuk meg a gépet. És van arc alapú feloldás is, ez is roppant hatékony, noha kicsit kevésbé biztonságos. Van időzíthető sötét mód, kékfényszűrő, eszközkarbantartó, always-on kijelzés viszont nincs, de egy tabletnél ez nem is lényeges. Viszont a One UI felületből hiányzik a Z Fold2-nél látott megoldás, ami bizonyos felületeknél és appoknál automatikusan osztja a kijelzőt, ez egy ekkora felületen még inkább működőképes lehetne. A többi beállítási apróság viszont megvan, gesztusvezérlés, eltüntethető alkalmazásmenü, változtatható rácsméret, betűméret és téma mind adott, szóval a szokásos testreszabhatósági eszköztár megvan. DeX módban azért nem minden érhető el, itt nincs Edge menü, a navigációs sáv sem babrálható, a betűméret is fix, de speciel sötét mód itt is akad.

[+]

Az mindenképpen látszik, hogy a Samsung nem csak tartalomfogyasztásra, hanem munkára és kreatív dolgokra is ajánlja a Tab S7+-t, az S-Pen például tudását tekintve a legújabb verzió, ami a Note20-nál debütált 7 ms-os válaszidővel és gesztusvezérlési trükkökkel. Viszont jóval hosszabb és valamivel vaskosabb is a ceruza, jobban lehet vele írni és rajzolni. A toll Buetooth segítségével kapcsolódik a tablethez, az oldalsó gomb megnyomásával lehet Harry Pottert játszani (váltás a prezentációban, kamera üzemeltetése, zoom, ilyesmi), a hátlapra téve tölt, de a táblagép tetejére is rögzül mágnesesen, ott viszont nem vesz fel áramot. A kézírás-felismerés nem csak a Notes alkalmazásban működik, hanem bele van építve a virtuális gombsorba is, tehát akármilyen app esetén használható, ha szövegbevitelre kerül a sor. Az S-Pen most is 4096 szintű erősséget ismer, 10 órán keresztül üzemel töltés nélkül, de elég 30 másodpercre visszatenni a helyére, hogy aztán újabb 5 percig tudjunk vele dolgozni.

[+]

Ezek a szoftveres megoldások és a tollal történő munka az, ami miatt nehéz a Tab S7+-t egy notebookhoz hasonlítani. Az biztos, hogy mivel a Samsung továbbra is a Wacom technológiáját használja az S-Pen működtetéséhez, ezért ebből a szempontból több, mint amit egy bármilyen notebook kínál, a vékonysága és az üzemideje is érv lehet, a DeX felülettel az irodai munka is megoldott, az 5G-vel az online dolgok is mehetnek, de látni kell, hogy főleg a rajzolós és kreatív megoldások nem mindenkinek fontosak, ez egy valós, de szűk rétegigény, viszont akiknek fontos ez a munkájukhoz, azok valószínűleg nem érzik túlzónak a termék árazását.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés