Hirdetés

Samsung Galaxy A3 (2017) - indulhat a vizes vébén

Por- és vízálló IP-védelemmel, illetve a Galaxy S7 kicsinyített küllemével tér vissza a kompakt A3 az idei évben. Az üzemidő rendkívül meggyőző, a magas kezdőár és a visszafogott belső azonban változatlan maradt.

Hirdetés

Bevezető

Kisebb csapatszintű értekezlet jött össze annak megvitatására, hogy a Samsung Galaxy A-szériáját tulajdonképpen milyen kategóriajelzővel illessük. Az A5-től fölfele ugyanis az áruk nem egyszer belecsúszik a hazai pénztárcához mért felső árkategóriába, persze gyönyörű küllemükkel, makulátlan összeszerelésükkel, gyors ujjlenyomat-olvasójukkal, jófajta kameráikkal és számos Samsung szolgáltatásukkal a drágább Galaxyk juthatnak az ember eszébe. A lóerő számot a gyártó azonban látványosan igyekszik visszafogni, hogy véletlenül se gondolja senki: a Samsung legjobb mobiljai ezek, hiszen ha az A-széria nem is olcsó, még mindig tekintélyes egy S7 edge felára.

2017-ben is az egykezes használat egyik bajnoka a Galaxy A3
2017-ben is az egykezes használat egyik bajnoka a Galaxy A3 [+]

A lenyűgöző kialakítású, ám középkategóriás hardverű szériának végeredményben a prémium jelző áll a legjobban, és elég csak a 2017-es modelleket megpillantani, esetleg megtapogatni, hogy a jelzőt ne kelljen megmagyarázni. Nemcsak a Galaxy S7 lekerekített minimalizmusa és fém/üveg kivitele került át 4,7-től 5,5 hüvelykig a szezonális A-mobilokba, hanem a tavalyi zászlóshajó IP68-as por- és vízálló minősítése is, ami kapásból szállítja a marketinggépezet puskaporát. A Samsung Pay fizetési rendszerhez tartozó MST, a Type-C port és egyéb nyalánkságok úgyszintén az újdonságok listáját gyarapítják, és akkor az always-on displayt, magyarul a mindig aktív kijelzőt még nem is említettem.

Nem csak mutatós küllemében, IP68-as védelmében is az S7-et idézi meg a Galaxy A3 (2017)
Nem csak mutatós küllemében, IP68-as védelmében is az S7-et idézi meg a Galaxy A3 (2017) [+]

A család legkisebb tagja az A3, amely eddig a sorozat legmostohább körülményeivel találkozott, hiszen a felső-középkategóriás ár mellé a négymagos rendszerchip és az 1,5 gigabájt RAM nem volt az igazi, meg is fosztották az elődöt egy erősebb plecsnitől. Az A-sorozatú készülékek eladásait nézve ugyanakkor kirajzolódik a hivatásból tesztelő és a választásból felhasználó között húzódó véleménykülönbség: egy ismerősöm hosszú ideje az első generációs A3 tulajdonosa, elégedett a szerintem visszafogott teljesítménnyel, bátran fényképez a véleményem szerint nem kiemelkedő kamerájával és a kisebb balesetek után is pár karc és a fémkeret némi megviselése jelzi a használatot. Egy szóval: máig használja és kedveli a kis masinát.

Szinte eltörpül a Galaxy A3 (2017) a tekintélyes méretű Gear S3 Frontier mellett
Szinte eltörpül a Galaxy A3 (2017) a tekintélyes méretű Gear S3 Frontier mellett [+]

A Galaxy A-telefonok ugyanis egyszerűen jól egybe vannak rakva, úgy külső, mint belső szempontjából, a 2017-es A3 pedig végre hardveresen is előrelépett, immáron a 14 nanométeres csíkszélességen gyártott, nyolcmagos Exynos 7870-et bevetve, 2 gigabájt RAM társaságában. Százezer forint körül ez persze az abszolút minimum, és ismét tesztelői hozzávetés, miszerint bele kellett volna férjen a nagyobb testvérek jobb kamerája vagy 32 gigabájtos tárolója, és szerintem 2017-ben, ilyen terméknévvel a 2015-ös Android Marshmallow sem okés. Magyarán, az idei A3 sem lép a kisebb legendának számító Galaxy Alpha örökébe, pedig olvasóink közül sokan beruháznának egy újabb kompakt Samsung csúcstelefonra. Az A3 a szerkesztőségbe az XXL GSM jóvoltából vándorolt el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

 • Samsung Galaxy A3 (2016) - a család kicsi kincse

  Több fronton is többet ígér az üveg hátlapos, HD kijelzős Galaxy A3 (2016) az elődjénél. A kérdés persze az, hogy a felső-középkategóriás árazás mellett mindez elég lesz-e a sikerhez.

 • Samsung Galaxy Alpha - valóban egy karakter

  Az Alpha kecses fémkeretes házzal, komoly hardverrel, Cat.6-os LTE modemmel, Super AMOLED kijelzővel és ujjlenyomat-olvasóval kíván az ősz egyik nagy slágere lenni.

Hirdetés