Hirdetés

Samsung Galaxy A8 (2018) - aki S8 akart lenni

A Galaxy S8 receptjét másolja az idei A8: kávamentes(ebb), jobb helyre került ujjlenyomat-olvasóval és dupla szelfikamerával.

Hirdetés

Kamerák, multimédia

A cikk elején jeleztük: az A8 által megcélzott ársáv gyakran a multimédiára koncentrál, ami a tesztalanyunkra is igaz, csak kissé megbolondított recepttel. Hátul maradt az egyetlen kamera, 16 megapixeles ISOCELL S5K2P6 szenzorral, átlagsebességű PD-autofókusszal, f/1,7-es rekeszértékű lencsével és optikai képstabilizátor nélkül. Az előlapon ugyanakkor dupla rendszer dolgozik: egy 16 megapixeles 76 fokos látószöggel (első tesztkép), illetve egy 8 megapixeles 85 fokos látószöggel (második), nyilván az utóbbi alkalmasabb a csoportos szelfik készítésére. Közös a fixfókuszos rendszer és az f/1,9-es apertúra, illetve a portrémód, ami mindkét szenzort beveti a háttér elmosására. Ennek mértéke egész komolyan szabályozható (harmadik-negyedik kép), emellett az arcszépítéssel és a telitettséggel is babrálni lehet, és azért elő fókusz a neve, mert a keresőn látszik, mennyire lesz homályos a mentett végeredmény. Kár, hogy bár akár 1080p-s szelfivideó is lőhető, ott nincs ilyen frankón elmosva a háttér.


[+]

Az állóképeken azért látszik, hogy nem tökéletes az algoritmus, így puha a rajzolat az éles és az életlen részek határán. Más kérdés, hogy közösségi média „minőségben” ez nem feltétlenül fog feltűnni. Kérhetők egyébként még jópofa AR-matricák, az ellenben érthetetlen, hogy a képernyővillanó miért csak hagyományos szelfizéskor vethető be, az éjszakai mód, a videofelvétel, az AR matricák vagy a portrémód esetében nem, így ezek használhatósága eleve korlátozott. A hátlapi kamera keresője a megszokott: az egyik oldalon a kameraváltó, a teljes képernyős nézet, a közepes fényerejű vaku és a beállítások, a másikon a Bixby Vision tárgyfelismerés, az AR-matricák, a videofelvétel, az exponáló és a galéria érhető el. A középső ikont megragadva finoman lehet zoomolni. A HDR alapból automatára van állítva, az algoritmus pedig késedelem nélkül dolgozza fel a többelemes képeket, úgyhogy így hagytuk. Elérhető panoráma, gyorsított felvétel, ételfotózás, éjszakai fényképezés és profi mód, bár az utóbbi az érintőfókuszon és expozíciókorrekción túl csak a mérési módot, a fehéregyensúlyt (4 séma) és az érzékenységet (ISO800-ig) engedi állítani. A Camera2 API támogatás részleges: fényképezni a Manual Camerával ugyan lehet, a záridőt egészen 1/10 másodpercig szabályozva, a DNG RAW-ba mentett képek viszont színhibásak, ilyen felvétel mentése után pedig nem indul el a főkamera, egészen az A8 újraindításáig.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

A 16 megapixeles eredmények nappal jófajta dinamikáról, illetve megbízható fókuszról és fehéregyensúlyról árulkodnak, a részletesség viszont csak közepes, és a négy sarok felé puhábbak az eredmények. Így is bőven jó a helyzet, a makróknál megbízható marad a fókusz, sok részletet rögzül és kellemesen elmosott a háttér. Az egyébként nappal is túlzó zajmentesítés este látványosabban puhább eredményeket szül az ideálisnál, több zaj több részlettel jobb lett volna, avagy hosszabb záridők, itt már komolyabb a hátrány árszinten. A 1080p-s videofelvételek minősége átlagos, és csalódást keltő a 4K rögzítés hiánya, a hardver biztosan elbírja. A minőség átlagos, és mintha némi elektronikus stabilizálás rásegítene mozgás közben. Kár, hogy gyakori az újrafókuszálás, egy példa. A sztereó hangminőség átlagos. Korrekt a kamerás összkép, főleg nappal szerepel jól az A8 és sok a szelfihez kapcsolódó opció, viszont a fenti hiányosságok és korlátok elég tekintélyesek, ha az árszinten elérhető S7 edge a viszonyítási alap.


[+]

A Play Zene előadók, albumok, dalok, listák és műfajok szerint rendezi a saját állományokat, illetve hozzáfér a Google előfizetéses szolgáltatásához. Akad zeneajánló, képezhetők listák, van hangszínszabályzó, UHQ felbontásnövelés, pár effekt, alakítható a fülesre menő hangkép, ha pedig például a korrektül szóló mikrofonos füles csatlakozik, FM-rádió is elérhető. Érdemes persze komolyabb cuccot rádugni, mert minőségi hang áramlik a jack portra: tiszta, dinamikus, részletes, bár hangerőben leginkább csak átlag feletti a helyzet. Jól szerepel a monó hangszóró is. Egyfelől, ha már nem előrefele sugároz, jobb helye van az elsőre furcsa, jobb hosszanti élen, mint alul, ahol könnyebb eltakarni.


[+]

A másik praktikus előnye: filmezéshez elfordítva nem jobbra, hanem felfele áramlik a hang, amely tiszta, minden tartományban korrekt okostelefonos mércével, és még némi mélyhangot is kiprésel magából. A maximumon talán egy picit dobozos, és jó közepes a hangereje (a csengőhangok erélyesebbek), de simán felülemelkedik az átlagon a minősége. Ha már filmezés: az A8-cal meg lehet etetni akár a 4K / H.265 típusú klipeket is, bár a HDR kódolású tartalmakat nem, a DivX és az AC3 hang pedig alternatív szoftvert kíván. A gyári ellenben megbirkózik az Xviddel és a feliratokkal, elérhető ablakos mód, kiterjesztés a 18,5:9 arányú képernyőre (ilyenkor lemarad a 18:9-es klipek keskeny alsó-felső sávja), plusz animált GIF is menthető. Az 5,6”-es képátló nem tud rivalizálni az IMAX mozivászon méretével, ám az AMOLED panel jól jön filmnézéshez, vagy mondjuk Fucsovics Márton teniszmérkőzésének követéséhez az ágyból, hajnali 5-kor.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Bemutatkozott a Galaxy A8 és az A8+ (2018)

    Dupla előlapi kamera, Infinity Display, Super AMOLED kijelző, IP68-védettség és Samsung Pay-kompatibilitás, ezek az új modellpáros legfőbb hívószavai.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

  • Samsung Galaxy A8 - jó géneket örökölt

    A csúcsmodell S6-hoz hasonlító formatervet, szupervékony fémes házat, ujjlenyomat-olvasót és hatalmas Super AMOLED kijelzőt kínál az A8, ám az eleganciát és a méretet meg kell fizetni.

Hirdetés