Samsung B7510 Galaxy Pro - pixelek és gombok

Bevezető, tartozékok

Megállíthatatlanul terjednek az okostelefonok, és még inkább az érintőkijelzők a mobiltelefonok világában. Persze nincs is semmi nagyobb baj azzal, hogy lassan a csecsemőtől az aggastyánig mindenki ilyet használ. Az érintőkijelző jó dolog és sok olyan funkció vagy képesség megvalósítására lehetőséget ad, amit hagyományos képernyővel nem lehetne megoldani. Van azonban valami, ami a mai napig sarkalatos dolog ezeknél a telefonoknál és sokan épp ezért idegenkednek az érintős mobiloktól. Ez pedig a szövegbevitel, hiszen hiába a jobbnál-jobb virtuális gombsor, az egyre nagyobb képernyők, a valódi billentyűket nehéz pótolni.

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

Az ideális a teljes billentyűzet erre a célra, a gyártók pedig felismerték ezt, így elkezdték kombinálni a kettőt. Leginkább oldalra kicsúsztatható megoldásban találkozhatunk ilyennel, ám ez sem jön be mindenkinek, ezért a hagyományos, kijelző alá helyezett változat is felbukkant. Ez már jóval ritkább, főleg, ha az Android rendszert nézzük. A Samsungnak is tulajdonképp a Galaxy Pro az első ilyen készüléke (Amerikában létezik egy másik, de az csak egyetlen szolgáltatónál kapható és nem is GSM telefon), noha a gyártó még a Windows Mobile korszakban járt már ezen az úton (elég csak az i600 és i780 típusokat említeni).

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

Az XXL GSM-től befutott doboz egészen kicsike, úgyhogy sok tartozékra nem is számítottam. A szokványos hálózati töltő, adatkábel mellett headset már nem volt a csomagban, ezt újabban direkt kihagyják a gyártók. Volt viszont helyette egy 2 GB-os microSD, mégpedig adapterrel együtt és persze használati útmutató, papír formában.

Külső

Általában az ilyen candybar teljes billentyűzetes telefonok nem számítanak a formatervezés csúcsának. Ritkán mondok ilyet Samsungra, de a Galaxy Pro nem túlzottan dekoratív jelenség. Nem kimondottan csúnya, nála sokkal rondábbak is léteztek és léteznek, viszont a vonzó jelenségtől is messze van. Ennek talán az az oka, hogy a készülék nagyon széles, miközben hosszra elég kompakt, a furcsa arányok, az egyszerű vonalak nem tudják a szemünket kényeztetni. Erre még talán rá is tesz a sötétszürke szín, talán fehérben kicsit érdekesebb lehet. Minőségileg viszont nem sok kifogás lehet rá. Szépen össze van rakva, nincs semmilyen ropogás, lötyögés. Bár teljesen műanyag, az mindenképp jó hír, hogy sehol sem alkalmaztak fényes, csúszós és ezáltal könnyen koszolódó anyagokat.

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

Az előlap két meghatározó elemből áll, a billentyűzetből és a kijelzőből. Kezdjük az utóbbival, ami sajnos a készülék talán leggyengébb pontja. A 2,8 hüvelykes képátló még rendben volna, ahogyan az is, hogy kapacitív panelről van szó. Ami igazán lerontja a helyzetet, az a felbontás, ugyanis csupán 320 x 240 pixelnek jutott hely. Ez viszont érezhetően kevés, a megjelenített kép pixeles, nem hozza az általában a gyártótól megszokott minőséget. További hátrány, hogy hiába jók a színek, a multi-touch is kimaradt belőle, illetve a napfényben való olvashatósága is lehetne jobb. Kár érte, mert a Samsung ezen a téren sokkal jobb is tud lenni. Amit a kijelzőnél elrontottak, azt kijavították a billentyűzettel. Az ugyanis igen jól sikerült, a gombok jó nagyok, a világításuk tökéletes, a domborítás miatt könnyen és kényelmesen lehet velük gépelni. Jó hír, hogy a gyári Android billentyűk sem érintősek, a Galaxy Pro-n egyetlen ilyen gomb sincs. Nincs probléma a hangszóróval sem, normális hangerő és minőség jellemzi.

