Samsung Galaxy Note10 Lite - van egy tollad?

Integrált, multifunkcionális stylusszal eddig nem nagyon volt alternatíva, a Note széria pedig mindig a csúcskategóriában indult, ennek megfelelő áron. A Note10 Lite viszont arányos és ésszerű kompromisszumot kínál.

Hirdetés

Bevezetés

A Samsung első Lite szériája kicsit felemásra sikerült. A Galaxy S10 Lite-ot elég nehéz pozicionálni, a Note10 Lite viszont nagyon egyértelműen kijelöli a helyét és rendeltetését. Integrált, multifunkcionális stylussal ez mondjuk viszonylag könnyű, tekintve, hogy még a minden extrával felszerelt, csúcskategóriás Note-nak sincs érdemben konkurenciája. Drágábban sem, de alacsonyabb árszinten meg végképp. A koncepció itt egyértelműen és világosan látszik, amit szerencsére sikerült is kitűnően megvalósítani. A Note10 Lite arányos és ésszerű kompromisszumot jelent, illetve korrekt kompenzációt kínál az árkülönbözet tekintetében, az S Pen viszont maradéktalan felhasználói élményt nyújt, ugyanúgy, ahogy a csúcsmodell esetében. Mert itt most ez lenne a lényeg.


[+]

A kedvezőbb árcetliért cserébe valóban több funkcióról és képességről kell lemondani, többek között az aktuálisan legerősebb hardverről, viszont az is tény, hogy a tavaly előtti Samsung csúcslapka 6 GB rendszermemóriával, Android 10 alapú One UI 2.0-val és szerényebb felbontású kijelzővel kifogástalanul teljesít a hétköznapokban és alapvetően alkalmas akár komolyabb játékra is. Az adatmozgatás nyilvánvalóan lassabb az UFS 2.1-es szabványú belső tárhely miatt, de a körülbelül 780 Mbps szekvenciális olvasás közel sem a fájdalmas kategória. Az írás nyilván jelentősen kevesebb, de ez nem különösebben érezhető használat közben.


A kisebb a Galaxy Note10.

Az akkumulátor a Galaxy Note10-nél jelentősen nagyobb (4500 vs. 3500 mAh), de megegyező a vezetékes gyorstöltés teljesítménye (25W), és még a Note+-nál (4300 mAh) is valamivel több fér a Lite verzióba. Kártyából is egyébként, mert a belső tárhely microSD-vel bővíthető. Viszont nincs Qi töltés és vezetékmentes töltésmegosztás, ahogy IP védelem és sztereó hangszóró sem. A WiFi nem ismeri a 802.11ax (úgynevezett WiFi 6) szabványt, a Type-C port pedig csak 2.0-s átviteli sebességet tud kipréselni magából és nincs DeX támogatás. Cserébe csodával határos módon visszakerült a 3,5 milliméteres jack csatlakozó.

Továbbra is a Galaxy Note10 a kisebb (most jobbra).
Továbbra is a Galaxy Note10 a kisebb (most jobbra). [+]

A Galaxy S10 Lite-tal szemben is fel tud mutatni érdemi előnyöket, noha az S széria kalóriacsökkentett kiadása frissebb szettet és nyilvánvalóan jobb teljesítményt kínál, de ezt ugye megint üti minimum az S Pen. Azok a felhasználók, akik valóban szükségét érzik a tollnak, tökéletesen meg tudják ítélni, hogy magasabb AnTuTu pontszámra vagy mondjuk kézírás digitalizálására vágynak jobban. Mindezen felül a Note10 Lite komolyabb kamerarendszert is kapott a három, teljes értékű 12 megapixeles szenzorral, amiből kettő (főkamera és telés szenzor) optikai képstabilizálással is meg van támogatva, plusz elérhető a 4K 60 fps videófelvétel. A jack csatlakozó ebben a viszonylatban is plusz.


[+]

Az egyetlen funkció, amit a Note10 Lite stylusa nem tud, az az érintés nélküli gesztusvezérlés. Kipróbáltam egy Note10-zel, látszólag sem szoftveresen, sem hardveresen nem alkalmas rá. Nem mintha különösebben hiányozna. A Galaxy Note9 S Penje viszont a Note10-zel tudott minden trükköt, csak viszonylag hamar lemerült. A 0,7 milliméteres heggyel ellátott, 4096 nyomásszintet érzékelő S Penbe a Lite esetében is került Bluetooth chip, amivel a gombnyomásra épülő távirányító funkciók ugyanúgy használhatók az azt támogató alkalmazásokban, giroszenzor és gyorsulésmérő viszont valószínűleg nincs, az akkumulátor viszont picit nagyobb lehet, mint a Note9-ben, mert körülbelül egy órát bír 30 perc helyett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S10 Lite - a felejtés bére

    Szép, gyors és sokáig bírja, mégis elfelejtette az S10 Lite mindazt, amit ma már kedvező árú elődei a legjobban csináltak.

  • Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum

    Semmin nem változtattak, de a dizájn és az S Pen képességei fejlődtek, az akkumulátor pedig nőtt. Ráncfelvarrás, de egy ennyire működő koncepción oktalanság is lenne módosítani.

Hirdetés