Galaxy blog: Videónézés Galaxy S II-n

A filmnézés mindig is az okostelefonok egyik vonzó tulajdonsága volt azoknak, akik megfelelő szaktudás hiányában azt hitték, hogy a hét-nyolc évvel ezelőtti készülékek 176 x 208 pixeles felbontású kijelzőjén élmény az mozgóképek bámulása. Tegyük hozzá, annak idején a Siemens SX1 készülékemen még én is megnéztem pár filmet egy-egy hosszabb vonatút során, de akkor még én is mosolyogtam azon, hogy mások - teljesen jogosan - egérmozinak becézik a jeleséget. Most viszont 2011-et írunk és itt vannak olyan készülékek, mint például a Samsung Galaxy S II, melyekben erősebb hardver található, mint az említett időszakban az asztali számítógépeken, a kijelzők kicsit meghíztak, 4,3 hüvelyk és 480 x 800 pixel bizony sok dologra jó, többek között a szóban forgó funkcionalitásra is.

A kérdés azonban az, hogy a csodagépek operációs rendszere hogyan áll ehhez a kérdéshez, mert hiába erős a hardver, ha nincs szoftveres támogatás, az pedig csak félmegoldás, ha utólag kell vásárolnunk valami alkalmazást ahhoz, hogy a mozgóképeket normálisan le tudjuk játszani; egy ilyen árkategóriás telefontól 2011-ben elvárható, hogy makulátlan lehetőségeket nyújtson ezen a téren is. A Samsung Galaxy S II ennek megfelelően nyújt is: a videólejátszó szoftver kihasználja a kétmagos processzorban rejlő erőforrásokat, így könnyedén viszi akár az 1080p-s felbontású HD-filmeket is, aminek nyilván nem a látvány miatt van értelme (hiszen a kijelzőn 480p fölött nem tudunk különbséget tenni az anyagok között, mert a kijelzőn nincs annyi pixel), hanem azért, mert így konvertálás nélkül megúszhatjuk a filmezést. A támogatott formátumok között szerepel az MPEG4, a WMV és az AVI, kodekekből a H.264, a H.263, a DivX, az XviD és a VC-1 játszik, viszont páraknak probléma lehet, hogy az 5.1-es AAC hangokkal az eszköz nem tud mit kezdeni. Feliratokból az SRT kiterjesztés játszik, ha a fájl neve megegyezik a mozgóképével, akkor a program automatikusan elindítja a szöveget is, melynek méretét három lépcsőben lehet állítani, plusz lehetőség van időbeni eltolásra is, ha a kép és a felirat nem lenne szinkronban.

Samsung i9100 Galaxy S II

A képet is lehet piszkálni mozizás közben, a színtónus és (nyilvánvaló módon) a fényerő is állítható, az AMOLED technológiás kijelzőnek hála nem nagyon tudunk olyan fényviszonyt elképzelni, ahol ne lehetne jól látni a filmet. Ugyanakkor van egy úgynevezett kültéri mód is, mely minden úgy állít be, hogy még verőfényes napsütésben is a lehető legjobban láthassuk a megjelenítőt - és persze az azon futó filmet.

Bocha

Azóta történt

Előzmények