Samsung Galaxy Tab S7+ - növekmény

Ha nem a Tab S6 utódjának, hanem inkább nagyobb testvérének tekintjük, akkor abszolút van helye. De kár lenne az előd gyártását abbahagyni.

Bevezető, tartozékok

Annyira jól sikerült gép lett a tavaly Tab S6, hogy hiába telt el egy év, még simán versenyképes, ahogyan az is marad még évekig. Remek a mérete, a 420 grammos tömeg egész kevésnek mondható, kiváló a kijelző, elég erős a hardver, van rajta DeX üzemmód, jók a hangszórók, meg hát össze is van rakva rendesen, szóval nehéz neki utódot állítani. És az a helyzet, hogy a Samsung ezt igazából meg sem próbálta, mert a Tab S7 és jelen tesztünk hőse, a Tab S7+ sem váltja ki a Tab S6-ot. Az olcsóbbik újdonság azért nem, mert bár méretben csak kicsit nagyobb (10,5 helyett 11 hüvelykes a kijelző), de 80 grammal nehezebb, ám leginkább azért nem a Tab S6 ellenfele, mivel IPS kijelzőt kapott AMOLED helyett. Oké, az 120 Hz-es képfrissítésű. A Tab S7+ pedig azért nem igazán a Tab S6 utódja, mert itt ugyan megvan az AMOLED panel (szintén 120 Hz-en), de a méret 12,4 hüvelykre nőtt, ami azért már jelentős eltérésnek számít a mindennapokban. 155 grammal nehezebb, az körülbelül annyi, mint egy telefon tömege.


[+]

Tehát igazából a Samsung táblagépes csúcsvonala a friss termékekkel inkább kiegészült, mintsem kicserélődött. Aki kisebb méretű, de erős, jó kijelzős táblagépre vágyik, annak továbbra is a Tab S6 lehet jó választás, ha viszont egy nagyobb, már-már notebook méretű, még erősebb, továbbfejlesztett tablet a vágya, akkor az S7+ a jelenleg elérhető legcombosabb választás az androidos vonalról, noha szoftveresen zömmel ugyanazt tudja, mint a tavalyi eszköz. Csak míg a Tab S6 ára 200 lepedő körülre mérséklődött, az új gépért 334 ezer forintot kér el a Samsung mobilhálózati csatlakoztatás lehetősége nélkül, ha 5G is kéne bele, akkor 400 ezer forint felett lesz a fizetendő összeg. Ami azért húzós, mert a Tab S6 4G-s változata sem kerül többe 230 ezer forintnál, ennyivel pedig egyszerűen nem jobb az új gép, noha abszolút van fejlődés.


[+]

Alapáron egyébként csak az S-Pen a Tab S7+ tartozéka, ha a billentyűzetes tokra is igényt tartunk, hogy valóban produktívak tudjunk lenni, akkor további 80 ezer forintot kell perkáljunk, szóval itt már olyan összegek röpködnek, amennyiért egy elég korrekt notebook is hazavihető, tehát egyre nehezebb indokokat találni arra, hogy miért ne vegyek egy üzleti notebookot inkább. Általában az ultrakönnyű hordozhatóság és a hosszú üzemidő, valamint a többcélú felhasználás szól egy táblagép mellett (igazi utazós, multimédiás társ lehet, amit könnyebb vonaton, repülőn, vagy a szállodai szoba ágyában nyomkodni, mint egy notit), és igen, ki tud váltani egy notebookot, bár itthon extra hátrányból indul a magyar kiosztás hiánya miatt, tehát azt hiszem, hogy inkább abból kell kiinduljunk, hogy kell egy csúcskategóriás tablet, aztán majd örülünk, hogy amúgy munkaeszköz is lehet belőle.

Doboz, külső

A csomagolás szinte pont olyan széles, mint maga a termék, ami viszont igen vékony. Emiatt elég sok levegőt is vételezünk, mert úgy egyébként a tartozéklista nem túl bő. Nyilván adott az S-Pen, kapunk Type-C kábelt, valamint egy töltőfejet, amely 15 wattos. Ez azért elég garasoskodó megoldás a Samsungtól, mert ellentétben a korábbi modellekkel, mindkét Tab S7 45 wattos gyorstöltésre képes, csak hát ehhez a megfelelő adapterre is szükség lenne. Tok, billentyűzet és minden egyéb okosság felárért vásárolható, nem is túl olcsón.


[+]

A Tab S7+ nem egy kicsinyke tablet. Az S6-ot még meg lehet rizikófaktor nélkül is ragadni egy kézzel, ehhez a masinához azonban mindkét kezünkre szükség lesz. Külsőre a nagy változás, hogy az előlapi kamerát fektetett helyzethez alkalmazkodva pozicionálták, lévén a nép leginkább ebben az állapotban fogja hasznát venni, főleg online videotársalkodásokhoz, ami mostanában nem egy ritka eset. Ha viszont a kezünkbe vesszük a gépet, akkor masszívan fejbevágja az ember a könyörtelen minőségérzet, az oldalélek határozottsága, a termék tömörsége, az illesztések pontossága és a felhasznált anyagok nívója. Hihetetlenül prémium érzetű az egy tömbnek ható készülékház, ami alumíniumból készült, mattra van csiszolva, mégis remek a tapintása. Nem csoda, hogy a gép 575 grammot nyom, persze a benne található 10 090 mAh-s akkumulátor sem pillekönnyű. Viszont pont a fentiek miatt használni nem annyira jó, vágják a kezet az élek és egy kézzel nehéz megtartani a gépet, ha mondjuk valami külsős helyszínen anélkül kéne jegyzetelni, hogy le tudnánk tenni valahová, akkor nem komfortos.


[+]

Az előlapot alapvetően a 12,4 hüvelykes, Super AMOLED panel uralja, amely 1752 x 2800 pixelt jelenít meg (ez 16:10-es képarányt és 266 ppi pixelsűrűséget jelent), a színek kirobbanóak, a fénysűrűség korrekt, az ujjlenyomat-olvasót pedig a kijelző mögé rakták be. 120 Hz-es képfrissítésre képes, viszont ez nem a Note20 Ultrában és a Z Fold2-ben látott adaptív megoldás, magyarán nem alkalmazkodik a frissítési ráta az éppen mutatott tartalomhoz, hanem vagy fixen 60, vagy pedig 120 Hz a beállítás, aztán ezt általában tartja, de ha éppen egy PDF-et olvasunk, akkor azért visszaveszi az alacsonyabb értékre.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro Apple iPad Pro 12.9(2020)
Képátló 12,4 hüvelyk 10,5 hüvelyk 10,8 hüvelyk 12,9 hüvelyk
Felbontás 1752 x 2800 1600 x 2560 1600 x 2560 2048 x 2732
Technológia Super AMOLED (120 Hz, HRD10+) Super AMOLED (60 Hz, HDR10+) IPS IPS (Liquid Retina)
Fehér fényerő (max.) 393 / 595 nit 349 / 437 nit 420 / 510 nit 495 / 600 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,33 nit 0,25 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1271:1 1980:1
Színhőmérséklet 7242 / 6696 K + kézi 5691 K + kézi 8448 K + kézi 7072 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ha azt tekintjük alapértelmezettnek, hogy fektetett módban használjuk a gépet és az előlapi kamera felül helyezkedik el, akkor fent balra lesznek a hangerőt szabályozó gombok és a bekapcs, jobbra pedig a tűvel nyitható fiók, amibe mindenképpen tehetünk microSD-t, de ha jól a zsebünkbe nyúltunk, akkor nanoSIM-et is, hogy 5G hálózatokra is felléphessünk. A Type-C csatlakozó jobb oldalon van, 3,5 mm-es jacket továbbra sem érdemes keresni, azt már a Tab S6-ról is száműzték. Van viszont négy darab hangszórónk, amelyeket az AKG-vel együtt alkottak meg, szólnak is tisztességgel, mindkét oldalra jutott kettő. Alul az opcionális billentyűzet csatlakozója, illetve két kis mélyedés található, ebbe ülnek a gombsor karmocskái, hogy stabilabb legyen a termék így használva.


[+]

A hátlapon egy fényesebb csík vonja magára a figyelmet, ennek a szélén ül két kamera és egy vaku (éljen, ez ritka a táblagépek között), maga a csík pedig egyértelműen kijelöli, hogy a mellékelt S-Pen hová csapható fel, ott mágnesesen rögzül és töltést is vesz fel. Lehet kapni persze olyan tokot is a masinához, amiben külön a tollnak is akad helye, de gyárilag ez sem jár a Tab S7+-hoz.

Hardver, UI

A Tab S6-ban is már Qualcomm volt, most is mindkét Tab S7 a legfrissebb Snapdragonnal jön, ami a 865+. Ezért aztán a sebességgel semmi gond nincs, 120 Hz-es képfrissítéssel még kevésbé, noha az alapkiszerelésben a 6 GB RAM is maradt 128 GB tárhely mellett, ami viszont kissé karcsúnak tűnik ezen az árponton. Persze lehet menni fentebb (8/256 és 8/512), de akkor az árazás is még morcosabb lesz. Viszont a bővíthetőség adott, csak nem árt egy gyors microSD, mert az UFS 3.0-s belső tárolóval kellene felvennie a versenyt. A lenti pontszámok mindenesetre hozzák az elvárásnak megfelelő értékeket, de a mindennapok során is egyértelmű, hogy a Tab S7+-nak nem okoz nehézséget nagyjából semmi. Igaz, ez már a Tab S6-nál is így volt.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S7+ Samsung Galaxy Tab S6 Huawei MatePad Pro (WiFi) Apple iPad Pro 12.9 (2020)
Rendszerchip Snapdragon 865+ Snapdragon 855 HiSilicon Kirin 990 Apple A12Z Bionic
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 26 fps 24 fps 19 fps 38 fps
GFXBench Car Chase offscreen 55 fps 42 fps 35 fps 100 fps
GFXBench Manhattan onscreen 71 fps 57 fps 53 fps 93 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 133 fps 101 fps 92 fps 228 fps
AndroBench Sequential Read 1625,96 MB/s 1468,64 MB/s 1616,59 MB/s n/a
AndroBench Sequential Write 738,16 MB/s 512,45 MB/s 213,63 MB/s n/a
AndroBench Random Read 230,94 MB/s 190,31 MB/s 190,16 MB/s n/a
AndroBench Random Write 218,85 MB/s 172,72 MB/s 196,73 MB/s n/a

A rendszer Android 10-re épül, meg fogja kapni a 11-es verziót is (ahogyan a 9-esen startolt Tab S6-ra is megjött a 10-es), a felhasználói felület viszont ezúttal is kétféle. Egyrészt adott a One UI, rögtön a 2.5-ös, azaz a jelenlegi legfrissebb változat, annak összes újításával (még a Pro videós mód is megvan), másrészt pedig elérhető a DeX. A tapasztalat az, hogy ha valaki alapvetően tartalomfogyasztási eszközként tekint a Tab S7-re, az általában marad a One UI mellett, mert szellősebb, könnyebben kezelhető ujjbeggyel, kevésbé lehet elveszni a funkciók és az ablakok között, ha viszont irodai jellegű felhasználás felé tendál a júzer, akkor inkább a DeX jön be az összes Office alkalmazással, lebegő és átméretezhető ablakokkal, windowsos billentyűparancsokkal és alapvetően PC-s jellegű felosztással. A két mód között pár másodpercig tart csupán a váltás, a One UI felületről az értesítési tálcán találjuk a gombot, a DeX-nél pedig a bal alsó menü mögött van a kilépés. Bár minden váltásnál figyelmeztet a gép, hogy a nyitott alkalmazások nem biztos, hogy nyitva is maradnak, a gyári szoftverek általában gond nélkül működnek tovább.

[+]

Aki már látott Samsung telefont, annak a One UI sem fog meglepetést okozni, aki pedig esetleg magasabb árfekvésű tablettel is találkozott, annak a DeX is ismerős. No meg azoknak is, akik legalább egyszer valami drágább Galaxy okostelefont (S, Note és Fold) már hozzákötöttek monitorhoz, a Samsung ugyanis eleinte a DeX felületet erre a célra fejlesztette, de aztán teljesen adekvát módon belerakták a tabletekbe (de csak a csúcsmodellekbe), ami speciel egy ekkora masinánál, mint amekkora a Tab S7+ kifejezetten hasznos. Nyilván a leginkább akkor érvényesül a PC-s jelleg, amikor billentyűzetünk is van, de ilyenkor a hagyományos irodai feladatokra a termék abszolút alkalmas, a Samsung és a Microsoft közötti együttműködés nem csak az ablakokat kezelő Office programcsomagban, hanem a OneDrive szinkronizációban és egyéb, felhőalapú szolgáltatásokban is tetten érhető.

[+]

Akárcsak a legtöbb Samsung eszköznél, a Tab S7-nél sincs túltolva a gyári alkalmazáskínálat. És nyilván nincs eltérés ezügyben, hogy DeX, vagy One UI felületet használunk. A szokásos Google-szoftvercsomag mellett fent van az Office, a OneDrive és az Outlook, a Samsung diktafont, Bixby-t és AR-zónát ad hozzá a rendszerhez, plusz elérhetőek az S-Penhez köthető alkalmazások, mint a megújult Notes, amely már ferdén írt szöveget is tud digitalizálni, plusz a feljegyzések is mappákba rendezhetőek, valamint szinkronizálhatók a felhőbe. Itt állítható az ablak áttetszősége is, tehát lehet úgy is jegyzetelni, hogy közben látjuk a háttérben azt a tartalmat, amire szükségünk van (mondjuk egy előadásról egy videót). Adott a lehetőség képernyőképre való firkálásra is, szövegfordítás szintén működik a tollal. A PENUP app egy elég basic rajzprogram és kifestő, de gyereknek például nagyszerű lehet. Van Galaxy Store, ahonnan érdemes pár esszenciális appot lerántani (Samsung Music, csak hogy egy példát említsünk), a Galaxy Picks nevű mappában pedig további olyan szoftverek ülnek, amelyek a toll képességeit hivatottak kihasználni. Ez konkrétan három appot jelent. A Clip Studio Paint az egyik legfrankóbb grafikai program nem csak Androidra, hanem iOS alá is, a Photoshop alternatívájaként tartják számon, viszont a teljes funkcionalitás fizetős, bár fél évnyi próbaidőszakkal neki lehet állni az ismerkedésnek.A Noteshelf egy igen sokoldalú jegyzetelő alkalmazás mindenféle importálási és megosztási lehetőséggel, a Canva pedig egy iszonyú mennyiségű sablongyűjteménnyel dolgozó kreatív stúdió, ahol logót, közösségi médiás postokat, plakátot, szórólapot, inforgrafikát, meg tényleg minden elképzelhető dolgot össze lehet kattintgatni és aztán használni.

[+]

A Tab S7+ iszonyú gyors és erős gép, játékra is alkalmas, ebben a Game Launcher segít, ahol egy csomó beállítás eszközölhető (tiltható értesítések és hívások), megnézhetjük a statisztikáinkat, nyilván 12,4 hüvelyken nem az állított tájolású Rider lesz a legnépszerűbb app, de speciel egy OpenTTD-vel már azért ekkora kijelzőn elég jól el lehet szórakozni. A panel mögé tett ujjlenyomat-olvasó most is egész pontos, ráadásul a fektetett tájolású kézbevételnél jobb oldalon lesz a szenzor, ami pont tökéletes, ha így fogjuk meg a gépet. És van arc alapú feloldás is, ez is roppant hatékony, noha kicsit kevésbé biztonságos. Van időzíthető sötét mód, kékfényszűrő, eszközkarbantartó, always-on kijelzés viszont nincs, de egy tabletnél ez nem is lényeges. Viszont a One UI felületből hiányzik a Z Fold2-nél látott megoldás, ami bizonyos felületeknél és appoknál automatikusan osztja a kijelzőt, ez egy ekkora felületen még inkább működőképes lehetne. A többi beállítási apróság viszont megvan, gesztusvezérlés, eltüntethető alkalmazásmenü, változtatható rácsméret, betűméret és téma mind adott, szóval a szokásos testreszabhatósági eszköztár megvan. DeX módban azért nem minden érhető el, itt nincs Edge menü, a navigációs sáv sem babrálható, a betűméret is fix, de speciel sötét mód itt is akad.

