Samsung Galaxy S4 - negyedik, bővített kiadás

Hardver, menü

Mint az az elődmodellek esetén is tapasztalható volt, a Galaxy S széria legifjabb tagja is több kiadásban kerül piacra, melyek között lényeges eltérés van a hardvert tekintve. Bizonyos régiókban a Samsung saját gyártmányú Exynos lapkakészletének legújabb, nyolcmagos processzorral szerelt változatát pakolják a borítás alá, máshol pedig egy Qualcomm Snapdragon 600 SoC látja el a számítási feladatokat (ez egyébként az I9505 típuszámú kiadás). Magyarországon is az utóbbi modell lesz kapható, így az Exynos 5 Octa ismertetésétől eltekintünk jelen cikk keretein belül, további információért ezen a linken érdemes körülnézni.

A Snapdragon 600 lapkát a januári CES alkalmával mutatta be a Qualcomm, így egy igen friss megoldásról van szó, mely nem mellesleg jelenleg a legerősebb a piacon. A 28 nanométeres csíkszélességű chipset lelke a négymagos, magonként legfeljebb 1,9 GHz órajelen pörgő, ARMv7 utasításkészletű Krait 300 processzor, a grafikus számításokat egy Adreno 320 GPU látja el. Ezek mellett 2 GB kétcsatornás LP-DDR3 RAM (az LP az alacsony energiafelvételre utal) áll az alkalmazások rendelkezésére, a háttértár kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 GB kapacitású lehet. Utóbbit microSD-kártyával bővíthető, itt szintén 64 GB a maximális méret. A Samsung üdvöskéjén kívül jó pár készülék épül a Snapdragon 600-ra, többek között a HTC One, az LG Optimus G Pro, az ASUS Padfone Infinity és a ZTE Grand Memo is a szóban forgó lapkával van szerelve, ám az ötösfogatból jelenleg mindössze a HTC zászlóshajója kapható.

Szintetikus tesztek
Benchmark Galaxy S4 HTC One Sony Xperia Z Galaxy S III
AnTuTu 23270 pont 23743 pont 20859 pont 17563 pont
Geekbench 2 3036 pont 2678 pont 2084 pont ?
Linpack (single) 335,333 MF. / 0,25 s 305,961 MF. / 0,27 s 214,408 MF. / 0,39 s 57,107 MF. / 1,47 s
Linpack (multi) 807,018 MF. / 0,21 s 746,313 MF. / 0,23 s 611,111 MF. / 0,28 s 189,088 MF. / 0,89 s
Smartbench 2012 1.0 Prod. 7318 pont 6750 pont 4905 pont 4020 pont
Smartbench 2012 Games 2735 pont 2808 pont 2402 pont 1647 pont
Quadrant Standard 10153 pont 12252 pont 7817 pont 5880 pont

Hardveres fronton tehát nincs probléma, ismét az aktuális csúcsot kapjuk, de ezen már nem is lepődik meg az ember a Galaxy S széria tagjait ismerve. Mindez tisztán látszik a szintetikus tesztek eredményein is, tesztalanyunk a HTC One-nal van egy szinten, a piac további szereplőit egyenesen leradírozza a palettáról. A működési sebesség folyamatos, az alkalmazások azonnal megnyílnak, az erőforrás-igényes feladatok nem jelentenek akadályt, a szoftverek egyidejű futtatása és a köztük történő váltás szélsebes. Persze néha egy-egy apró röccenés, pillanatnyi gondolkodás tapasztalható, ám ez Android alatt gyermekbetegség, bizonyára csak mi nézzük ilyen szigorú szemekkel a készüléket, valószínűleg egy átlagfelhasználó számára fel sem tűnne a jelenség.

A rendszert tekintve szintén nincs ok panaszra, a HTC-vel ellentétben a Samsung a naprakészségre is odafigyelt: telefonon az Android legfrissebb, 4.2.2-es verziója fut. A dél-koreai vállalat egyébként kimondottan odafigyel a frissítésekre, számos tavalyi és néhány tavaly előtti modell is az elsők között kapta meg a Jelly Bean rendszert, ráadásul nem kizárólag felső kategóriás készülékekről van szó, szimpatikus módon a középszintet sem hanyagolják el.

A gyári Holo UI-t sutba dobva természetsen TouchWizre cserélték a felhasználói felületet. Nem tapasztalható látványos fejlődés az előző verzióhoz képest, inkább kis finomításokkal, nüansznyi részletekkel élt a mérnökcsapat. Jópofa, hogy a kijelző tetején látható állapotsáv háttere átlátszó, a képernyőzár esetében a fordrozódó víz effektet fénycsóvára cserélték (de a beállítások között egy mozdulattal visszaállítható). Aktiválható az úgynevezett egyszerű üzemmód is, mely visszafogottabb felületeket és nagy méretű ikonokat jelent. A 4.2-ben debütáló képességek tesztalanyunk esetében is megjelentek, ilyen például a fentről két ujjal lehúzható, a beállítások jókora részét tartalmazó felület, a daydream névre keresztelt képernyőkímélő és a kijelzőzár minialkalmazásai. Az osztott képernyős alkalmazásfuttatás a Galaxy S4 esetében is remekül teszi a dolgát, aktiválás után a vissza gomb lenyomva tartásával húzható elő a kapcsolódó panel. Az összkép továbbra is egy vidám, színes kavalkádra emlékeztet, talán túlságosan is: a HTC One vagy a gyári Android felasználói felülete sokkal érettebb, elegánsabb megjelenést sugároz. Utóbbi persze szubjektív, pontot nem vonunk le érte, hiszen funkcionálisan nincs hátrányban a konkurenciához képest.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Mobilarena TV: az S4 illetékes válaszol

  Vendégünk lesz a mai adásban, a Samsungtól érkezik a szakember, hogy a Galaxy S4-gyel kapcsolatos kérdésekre élőben próbáljon meg válaszolni. Emiatt fél 7-kor kezdünk.

 • Elnézést kért a Samsung

  Több mint nyolcszázezer dolláros büntetésére számíthat a Samsung a tajvani részleg tisztességtelen reklámeszközei miatt.

 • Új formaterveket tesztel a Samsung

  A kavics és természet inspirálta formavilág helyett jóval markánsabb vonalvezetésre válthat a dél-koreai gyártó.

 • Galaxy blog: Exkluzív tartalmak Galaxy S4-re

  A dél-koreai gyártó bevett szokása, hogy speciális kiadásokkal örvendezteti meg az új csúcstelefonok tulajdonosait, ez alól pedig az S4 sem lett kivétel.

Előzmények

Hirdetés