Samsung Galaxy S4 - negyedik, bővített kiadás

Extra szolgáltatások

A Galaxy S4-en előre telepítve elérhető a Samsung sport- és egészségügyi szolgáltatása, az S Health. A felhasználó beállíthat különféle célokat, nyomon követheti a fejlődést és az általános egészségi állapotot, az alkalmazás továbbá egy lépésszámlálót és egy étkezéskövetőt is tartalmaz. Érdekes funkció a komfortszint, mely a beépített szenzorok adataiból állapítja meg a hőmérsékletet és a páratartalmat, melyek alapján megmondja, hogy az adott környezetben mennyire érdemes sportolni. Ebben számos, a telefon mellé megvásárolható külső eszköz segíthet, ilyen például a mérleg, az intelligens karkötő és néhány egyéb mérőműszer, melyek adatait egy rövid szinkronizálás után az S Health alkalmazás is számon tart.

Hasznos funkció a WatchON is, mellyel a HTC megoldásához hasonlóan az infra porton keresztül távirányítóként is használható a mobil. Számos televízióhoz és egyéb eszközhöz tartalmaz meghajtóprogramot, bizonyos országokban pedig műsorújságot is meg tud jeleníteni. Ide tartozik, hogy a Galaxy S4 az első olyan készülék, mely kompatibilis a hamarosan érkező HomeSync-kel, mely egy médialejátszó és egy NAS funkcionalitását tömöríti egy készülékbe; tömören egy androidos set top boxról van szó.

Érdemes beszélni a KNOX-ról is, mely igazából egy szolgáltatáscsomag, célja az Android biztonságosabbá tétele, ezáltal pedig az üzleti szférába történő térnyerés. A KNOX képességei négy nagy csoportba sorolhatók. A platform védelem hozzáférésvezérléssel foglalkozik (testre szabható Secure Boot, ARM TIMA és SE-Androiddal kiegészített kernel a kulcsszavak), az alkalmazásszintű védelem biztonságos VPN-hálózatot, 256 bites AES-sel titkosított háttértárat és egy speciális alkalmazáskonténert tartalmaz. A távoli készülékelérést megvalósító funkciók mellett üzleti használatra is ajánlott a mobil, utóbbi igen részletes testreszabási opciókkal kecsegtet.

A GroupPlay segítségével néhány S4 tulajdonos ad-hoc diszkót alakíthat ki, egy NFC-alapú párosítás után WiFi Directen kommunikálnak a készülékek. Kettő vagy több készülék esetén sztereó, öt telefon összekapcsolásával pedig térhatású hangzás is elérhető. A GroupPlay emellett dokumentumok megosztására és hálózati játékra is használható. Az S jegyzet egy jegyzetelőprogramot takar, az S Fordító pedig egy több nyelven tudó fordítóprogram, ami magyarul nem beszél. Az Optikai olvasó szintén egy fordítóprogramot jelöl, mely a kamerát használva olvassa be a szövegeket meglehetősen jó hatásfokkal; magyarul szintén nem tud. A ChatON egy Samsung fejlesztésű multiplatform csevegőprogramot takar. A Samsung Apps névre hallgató alkalmazásbolt mellett a Samsung Hub is elérhető, mely a gyártó által használt hubok utódja, játékok mellett magyar könyveket és filmeket is tartalmaz. A DLNA-alapú tartalommegosztásra egy külön alkalmazás jár, mely Samsung Link névre hallgat.

Az S-szolgáltatások mellett néhány külső extra program is helyet kapott a fedélzeten. A TripAdvisor az utazó kedvű felhasználók számára jöhet jól, a program segítségével indulástól érkezésig megtervezhető a vakáció. Az alkalmazáslistában megtalálható a Dropbox kliense is, a közkedvelt felhő alapú tárhelyben 48 GB ajándék tárhely jár a Galaxy S4 tulajdonosoknak, mindezt két évig lehet kiélvezni. Néhány Google-extrát is lehet találni, ilyen például az Earth, a Talk, a Google+ és a Chrome, de természetesen a Play Áruház is előre telepítve elérhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Mobilarena TV: az S4 illetékes válaszol

  Vendégünk lesz a mai adásban, a Samsungtól érkezik a szakember, hogy a Galaxy S4-gyel kapcsolatos kérdésekre élőben próbáljon meg válaszolni. Emiatt fél 7-kor kezdünk.

 • Elnézést kért a Samsung

  Több mint nyolcszázezer dolláros büntetésére számíthat a Samsung a tajvani részleg tisztességtelen reklámeszközei miatt.

 • Új formaterveket tesztel a Samsung

  A kavics és természet inspirálta formavilág helyett jóval markánsabb vonalvezetésre válthat a dél-koreai gyártó.

 • Galaxy blog: Exkluzív tartalmak Galaxy S4-re

  A dél-koreai gyártó bevett szokása, hogy speciális kiadásokkal örvendezteti meg az új csúcstelefonok tulajdonosait, ez alól pedig az S4 sem lett kivétel.

Előzmények

Hirdetés