[+]

Az mindenképpen látszik, hogy a Samsung nem csak tartalomfogyasztásra, hanem munkára és kreatív dolgokra is ajánlja a Tab S7+-t, az S-Pen például tudását tekintve a legújabb verzió, ami a Note20-nál debütált 7 ms-os válaszidővel és gesztusvezérlési trükkökkel. Viszont jóval hosszabb és valamivel vaskosabb is a ceruza, jobban lehet vele írni és rajzolni. A toll Buetooth segítségével kapcsolódik a tablethez, az oldalsó gomb megnyomásával lehet Harry Pottert játszani (váltás a prezentációban, kamera üzemeltetése, zoom, ilyesmi), a hátlapra téve tölt, de a táblagép tetejére is rögzül mágnesesen, ott viszont nem vesz fel áramot. A kézírás-felismerés nem csak a Notes alkalmazásban működik, hanem bele van építve a virtuális gombsorba is, tehát akármilyen app esetén használható, ha szövegbevitelre kerül a sor. Az S-Pen most is 4096 szintű erősséget ismer, 10 órán keresztül üzemel töltés nélkül, de elég 30 másodpercre visszatenni a helyére, hogy aztán újabb 5 percig tudjunk vele dolgozni.

[+]

Ezek a szoftveres megoldások és a tollal történő munka az, ami miatt nehéz a Tab S7+-t egy notebookhoz hasonlítani. Az biztos, hogy mivel a Samsung továbbra is a Wacom technológiáját használja az S-Pen működtetéséhez, ezért ebből a szempontból több, mint amit egy bármilyen notebook kínál, a vékonysága és az üzemideje is érv lehet, a DeX felülettel az irodai munka is megoldott, az 5G-vel az online dolgok is mehetnek, de látni kell, hogy főleg a rajzolós és kreatív megoldások nem mindenkinek fontosak, ez egy valós, de szűk rétegigény, viszont akiknek fontos ez a munkájukhoz, azok valószínűleg nem érzik túlzónak a termék árazását.

Multimédia

Egy tablet alapvetően a tartalom fogyasztásáról szól, az előállításról kevésbé. Oké, a Tab S7 kivétel, mert ha van nyersanyag, akkor a tollal és a sok-sok szoftverrel már neki lehet állni grafikai feladatok megvalósításának, de magát a nyersanyagot nem okvetlenül a táblagéppel fogjuk beszerezni. Éppen ezért a Samsungnál is úgy voltak vele, hogy az a kamerás felhozatal, ami az S6-ban van, az bőven jó lesz az idei modellben is. Ez két szenzort jelent, 13 megapixeles a főkamera (F/2,0), 5 megapixeles az ultraszéles modul (F/2,2), előbbiben van autofókusz. Nincs túl sok extra beállítás, az “okos felvétel” most is kérhető, de amúgy meglehetősen középszerű a teljesítmény, mondjuk tablettel fotózni egyébként is fura, pláne egy ekkorával. De mindegy, ha a kanapén fetrengve filmet néz az ember, a kutya meg a szőnyegen épp viccesen fekszik, akkor arra pont elég. Ahogyan elég mondjuk tervrajzok, jegyzetek, dokumentumok fotózására is, ha szöveget érzékel az algoritmus a képen, akkor egyébként is egy gombnyomással ki tudja azt egyenesíteni és digitalizálni, ami hasznos. A rend kedvéért mi fotózgattunk egyebeket is, itt vannak a képeink normál és ultraszéles látószöggel is:

Az előlapi kamera arra pont elég, hogy videós meetingeken vegyünk részt, de még a szelfi sem gáz, ráadásul lehet két látószöget is váltani egy szoftveres trükkel, ami arra jó, hogy többen is beleférjünk a képbe, balra a szűkebb, jobbra a tágabb látószög látható a lenti két képen. Meg a fejem, de most nem ez a lényeg:

[+]

Videózni akár 4K-ban is lehet, még a Pro videós mód is elérhető, bár meglepó módon ha DeX módban indítjuk a kamerát, akkor sokkal kevesebb az opciónk. Ám itt nincs lehetőségünk annyi mindent állítani, mint egy telefonnál, például külsős mikroport nem kérhető (Bluetoothon sem), élőfókuszos megoldás viszont van, ilyenkor az alany éles, a háttér homályos. Megintcsak: nem ezzel fogunk mozit készíteni, de azért alant egy pár felvétel elérhető, előbb 4K, aztán Full HD (ahol a látószög furcsa módon nem választható), végül egy szelfi videót is publikálunk, hogy ha valakinek ez esetleg fontos, akkor adjunk egy támpontot a minőség kapcsán. Stabilizáció maximum elektronikusan van, de igazából a célnak ez is megfelel.Zenei szempontból viszont a helyzet elég jó, legalábbis ha a négy hangszóró erejét és minőségét kérjük számon. Bőven elég hangos, nem torzít, nem recseg, nem is nagyon fogja le az ember a hangszórókat sem fektetve, sem állítva, a Tab S7+ ilyen teljesítménye bőven elég arra, hogy az ágyban még megnézzünk egy filmet, vagy a házimunka mellett kint legyen a konyhapulton és szóljon valami beszélgetős stream. A jack csatlakozót viszont szerintem joggal hiányolhatjuk egy ekkora gépről, erős lenne most helyhiányra fogni a dolgot, headset nincs a dobozban, tehát ilyesmiről nekünk kell gondoskodni. FM-rádió már rég nincs a Tab S modellekben, viszont a platform által biztosított YT Music helyett erősen ajánlott mondjuk a Samsung Music letöltése, ami sokkal szofisztikáltabb megoldás akkor, ha a gépen tárolt zenefájlokat hallgatnánk, van benne EQ, meg headsetekhez az Adapt Sound is, hogy a saját fülünkre szabhassuk a hangzásképet.

Adatátvitel, akkumulátor

A SIM-kártyát is fogadó gép 5G hálózatokra is fel tud lépni, ami ma még jellemzően a mindegy kategória, de ha a szolgáltatók elkezdik mikrocellákkal (NSA) betömködni a 4G folytonossági réseit, akkor nem lesz baj, hogy erre is alkalmas a masina. A WiFi-only modellekből ez értelemszerűen hiányzik, de a 802.11 a/b/g/n/ac/6 szabványú modul nem csak időtálló, hanem kimondottan jó érzékenységű és stabil is. Akad GPS (meg GLONASS, BDS és GALIELO) támogatás a pozicionáláshoz, van 5.0-s Bluetooth, a Type-C USB pedig 3.2-es verziószámú, ami egyrészt gyors, márrészt DisplayPort funkciót is tud 4K-ban, 60 fps-sel. Az NFC nincs benne a pakkban, de talán ez nem hátrány, bár egyszer azért mobilfizetnék a poén kedvéért egy 12,4 hüvelykes tablettel.

[+]

Ha már ekkora nagy tepsi lett a Tab S7+, akkor nem csoda, hogy belefért egy 10 090 mAh-s akkumulátor. Oké, ha 120 Hz-re van állítva a kijelző frissítése, akkor kell is a nafta, de annyi intelligencia van a rendszerben, hogy ha nem is adaptív a frissítési ráta, de mondjuk egy videó nézésénél visszakapcsol 60 Hz-re. Így viszont valami 13 órányi filmezés jön ki egy töltésből, ami majdnem minden repülőútra elég (feltételezve, hogy néha azért mondjuk eszünk, felszállunk, leszállunk, elmegyünk klotyóra), de a lényeg az, hogy a mindennapi használat mellett akkor is bírja egy napig a termék, ha tényleg sokat babráljuk. Ráadásul (micsoda meglepetés) ez talán az első Samsung termék, amely nem maradt meg a 15-25 wattos töltési lehetőség mellett, hanem 45 wattosra növekedett a gyorstöltési megoldás, noha ehhez nekünk kell beszereznünk egy megfelelő adaptert. Vezeték nélküli töltés nincs, egyrészt a hátlap alumínium, másrészt csak az S-Pen számára van megnyitva ez a lehetőség, hiába teszünk a csíkra mondjuk egy Galaxy Watchot, azt nem fogja tölteni a tabletünk.


[+]

Samsung Galaxy Tab S7+
Pro
Csúcsmodellhez méltó hardver
Remek kijelző és hangszórók
Kiváló anyaghasználat és összeszerelés
Kontra
Az éles perem nem komfortos
Szűken mért tartozékok
Magas ár
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (6/128 GB, HUF) 329 000

Összegzés. Őszintén szólva relatív gyakran találkozom egy Tab S6-tal, ezért amikor a Tab S7+ kimászott a dobozból, akkor meg voltam rökönyödve, hogy mennyivel nagyobb. Ám ha úgy tekintünk rá, hogy ez nem a Tab S6 utódja, hanem egy nagyobb és fejlettebb verziója, akkor abszolút értem a koncepciót, ezt tényleg munkaeszköznek szánja a Samsung amellett, hogy multimédiás tartalomfogyasztásra is kifejezetten alkalmas. De ez a méret már mindenképp a kétkezes kategória, nem retikülökbe fogja a célközönség bedobálni, hanem aktatáskába csúsztatja, nem biztos, hogy a YouTube és a NetFlix lesz a leggyakrabban megnyitott app, hanem inkább az Office és Clip Studio, nem a nyugágyban ülve fogjuk nyomkodni a kertben, hanem az íróasztalon lesz a helye akár egy csatlakoztatott monitor mellett, tehát nem akarja a Tab S6-ot felváltani. És éppen ezért akiknek nem elsősorban munkaeszközként van egy ilyen motyóra szükségük, azoknak a 155 grammal könnyebb, jóval kompaktabb, de még bőven elég nagy kijelzős (10,5 inch) Tab S6 majdnem hasonlóan erős hardverrel bőven elégséges, ráadásul annak az ára már beesett 200 lepedő környékére. Tab S6-ról nem nagyon fognak váltani a népek, viszont aki most akar venni egy időtálló, csúcskategóriás, sokoldalú, erős és minőségi tabletet, annak opció a Tab S7+, már ha van rá keret, mert nagyon nem olcsó masina. Persze mindenkinek mások az elvárásai, ha valaki kreatív, jegyzetelős, rajzolós, grafikai munkát végez és sokat is rohangál, annak egy notebookkal szemben is lehet, hogy a Tab S7+ az ideális választás. De azért ha egy hordozható gépre adunk ki 3-400 ezer forintot, amin játszani, szöveget szerkeszteni, filmet nézni, böngészni és mondjuk képet és videót is feldolgozni szeretnénk, akkor ezen az árponton azért elég sok PC, de még MacBook is szóba kerülhet. Mindkettőnek van a másikkal szemben előnye és hátránya, ha az a kérdés, hogy a Tab S7+ milyen eszköz technikai és minőségi paraméterek alapján, akkor tényleg csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni mind az anyaghasználat, mind a kijelző, mind a hardver, mind pedig az S-Pen kapcsán, de hogy megéri-e megvenni, az mindig attól függ, hogy pont erre a funkcionális mixre van-e a leginkább szükségünk. Részünkről viszont a magas ár ellenére is jár a Tetszett plecsni, mert amit tud, azt nagyon jó minőségben, kiforrott szoftveres háttérrel és sok extrával megspékelve adja elő.

Samsung Galaxy Tab S7+

Bog

Specifikáció

Samsung Galaxy Tab S7+ (WiFi)
Samsung Galaxy Tab S7+ Külső
Méretek 285 x 185 x 5,7 milliméter
Tömeg 575 gramm
Készülékvédelem nincs
Színvariációk bronz, feket, ezüst
Kijelző képátlója 12,4 hüvelyk
Képaránya 16:10
Felbontása 1752 x 2800 pixel (266 ppi)
Típusa, frekvenciája Super AMOLED HDR10+ / 120 Hz
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Snapdragon 865+, 7 nm
Processzor 1x 3,1 GHz + 3x 2,42 GHz + 4x 1,8 GHz Kryo 585
Grafikus chip Adreno 650
RAM, tárhely 6/8 GB, 256/512 GB
Memória bővítése microSD (max 1 TB)
Adatátvitel
Technológiák
Frekvenciasávok
-
SIM-foglalat -
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.0
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax (HotSpot, Direct)
USB Type-C USB 3.2 (Direct, Display Port)
Navigáció GPS, GLONASS, BeiDou
NFC nincs
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 10, One UI 2.5
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 13 MP
5 MP ultraszéles
Előlapi kamerarendszer 8 MP, fix fókusz
Videófelvétel 4K 30 fps
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 10090 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 45W
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
Gyorsulásmérő, giroszenzor, Geomágneses szenzor, Hall-érzékelő, RGB fényérzékelő, hárompines dokkoló, AKG sztereó hangszóró, S Pen (Bluetooth), 30 napos Canva Pro próbaverzió, 6 hónapos Clip Studio Paint előfizetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés