Beragad a Note5 stylusa, ha fordítva dugják vissza?

Hirdetés

Az S Pen a Samsung Galaxy Note széria legismertebb és leghasznosabb kiegészítője, hiszen a nagy felületen, az egyik kézben tartva a készüléket, a másikban pedig a stylust, nemcsak sokkal gyorsabban és pontosabban, hanem kreatívabban is lehet kezelni az érintőfelületet. Ezzel a Samsung a phablet kategóriában még mindig többet nyújt, mint a konkurencia döntő többsége, és most talán a korábbiaknál is könnyebb az S Pent annak járatából kihúzni, hiszen csak be kell nyomni a végét, és a Note5 rugós mechanizmusa kilöki a tollat, amit aztán pillanatok kérdése kivenni. Vissza hasonló mozdulattal megy: be kell tolni, finoman benyomni, és a stylus biztonságosan a járatban marad. Ebben két apró "emelőkar" segít, amelyek az új S Pen kis bevágásaira ráhajlanak.

Csakhogy hiába a kényelem, ha a felhasználó (vagy gyermeke, esetleg aki először fogja a Note5-öt a kezében) véletlenül fordítva, azaz a toll teteje felől tolja azt vissza a járatba, az S Pen beragadhat, és egyáltalán nem könnyű utána kiemelni. A sokéves tapasztalattal rendelkező Android Police munkatársa is így járt, és bár némi próbálkozás után végül erőlködés nélkül ki tudta húzni a stylust, miután rendeltetésszerűen visszahelyezte, majd újra kiemelte, észrevette, hogy elmaradt a hangjelzés. Az érzékelő ugyanis, amely a rendszernek jelez, ha az S Pen eltávolításra kerül és bizonyos funkciókat automatikusan elindít, szintén az emelőkarokhoz kapcsolódik, és azok az Android Police tesztkészüléke esetében megsérültek.

Ha az S Pen fordítva kerül vissza járatába, két apró emelőkarba is beakadhat a vége
Ha az S Pen fordítva kerül vissza járatába, két apró emelőkarba is beakadhat a vége [+]

Az említett oldal a fenti videó kedvéért még egyszer demonstrálta, hogy mennyire könnyű véletlenszerűen rosszul visszahelyezni az S Pent, és másodjára már egyáltalán nem tudták kihúzni a stylust a járatából. A régi Note készülékeknél ez az eset nem nagyon állhatott elő, mivel a toll vége vastagabb volt az elejénél, és hamar kiderült, hogy csak komoly erőbehatásra lehetne mélyebben az S Pent fordítva betolni. Ilyenkor könnyedén el lehetett távolítani a tollat és a jelző mechanizmus sem sérült meg, probléma megoldva. A Note5 esetében azonban (legalábbis az eddig érintett készülékek és visszajelzések alapján), úgy tűnik, kényesebb a dolog. A Samsung amerikai és brit részlege az Android Police-nak és a BBC-nek is azt válaszolta, hogy a készülék leírására kell hagyatkozni a stylus visszahelyezésekor. Ott ugyanis le van írva, hogy az S Pent kizárólag tollal előrefelé szabad betolni. A kézikönyvet természetesen javallott mindig végigolvasni, viszont könnyedén olyan ismerős vagy gyermek kezébe kerülhet a Note5, akinek erre nem volt lehetősége, és előállhat ez a probléma. Ha minden készüléket érint (ez még egyelőre nem világos), akkor sokan fordulhatnak meg a szervizben beszorult S Pennel és/vagy elromlott érzékelővel.

A képen látható apró mechanizmus más megsérült az S Pen nem rendeltetésszerű visszahelyezésétől
A képen látható apró mechanizmus más megsérült az S Pen nem rendeltetésszerű visszahelyezésétől [+]

Az jelenleg még kérdéses, hogy a Samsung változtatni fog-e a toll vastagságán, hogy ne lehessen a járatba fordítva behelyezni, avagy az S Pen alagútján, hogy a stylus ne akadjon az be, illetve jelenleg az sem világos, hogy garancián belül javítják-e azokat a készüléket, ahol ez a kellemetlen probléma előállt. Az mindenesetre jó kérdés, hogy ha ennyire könnyedén bajt lehet okozni (még ha az okozó a felhasználó is), akkor az a tervezési és tesztelési fázisban hogy nem tűnhetett fel senkinek. A Galaxy készülékek csökkenő eladási tendenciái közepette ugyanis egy ilyen incidens igen kellemetlenül érintheti a Samsungot, amely már azért is kapott nem kevés kritikát, mert kimaradt az SD kártya foglalat, az infra, nem cserélhető a telep, és Európában egyelőre nem tervezik 2015-ben forgalomba hozni az eddigi értékelések szerint egyébként remekül sikerült masinát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés