Galaxy blog: Újabb készülék a láthatáron

Svédországban debütált a Samsung androidos okostelefonokat felvonultató családjának legújabb tagja. Bár a Galaxy Z a neve alapján egy új csúcsmobilt sejtet, az ábécé-beli előrelépés jelen esetben nem függ össze a specifikációval, a Z ugyanis a Galaxy S II lebutított változatának is tekinthető.

Az új jövevény 4,2 hüvelykes képátlójú, 800 x 480 képpontos felbontású (WVGA) képernyővel van szerelve, az S II Super AMOLED Plus megjelenítőjét egy Super Clear LCD panelre cserélték. A borítás alatt egy kétmagos processzor dolgozik, az órajel magonként 200 MHz-cel alacsonyabb, mint amit az SII-ben megszokhattunk, azaz magonként 1 GHz-en ketyeg a CPU. Ami még bizonyosnak látszik, hogy a Z 8 GB belső memóriával lesz szerelve, amelyet microSD kártyával bővíthetünk majd. A telefonon az android rendszer 2.3-as, Gingerbread nevű változta fog futni, amelyet a koreaiak kiegészítettek a saját felhasználói felületükkel, a TouchWizzel.

A kamera terén is történt némi visszalépés, a Z egy 5 megapixeles, autofókuszos kamerával operál, amely mellé egy szimpla LED-es villanót kapunk. A fényképezővel HD videókat is rögzíthetünk, az előlapon pedig egy videótelefonálásra szolgáló másodlagos kamerát találunk. Az adatkommunikációs képességekről még nem libbent fel a fátyol, a WiFi, a Bluetooth 3.0+HS, az FM-rádió, és a GPS-chip megléte biztosnak mondható, a további részletek még váratnak magukra.

A telefon meg is hízott a Galaxy S II-hez képest, a 125,3 x 66,1 x 9,45 milliméteres méretekhez 135 grammos tömeg társul. A képek szálcsiszolt fém hátlapot engednek sejtetni, ami a csúcsmodell sokat kritizált lehelletvékony fedlapját hivatott leváltani. A telefon már előrendelhető Svédországban, 3995 svéd koronát, azaz majdnem 116 ezer magyar forintot kell kicsengetnünk a kártyafüggetlen modellért. A telefon magyarországi bemutatásának dátumáról (vagy egyáltalán arról, hogy kapható lesz-e nálunk) egyelőre nem áll rendelkezésünkre információ.

dr. Kind

Előzmények