Megérkezett a Samsung Galaxy S4

A Samsung óriási felhajtás mellett mutatta be a Galaxy S 4 névre hallgató zászlóshajót, a prezentációt óriási érdeklődés követte. Több százezren nézték az élő YouTube-közvetítést, a rendezvényről pedig természetesen mi is tudósítottunk, irományunk itt olvasható. Lássuk, mit nyújt a dél-koreai vállalat legújabb csúcstelefonja!

A formaterv nem sokat változott a Galaxy S III-hoz képest, ám jó hír, hogy a megnövekedett méretű kijelző ellenére a készülék kisebb és könnyebb lett, a 136,6 x 69,8 x 7,9 milliméteres méretek mellé 130 grammos tömeg társul. A borítás polikarbonátból áll, a telefon fekete és fehér színben lesz kapható. Az előlapon egy 4,99 hüvelykes képátlójú kijelző feszít, a trendeknek megfelelően Full HD felbontással, ami 441 ppi pixelsűrűséget jelent. A technológiát tekintve ismét Super AMOLED-del van dolgunk, az alpixel-elrendezésről egyelőre nincs információnk. A megjelenítő karcállóságáról Gorilla Glass 3 gondoskodik. A kijelző felett egy LED villanó található, mely három színnel tud jelezni.

A hátlapi kamera 13 megapixeles, BIS szenzorral és vakuval van felvértezve, az előlapi fényképező 2 megapixeles. A Dual camera funkcióval egyszerre készíthetünk fotót vagy videót mindkét kamerával, a fényképeket a Story Album segítségével fűzhetjük össze egy albummá. A Drama shot négy másodperc alatt több, mint 100 fotót készít, melyekből egy time lapse szerű felvételt rak össze a rendszer. A Sound & Shotot használva a fotók elkészültekor hallható hangok is mentésre kerülnek. A CinemaPhoto a CinemaGraph-hoz hasonló képet készít, melynek bizonyos részei mozgásban vannak, míg mások egy helyben állnak. Az Eraser viszont ténylegesen hasznos is lehet, a funkciót aktiválva fényképezéskor több képet lő a telefon, a gyors mozgásokat pedig automatikusan kiszűri a végeredményből, így az előttünk átszáguldó biciklis kimarad a fotóból.

A hátlap alatt régiótól függően egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro lapka vagy egy Exynos 5 Soc figyel, Magyarországon nagy valószínűséggel előbbit vetik majd be. Az Exynos 5 octa néven is ismert chipset egyébként négy 1,8 GHz-es órajelen futó Cortex-A15 és ugyanennyi 1,2 GHz-es Cortex-A7 magot, valamint egy PowerVR SGX-544MP3 grafikus gyorsítót tartalmaz. A 2 GB LPDDR3 RAM mellé kiviteltől függően 16, 32 vagy 64 GB belső tárhelyet kapunk, mely microSD-kártyával bővíthető. Az operációs rendszer Android 4.2.2-vel érkezik, természtesen a legújabb verziójú TouchWizzel és rengeteg okosfunkcióval kiegészítve; utóbbiakról részletesen az élő közvetítésünkben írtunk.

Adatkommunikációs szempontból remekel az újdonság. A Bluetooth (4.0 LE), WiFi (802.11a/b/g/n/ac), és NFC egységek mellett egy infraport is helyet kapott a kínálatban, pozicionálás során GPS- és GLONASS-műholdakra is tud támaszkodni a készülék. A Galaxy S 4 3G- és LTE-kivitelben is piacra kerül, előbbi legfeljebb 42 Mbps letöltési sebességgel, utóbbi 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességgel kecsegtet. A GSM-egység négysávos (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz), az UMTS-modul négynormás (850 / 900 / 1900 / 2100 MHz).

Az érzékelők kínálatában accelerométer, digitális iránytű, közelségérzékelő, giroszenzor és barométer is megtalálható, extraként IR gesztusérzékelőt, valamint hőmérséklet- és páratartalom-szenzort kapunk. Az energiát egy 2600 mAh kapacitású akkumulátorból nyeri a készülék.

A szivárgások tehát idén nagy százalékban igaznak bizonyultak, az ezzel kapcsolatos hírekkel képben levő olvasók számára bizonyára nem okozott nagy meglepetést a Galaxy S4. Érdekesség, hogy míg az előző két generáció tagjait római számmal illette a gyártó (Galaxy S II és Galaxy S III), most az arab számjegyekhez fordultak a név megalkotása során. A végeredmény nem hozza el a forradalmat, ám erre nincs is szükség, a Samsung újdonsága megfelel a csúcskategória elvárásainak, a számos extra funkció pedig hab a tortán. A Galaxy S4 az óriási marketingkapmány és az előző generációk sikerei mellett bizonyára sláger lesz. És bár jelenleg nem tudunk dönteni a HTC One és a Samsung újdonsága között, a puding próbája az evés, remélhetőleg hamarosan mindkét csúcsgépet kipróbálhatjuk élesben.

A készülék április végén kerül piacra, első körben 155 országban, 327 szolgáltatónál lesz megvásárolható. Árról és pontos dátumról egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés