Samsung Galaxy S4 - negyedik, bővített kiadás

Multimédia

A hátlapra 13 megapixeles, BSI szenzoros kamerát tett a Samsung, szó nincs itt Ultrapixelről, itt bizony megkapjuk a felbontást masszívan. Mondjuk ehhez 4:3-ban kell fotózni, így elérhető a 4128 x 3096 képpont, ha 16:9-be kapcsoljuk a masinát, akkor ez 4128 x 2322 pixelre módosul. Lőttünk fotókat így is, úgy is, meg egy csomó más módszerrel is, ugyanis a Galaxy S4 átdolgozott kamerája elég sokféle ökörködésre kínál lehetőséget amellett, hogy egyébként egész jó fotókat is tudunk vele csinálni. Előbb a 4:3 arányú képekből mutatunk egy csokornyit:

Itt pedig a 16:9-es képeink következnek:

Az elkészült képekkel összességében kifejezetten elégedettek voltunk. A dinamikatartomány jónak mondható, a zaj nincs bántóan jelen, az algoritmus viszont kicsit mossa a részleteket, ez leginkább a vonalélességnél érhető tetten. Éjszaka viszont nem brillírozik a masina, a fényviszonyokkal együtt a képminőség is rohamosan romlik. De még csak most jön a java. A kamerát elindítva ugyanis a felület úgy épül fel, hogy a kép jobb oldalára kerül az exponálás, a videómód és a különböző spéci üzemmódok vezérlése. Bal felül válthatunk előlapi kamerára, illetve dupla kamerára, ami annyit tesz, hogy egyszerre csinál képet mindkét optikával, s azokat valami általunk választott módon megjeleníti egy fotón, készítettünk is rá egy béna példát itt lent.

Samsung Galaxy S4 PIP
[+]

A bal felső sarokból tudjuk előrángatni a mélyebb beállításokat. Felbontás, arcészlelés, ISO, fénymérés módja állítható, kapcsolható a geotagging, az időzítő, a vaku. Van hangvezérlés, azaz bizonyos szavakra történik az exponálás, illetve az is beállítható, hogy a hangerőt szabályozó gombok zoom, avagy exponálási feladatot lássanak el. A videóbeállításokban lassított és gyorsított felvételt tudunk kérni, előbbire mutatok egy csodálatos példát ide kattintva, a felbontás természetesen alacsonyabb ilyenkor. Normál videózás közben azonban teljes felbontásban tudunk fotózni.

A kereső jobb alsó sarkából lehet előrántani az üzemmódokat. No, itt aztán lehet alkotni bőszen, az automata módon mellett még további tizenegy lehetőség van, köztük ott van a sport mód (rövid expozíciós idő), panoráma és éjszakai, a többi viszont vegytiszta marhulás. A szép arc megpróbálja elkenni a bőrhibákat, a legjobb fénykép öt fotót csinál és mi választhatjuk ki a legjobbat, a legjobb arc ugyanez, de egy képen több fejet lokalizál és külön-külön megjelelölhető, hogy ki, melyik verzióban néz ki a legjobban. A HDR-t magyarul kőkeményen MDT-re fordították (magas dinamika tartomány), de a legjobb módok még csak most jönnek.

Samsung Galaxy S4 PIP Samsung Galaxy S4 PIP

A fenti két kép a drámai felvétel, ha fixen tartjuk a telefont és valami / valaki keresztülmozog a képen, akkor öt képet csinál a telefon, ezeken a mozgó dolog minden fázisa látszik. Fent van két ilyen felvétel, látszik, hogy mire való, de az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy azért elég sokat kell szórakozni, mire az ember ráérez, hogy mikor, hogyan, milyen gyors dolgokat tud megörökíteni.

Samsung Galaxy S4 PIP
[+]

Az animált fénykép nevű okosság gifet készít, a trükk annyi, hogy a kis ujjunkkal meg tudjuk adni, hogy a kép melyik része legyen fix és melyik mozogjon. Ezzel is játszottunk egy kicsit, eredménye fent látható, kattintás után (mert nem fogunk egy 18 megás animgifet beilleszteni a cikkbe csak úgy). A radír mód kifejezetten jól jön, ha egy olyan területet szeretnénk megfotózni, ahol sűrűn elsétálnak gyalogosok, ugyanis képes az algoritmus eltakarítani a népeket az eredményről, persze csak akkor, ha azok nem álldogálva beszélgetnek, hanem tényleg haladnak A-ból B-be. Az utolsó okosság a hangos kép ami semmi extra, csak annyi, hogy a fotó készítése után kilenc másodpercünk van, hogy valami elmés gondolatot is megosszunk, de ezt csak Galaxy S4-en lehet visszahallgatni.

Samsung Galaxy S4
[+]

Videót persze Full HD-ban nem csak felvesz, hanem erőlködés nélkül le is játszik, a feiratokat is gond nélkül megjeleníti. Az S III-ban megismert pop play itt is működik, azaz a videót le lehet méretezni kisebbre és oda tenni a kijelzőn, ahová akarjuk, mellette pedig látszik a menü. Még van egy extra szolgáltatás, az angolul Story Book névre hallgató megoldás (magyarul Sztori Album), ami kiválasztott képekből csinál fotóalbum jellegű megjelenítést, ami elsőre nem okoz extázist, ám ha 10 oldalas albumot kreálunk, akkor azt néhány gombnyomással meg is lehet rendelni, és elküldik postán. Igen, Magyarországra is, bár nem olcsó (minimum 7 euró), a szolgáltatást a Blurb nevű cég biztosítja.

A zenei képességek kettős érzést keltettek bennem: bár a lejátszó remekül teszi a dolgát, az FM-rádiót egy csúcstelefonból kihagyni nem szép dolog. De visszatérve a zenelejátszóra, a Zenék alkalmazás korrektre sikeredett, minden elvárt funkciót el tud látni: kezeli a lejátszási listákat, megjeleníti az albumborítókat és a dalszövegeket, állítható a lejátszási sebesség, a Zenesarok funkció pedig hangulat alapon kategorizálja a muzsikákat. A SoundAlive egy hangszínszabályzót takar, az Adapt Sound a felhasználó hallásának megfelelően kalibrálja be a hangzást, ehhez végig kell szaladni egy rövid, fülészeti vizsgálathoz hasonlító teszten. A telefon kihangosítva egyébként elég jól szól, viszonylag nagy hangerő mellett is torzításmentes tud maradni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Mobilarena TV: az S4 illetékes válaszol

  Vendégünk lesz a mai adásban, a Samsungtól érkezik a szakember, hogy a Galaxy S4-gyel kapcsolatos kérdésekre élőben próbáljon meg válaszolni. Emiatt fél 7-kor kezdünk.

 • Elnézést kért a Samsung

  Több mint nyolcszázezer dolláros büntetésére számíthat a Samsung a tajvani részleg tisztességtelen reklámeszközei miatt.

 • Új formaterveket tesztel a Samsung

  A kavics és természet inspirálta formavilág helyett jóval markánsabb vonalvezetésre válthat a dél-koreai gyártó.

 • Galaxy blog: Exkluzív tartalmak Galaxy S4-re

  A dél-koreai gyártó bevett szokása, hogy speciális kiadásokkal örvendezteti meg az új csúcstelefonok tulajdonosait, ez alól pedig az S4 sem lett kivétel.

Előzmények

Hirdetés