Samsung Galaxy A3 (2016) - a család kicsi kincse

Bevezető

Talán az egyre erősebb kínai ajánlatok, talán a belső vagy a vásárlói nyomás, mindenesetre a Galaxy Alphától kezdve hatalmas előrelépések történtek a Samsungnál az elmúlt másfél évben anyaghasználat és összeszerelés tekintetében, és ezek a trendek egyfelől a fém-üveg S6 szériában, másfelől pedig a teljes fémházas A-sorozatban csúcsosodtak ki. A konkurenciához viszonyítva viszont elcsúszott az utóbbiak ár/érték aránya: a qHD-s Galaxy A3 és a HD-s Galaxy A5 is drágán startolt. A sorozatból az Exynos 5430-as Galaxy A8 sikerült a legerősebbre, mert az kvázi csúcskategóriás lett minden tekintetben, bár hivatalosan nem került forgalomba itthon.

A Galaxy A3 (2016) egy mutatós, kompakt készülék
A Galaxy A3 (2016) egy mutatós, kompakt készülék [+]

Árcsökkentés helyett a 2016-os A-szériának inkább a specifikációira gyúrt rá a Samsung, az A5 (2016) például Full HD-s kijelzőt, ujjlenyomat-olvasót és optikai képstabilizátort kapott, az A3 (2016) pedig HD-ra növelte a felbontást és 13 megapixelesre hátlapi kamerát. A második változás a méreteket illeti: a szupervékony dizájnt és a szűkös telepet (ami az A5-től felfelé mégis jó üzemidőt eredményezett) kissé méretesebb küllem és jóval nagyobb akkumulátor váltja, az A3 például 1900 milliamperórás telep helyett 2300-asat kapott. Ez mindenképpen jó hír a napi használat szempontjából, és talán előrevetíti, hogy a „Galaxy S7” energiaforrása is méretesebb lesz az elődénél.

Az új Galaxy A3 a Galaxy A5 előlapján pihen
Az új Galaxy A3 a Galaxy A5 előlapján pihen [+]

Tesztalanyunk 4,74 hüvelykes képátlójával mindenesetre maradt a középkategória egyik ritka, egyszerre kompakt és prémium küllemű ajánlata, és olvasóink bejegyzéseiből tudjuk, az ilyesmire a mai napig komoly kereslet van. Az elől-hátul ívesre csiszolt üvegborítás egyértelműen az S6 vonásait viseli magán, ami alapvetően jó hír, és olyan kellemes dolgok is átkerültek a tavalyi csúcsmodellből, mint mondjuk a kameraindítás a kezdőképernyő gomb dupla megnyomásával, vagy éppen a nagy fényerejű, F/1,9-es lencse. Azt kell látni tehát – és ez még inkább igaz az új A5, A7 és A9 variációkra –, hogy többről van szó a csúcs Galaxyk amolyan előszobájánál; hosszú távú használatra szánja ezeket mobilokat a gyártó.

Vékony képernyőkeretek könnyítik meg az új Galaxy A3 kezelését
Vékony képernyőkeretek könnyítik meg az új Galaxy A3 kezelését [+]

Persze, a konkurencia sem aludt el, a fémházas Xiaomi Redmi 3 például óriási telepet és nyolcmagos rendszerchipet kapott jóval alacsonyabb árcédulával, úgyhogy ismét kritikus pont lesz az, hogy az új A3 mennyibe kerül. Bár hozzánk jelöletlen dobozban érkezett a 2016-os utótagot kapott mobil – vagy ahogy a bekapcsolási animáción megjelenik, az A3(6) –, a végleges csomagolásról is van információnk: a mobilt apró, fehér dobozkában lehet megvásárolni, abban pedig egy 1,55 milliamperórás töltőfej, egy microUSB kábel, egy agybadugós mikrofonos füles, némi leírás és egy SIM-tálca előhúzását elősegítő tű fedezhető fel. No és egy nagyon, nagyon mutatós okostelefon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés