Samsung Galaxy A8 (2018) - aki S8 akart lenni

A Galaxy S8 receptjét másolja az idei A8: kávamentes(ebb), jobb helyre került ujjlenyomat-olvasóval és dupla szelfikamerával.

Bevezető

Bár az okostelefon már egy évtizede betört a mobilpiacra, és gyorsan domináns műfajjá lépett elő, nem jelenti azt, hogy a témakörön belül stagnálás volna. A technológiák fejlődése nem csak a változás dinamizmusát táplálja, az elmúlt évek innovációi előbb-utóbb az olcsóbb mobilokban is kikötnek. A Samsung sokáig dominált az alsóbb kategóriákban, aztán a kínai ajánlatok elárasztották a világpiacot, a koreaiak így inkább kiszálltak az árháborúból, és dobták vele a plasztik kivitelt is. Ma már nem csak a Galaxy S és a Note, hanem a J, a C és az A szériák esetében is alapvető a prémium összeszerelés, és mindennek az előhírnöke az apró, de pöpecül összerakott Galaxy Alpha volt.


[+]

A belőle eredeztethető A sorozat apró zsebmodelltől kezdve méretes phabletig kínált kedvező árúnak ugyan nem nevezhető ajánlatokat, ám a folyamatos árnövekedéssel egyetemben átszivárogtak a prémiumkategóriás Galaxyk tulajdonságai. Super AMOLED panel mindig aktív kijelzővel, az IP68-as por és víz elleni védelem vagy éppen a lényegében komplett Samsung Experience szoftverfelület: mintha egy zászlóshajó került volna az ember kezébe, csak épp visszafojtott teljesítménnyel és szerényebb kamerákkal. 2017 aztán ismét felülírta az aktuális paradigmát, hiszen elterjedtek a kávamentes mobilok, ezzel egy időben, a Xiaomi Mi A1-féle szuper alternatívák ellenére a csúcstelefonok pedig nem hogy olcsóbbak, még drágábbak lettek.


[+]

Logikus lépés volt a Samsungtól, hogy a Galaxy S-re itt-ott hasonlító modellek helyett egy az egyben megcsinálta a lebutított csúcsmasinát: az 5,6”-es A8 (2018) és a 6”-es A8+ (2018) tagadni sem akarja, hogy a Galaxy S8 és az S8+ olcsóbb alternatívája. Ezzel oda a parányi modellnek, bár az A8 szerencsére alkalmas az egykezes használatra. Emellett lőttek a felső-középkategóriás árazás esélyének is: a nagyobbik A8 bizony 600 eurón nyit, de a hazánkban forgalomba kerülő kisebbik is 500 euróba kerül. Noha ez konkrétan a OnePlus 5T és Honor View 10 vetélytársává teszi, és azok nem kvázi, hanem ízig-vérig igazi csúcskategóriás készülékek, nem szokatlan a piacon a visszafogott hardver + prémium küllem + multimédiás hangsúly kombinálása kövérebb árcímkével: az Oppo és a Vivo is ezzel emelkedett fel.

A Galaxy A8 (2018) a Galaxy Note8-ra is hasonlít, csak kevésbé szögletes
A Galaxy A8 (2018) a Galaxy Note8-ra is hasonlít, csak kevésbé szögletes [+]

A 2018-as A8 páros az S8 külleme és Infinity Display képaránya mellett ráadásul megkapta a Bixbyt, a Bluetooth 5.0-t, a Gear VR támogatást és a Type-C csatlakozást is, és az egészet megspékeli dupla előlapi kamerával (16 + 8 megapixel), így máris érthetőbb, hogyan köthetett ki az ára a méregdrága elit és a csúcskategória alja között. A kártyafüggetlen ár így is kétségtelenül magas, ám az A szériás Galaxyk elsősorban nem a webshopos mobilokkal, hanem a szolgáltatói kínálattal versenyeznek. Arrafelé, akcióban, részletre vagy csomagváltással mindjárt barátságosabbá válhat a végösszeg, és ne feledkezzünk meg a lokalizálásra és a hazai garanciázásra fektetett nagyobb figyelemről sem. Ha pedig hozzávesszük, hogy az operátornál az ajánlatok konkrétan kipróbálhatók és ropogós papírpénzért zsebre tehetők, érthető, miért maradnak sokan ezen a vonalon a néha necces, webshopos vásárlás helyett, adott esetben külföldi garanciáztatással.


[+]

Természetesen elérhető az A8 függetlenül is, széria kulcsa mégis az, hogy a Samsung előnyösebb helyzetben van operátori kapcsolatai miatt a kínai ár/érték bajnokoknál, informáltabb a többség mobilos igényeiről egy-egy régióban, és nevét, felületét is jobban ismerik, így ajánlatait a gyártó erre a célcsoportra tökéletesítgeti. A specifikációt bújó és a vegytiszta Androidot saját képmásukra szabó vásárlóréteg egy szűkebb elitet képvisel, és az olyan ajánlatok jellemzően kispórolják például az A8 (2018) hófehér dobozában megbújó, korrekt mikrofonos fülest, vagy a régiótól függően mellékelt, átlátszó hátlapi védőtokot. Adott némi magyar leírás is, illetve az adaptív gyorstöltő, az USB-C kábel és a SIM tű, úgyhogy korántsem spórolós a csomag.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Bemutatkozott a Galaxy A8 és az A8+ (2018)

    Dupla előlapi kamera, Infinity Display, Super AMOLED kijelző, IP68-védettség és Samsung Pay-kompatibilitás, ezek az új modellpáros legfőbb hívószavai.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • Samsung Galaxy A8 - jó géneket örökölt

    A csúcsmodell S6-hoz hasonlító formatervet, szupervékony fémes házat, ujjlenyomat-olvasót és hatalmas Super AMOLED kijelzőt kínál az A8, ám az eleganciát és a méretet meg kell fizetni.

Hirdetés