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

A hátlap nekem tetszett, formailag a Galaxy S első generációját idézi, persze kissé már méretarányokkal. Azonban az ottani fényes, csúszós műanyag helyett itt a Galaxy S II-re hasonlító, dombormintás, matt felületre szavaztak. Ezt leszámítva nem túl izgalmas ez a terület, hiszen a homogén felületet, csupán a kamera optikája és a hangszórónak kialakított rács töri meg. Utóbbi jókora hangerővel rendelkezik, és még asztalra téve sem némul le túlzottan.

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

Az oldalsó részekből az alsó él a leglényegtelenebb, itt csupán a mikrofon árválkodik. Jobbra találjuk a bekapcsolót, ami a képernyő zárolására is használatos. Balra került a hangerőszabályzó, míg felül sorakoznak a csatlakozók. A szabványos microUSB egy elhúzható ajtócska mögé került, ez védi a kosztól. Ezzel szemben a 3,5 mm-es jack már fedetlenül várja a tartozékokat.

Hardver, operációs rendszer

A Galaxy Pro a neve ellenére nem a csúcskategóriába törekszik, így a hardver is ennek szellemében lett összeválogatva. Processzor gyanánt egy Qualcomm MSM7227-es, 800 MHz-es egységet válogattak bele, amelyhez 512 MB RAM-ot és egy Adreno 200-as grafikus gyorsítót illesztettek. Ez a kombináció teljesen elegendőnek bizonyult, a sebesség kellően gyors, persze ebben azért a kis felbontású kijelző is besegít. A belső memória 180 MB, ami nem túl sok, de a microSD bővítéssel 32 GB-ra felhízlalhatjuk, ráadásul ehhez csak a hátlapot kell levennünk.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

A szoftveres rész magját az Android 2.2.2-es verziója, kódnevén a Froyo alkotja. Ez már nem a legfrissebb, illendő lett volna a 2.3-as változattal kihozni, hiszen a hardver elegendő hozzá. Azért bízzunk benne, hogy az utóbbi időben kissé komolyabban vett támogatás lévén erre is megérkezik a frissítés. Kis kárpótlást kapunk, ugyanis ezúttal sem hagyták érintetlenül a nyers rendszert és ráhúzták a TouchWiz 3.0 felületet. Ezt kicsit át is alakították a fekvő kijelző és az alacsony felbontás miatt, viszont mindenképp hozzáad a felhasználói élményhez.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

A főképernyőn jobb oldalt sorakozik a négy gyorsgomb, egyébként akár hét képernyőnk is lehet, ezt magunk szabhatjuk meg. Ugyanígy szabadon pakolhatók ki widgetek, parancsikonok, ahogy azt már az Androidnál megszokhattuk. A menü is kicsit más lett, oldalra lapozható, gyárilag három oldal van, ez automatikusan bővül a telepített alkalmazásoknak megfelelően. Másik nézet nincs, viszont az ikonok sorrendje szabadon variálható. Hasonlóan okos dolog a státuszsor átalakítása, ahol egy érintéssel kapcsolhatjuk be a WiFi, GPS, Bluetooth, néma üzemmód opciókat és letilthatjuk a jelen esetben eléggé értelmetlen képernyőforgatást is.

Adatkommunikáció, internet

A Galaxy Pro elsősorban üzleti felhasználásra készült, úgyhogy adatátvitel terén elég jól felszerelték. Van négysávos GSM és kétsávos 3G modul benne, továbbá 7,2 Mbit-es HSDPA is, ám a HSUPA már hiányzik. Kapunk viszont WiFi-t, b/g/n szabványokkal, ahogy illik és a Bluetooth is a legfrissebb, 3.0-s szabványú. A már említett microUSB csatlakozóval ráköthetjük számítógépre, ilyenkor háttértárként is használhatjuk, az akku pedig töltődik róla. Megoszthatjuk a mobilinternetünket is, ezt WiFi hotspot vagy USB módokon tehetjük meg.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

A beépített böngésző szokványos, és ahogy már megszoktuk, elég jól használható is. Talán itt üt vissza leginkább az alacsony felbontású és nem multi-touch kijelző. A képernyőre igazított oldalak olvashatatlanok, ami nagyítás után már rendben van, viszont ilyenkor nagyon csúnyák a betűk. Egyébként sebességre teljesen rendben van, kezeli a több ablakot is, ellenben a Flash kimaradt és nem is telepíthető rá, bár a felbontás miatt ez akár még jó is.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

A közösségi oldalak függői kicsit csalódhatnak, mivel gyárilag se Facebook, se más kliens nincs, van viszont Social Hub. Egyébként a szinkronizáció megoldott, a hiányzó kliensek meg úgyis leszedhetők a Marketről. Bár a menüben ott a Samsung Apps ikonja, egyelőre meglehetősen szegényes a gyártó saját szoftveráruháza. Bizonyára készüléktől is függő, de a Galaxy Pro esetében összesen négy programot ajánlott fel telepítésre, ezekből három az Angry Birds kiadásai voltak. Furcsa volt továbbá, hogy a Samsung Email és Samsung IM programok nem működtek, igaz, ezzel semmilyen hátrányt nem szenvedünk.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

Multimédia

Biztos vagyok benne, hogy az eddig írtak és látottak alapján senki nem fogja azt várni, hogy a burkolat alatt egy multimédiás szörnyeteg lakozik. Hát tényleg nem, a Samsung egy szimpla 3,2 megapixeles érzékelőt rakott az optika alá. Ráadásul nemhogy LED villanó, de még tükör sincs, úgyhogy az éjszakai fotózást, mint olyan élből kilőhetjük. A kezelőfelület viszont egész kellemes, és opciók terén se túlzottan szűkös a kínálat. Van mosoly-, sorozat- és panorámafotózás, illetve egy érdekes mód, melynél meglévő hátterekre fotózhatunk rá embereket. Ezenkívül vannak előre programozott témák, expozíció, makró, időzítő, felbontás, minőség, fehéregyensúly, fénymérés, effektusok, geotagging, valamint a zárhang is lekapcsolható.

Samsung B7510 Galaxy Pro

Szinte még túlzásnak is érezhetjük ezek a beállításokat, ám amikor az elkészült fotókat megnézzük, egészen meglepődünk. A végeredmény ugyanis messze nem olyan rossz, mint várnánk. Sőt, igazából a kategóriájához képest a Galaxy Pro egészen jó képminőséget produkál. A nagyon világos részek azért be tudnak égni, de a részletek egész szépen látszanak és a zajszint sem igazán magas. A makró mód is nagyon jó, így tényleg csak a LED miatt moroghatunk kicsit. Videóban már nem ilyen rózsás a helyzet. Hiába a 30 fps sebesség, a QVGA felbontás ma már nagyon szerény. Tesztvideó viszont még ilyenkor is jár, ezt IDE kattintva lehet megnézni.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

Zenében kiegyensúlyozottabb a helyzet, a Pro itt elég jól teljesít. A lejátszó tulajdonképpen gyári, a TouchWiz csak minimális felületi változást hoz magával. A számokat előadó, albumok szerint leválogatva böngészhetjük. Meg tudja jeleníteni az albumképeket, van ismétlés, véletlen lejátszás, a háttérben futás adott. Extraként kapunk hangszínszabályzót, ahol néhány gyári beállításból válogathatunk. Mi több, még 5.1 hangzás is van, ezt azonban én nem erőltetném, szerintem csak ront a helyzeten. A hangminőség érdekes kérdés, mert gyári headset nincs, így egy Sony XD100 került rá, azzal normálisan, átlagosan szólt. Jó dolog, hogy a háttérben lévő lejátszót a lehúzható státuszsávról is tudjuk vezérelni, illetve innen vissza is ugorhatunk a lejátszóba. Van rádió is, kellemes kinézettel, RDS funkcióval. Gyorsan behangolható, jól szól és szintén a státuszsorból vezérelhető.

Samsung B7510 Galaxy Pro Samsung B7510 Galaxy Pro

Üzemidő, összegzés

Ha a billentyűzetre azt írtam, hogy a Pro egyik erőssége, akkor az akkumulátor a másik. Az 1350 mAh-s kapacitás manapság már nem is számít olyan rendkívülinek, ám a Galaxy Pro igencsak be tudja osztani ezt az energiát. A viszonylag szolid hardver és az egyszerű kijelző sokat hoz a konyhára ezen a téren. Nálam két napot megerőltetés nélkül végigbírt, teljes fényerőn, kb. 1,5 óra telefonálással, legalább 5 óra zenehallgatással, sok nyomkodással, kis böngészés, email. Ez a mai mezőnyben nem számít rossznak, igencsak hajtani kell, hogy egyetlen nap alatt lemerítsük, ha pedig épp visszafogottabbak vagyunk, 3 nap sem lehetetlen.

Samsung B7510 Galaxy Pro
[+]

Értékelés: Samsung B7510 Galaxy Pro
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 3 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 4 pont
Hogyan értékelünk?

Mindent együttvéve a Galaxy Pro elég kellemes telefon, és ha néhány ponton kicsit magasabbra teszik a lécet, akkor még jobb lehetne az összkép. Az előnyök közé sorolható a nagyon jó billentyűzet, a jó készenléti idő és a megfelelően erős hardver. A gyengeségekből egyértelműen a kijelzőt kell kiemelnem. Ezzel elég erősen mellényúltak, a felbontás egyszerűen túl kicsi és hiányzik a multi-touch is. Szoftveres oldalról jobban felszerelhették volna irodai dolgokkal, hiszen egy Office programon kívül gyakorlatilag semmi ilyen extrát nem kapunk. Szerencsére ezeket elég könnyen orvosolhatók a Market segítségével. Örültem volna, ha már a 2.3-as rendszer kerül rá, a TouchWiz viszont esztétikusabbá és némileg okosabbá is varázsolja az alap szoftvert. A külső megítélése mindig nagyon nehéz és persze szubjektív. Nekem nem annyira tetszik a Pro, viszont ez nem a kialakítás miatt van. Elég felidézni néhány Nokia vagy épp BlackBerry készüléket, amelyek elég jól sikerültek külsőleg. A Galaxy Pro jelenleg kártyafüggetlenül 50 ezer forint környékén kapható. Jelenleg még nem tudni, hogy lesz-e itthon hivatalosan (a magyar nyelv talán jó jel), esetleg szolgáltatónál. Ez az ár most még elég magas. A legközelebbi vetélytársnak mondjuk a Nokia E5 vehető, az olcsóbb 10 ezerrel és bár kisebb a kijelzője, de több területen (elsősorban szoftveres oldalról) erősebb. Aztán ott a Motorola Charm, amely szintén olcsóbb, de a multi-touch kivételével mindenben gyengébb. A BlackBerry-t kihagyhatjuk, hiszen azok mind árban, mind üzleti minőségükben egész más kategóriában játszanak. Gondolkodtam a Tetszett pecséten, de a méltatlanul gyenge kijelző és a sovány üzleti tartalom miatt végül úgy döntöttem, nem adom meg neki.

Rusi

A Samsung B7510 Galaxy Pro-t az XXL GSM biztosította.
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung B7510 Galaxy Pro
Samsung B7510 Galaxy Pro Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 108,6 x 66,7 x 10,7 milliméter
Tömeg 103,4 gramm
Színvariációk szürke, fehér
Kijelző
Kijelző átlója 2,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 320 x 240 pixel
Kijelző típusa Kapacitív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 262 000
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 280 MB RAM, 512 MB ROM
Memória bővíthetősége microSDHC (32 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 7,2 Mbit / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 3.0 A2DP
WiFi 802.11b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok csak néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.2
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java nincs
Játékok nincs
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek TouchWiz widgetek, Jegyzet, Social Hub, Fájlkezelő, Samsung Apps kliens, Task Manager, Hangrögzítő, Samsung Email, Samsung IM, ThinkFree Office
Multimédia
Fő kamera 3,2 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (320 x 240 pixel)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van (csak gyári)
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 1350 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 610 óra (2G) / 430 óra (3G)
Beszélgetési idő 11 óra (2G) / 6 óra 10 perc (3G)
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, TouchWiz UI 3.0, teljes QWERTY billentyűzet

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés