Hirdetés

Samsung Galaxy Buds Pro - versenyen kívül

A csúcskategóriás TWS-ek árában, mégis okostelefonhoz csomagolt ajándékként érkezhet a Samsung új fülese, és bár rengeteget fejlődött az elődeihez képest, kisebb hiányosságokkal is szembesültünk.

Hirdetés

Bevezető, külső, kényelem

Mai fülhallgatótesztünket nehéz lenne nem az árazással kezdeni, hiszen 90 ezer forintért még 2021 elején is korrekt okostelefont lehet kapni a középkategória aljáról, és biztos vagyok benne, hogy sokan még ennél jóval komolyabb termékeket, eszközöket látnak az említett összeg mögé, ám a Galaxy Buds Pro esetén nem is igazán maga az összeg a meglepő (az Apple és a Huawei csúcsfülesei sem épp olcsók), hanem az, hogy mindezt ingyen odaadták legfrissebb csúcstelefonjuk, a Galaxy S21 Ultra előrendelőinek. Furcsa árpolitikai és pszichológiai kérdés ez, ám a logikai szál végén mindenképpen ott van, hogy ha vonzóvá akarják tenni a csomagot, akkor az ingyen tartozék névleges értékét is kicsit feljebbskálázzák, így viszont a termék önálló megítélése, a kategóriatársakkal összevetve már kevésbé versenyképes.


[+]

Nem véletlenül adtuk az első generációs Galaxy Buds fülespárnak az ajándéknak kiváló tesztcímet, és nyilván az sem volt előreláthatatlan, hogy a pár hónapos, egész pontosan augusztusi Buds Live bruttó 70 ezer forintról már hivatalos forgalmazóknál is bő 20 ezret esett, de akadnak olyan boltok, ahol már egykori árának feléért is meg lehet venni. Összehasonlításképpen a 2019-es Apple AirPods Pro hivatalos, 100 ezres ára egy fillérrel nem lett kedvezőbb, és a másodvonalas forgalmazók is csak 25% körüli árelőnyt tudnak ehhez képest felmutatni.


[+]

Persze, önmagában egy termék minőségére ennek nem feltétlenül kellene hatással lennie, ám a gyakorlati tapasztalatok alapján, önálló, 90 ezer forintos termékként én ezt a kütyüt nem tenném az AirPods Pro, vagy akár a Huawei FreeBuds Pro mellé, egy polccal lejjebb sokkal inkább megállná a helyét. Miért mondom ezt? Egyrészt, a műanyag töltőtok zsanérjának enyhe lötyögése kicsit méltatlan, a fülesek mágneses kapcsolódása gyengének nevezhető, és ha nem egyesével (bal fülből ki, töltőtok bal oldalába be, majd jobb fülből ki, töltőtok jobb oldalába be) vesszük ki a fülünkből és dobjuk a tokba a füleseket, akkor össze is lehet keverni az oldalakat, és csak a fedél lecsukásakor jövünk rá, hogy ez így nem fog menni. Apróságok ezek, de a prémium érzés szempontjából tudják rombolni az összképet. Másrészt már a doboz kibontásának pillanatában feltűnik a kissé szerény felszereltség, a háromféle méretű gumiharang eleve nem túl sok ahhoz, hogy mindenféle hallójárathoz megtalálja a megfelelőt a felhasználó, ráadásul a méretek között nincs is olyan jelentős különbség, mint amit megszoktunk a legtöbb gyártónál, így aztán én is a saját szettemből válogattam hozzá méretet, hiszen a gyáriak közül egyik sem volt tökéletes a számora. Ám ez csak a kényelmi probléma első fele volt nálam, a fülből kiálló kialakítása miatt gyakorta ki is akart hullani a fülemből.

Hivatalos fotókon is látható, hogy kissé kiáll a fülből használat közben
Hivatalos fotókon is látható, hogy kissé kiáll a fülből használat közben [+]

Egyéni méretek, egyéni preferenciák, ám mivel több másik tesztben és videóban is találkoztam ezzel a problémával, így meg merem említeni, hiszen a kényelem és a stabiliás csak részben jön abból, hogy mekkora gumiharangok járnak a füleshez, és mennyire illeszkedik a fülkagylónkhoz az adott termék, a másik, szintén fontos dolog, hogy miként oszlik el a füles tömege, kifelé húzza-e a fülünkből a tehetetlenség a kütyüt, vagy aránylag befelé balanszol, mint például az AirPods-jellegű, akksijukat a lenti nyúlványban hordó eszközök többsége. Úgyhogy nálam – függetlenül a pontosan beállított méretű gumiharangoktól – 10-15 percenként mindenképpen befelé kellett mozdítani a fülemben a Buds Prót, de nyilván minden további nélkül elképzelhető, hogy valakinek meg ez nyújt stabilabb bennmaradást az egyéb kialakítású eszközökkel szemben. Mindazonáltal, aki edzéshez használna fülhallgatót, annak továbbra is az extra, cserélhető szilikonos fülkagyló-támasztékkal ellátott alternatívákat javaslom, akár nyakpántos kialakítással, sokkal előnyösebb üzemidővel és jellemzően kedvezőbb árral.


[+]

Ez viszont itt nem egy sportfüles, hanem egy Pro termék, stílusos kiegészítő, mindennapi felhasználásra. Ennek megfelelően nem maradt el belőle a vezeték nélküli tölthetőség és az 5 perc alatt egy órányi extra hallgatást kínáló gyorstöltés sem, pofás a három színvariáció (lila, fekete, ezüst), az IPX7 vízállóság pedig még több is, mint amennyi normál helyzetben, egy fürdőszobában lerakva, vagy egy kiadósabb esőben történő használat során kell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Januárban új Galaxy Buds is érkezik

    A Galaxy Buds széria új modellje Pro néven várható, kombinálva a Buds Live és a Buds+ előnyeit.

Hirdetés