Hirdetés

Realme 8 5G - túl közepes

A Realme a meglévő, V13-as modelljét emelte be a 8-as szériába, hogy tudjanak ők is alacsonyabb árszinten 5G-t adni. De vajon mire elég ez 85-90 ezer forintért az erős konkurenciával szemben?

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az Realme 8 5G egy kompromisszummentesen dual SIM-es eszköz, hiszen három külön kártyahelye van, tehát microSD-s bővítés után is be tudja fogadni a SIM-eket, minden hazai LTE sáv támogatásával, és 5G SA/NSA képességekkel (n1/n3/n8/n28/n41/n77/n78). A beszélgetési hangminőség korrekt, amennyiben a minőség csak átlagos, a hangerő viszont jó, és nem panaszkodtak a túloldalon sem az érthetőséget illetően. Adott a kétcsatornás WiFi modem is, 802.11a/b/g/n/ac szabványok támogatásával, Direct és Hotspot funkcióval. A Bluetooth 5.1-es, az USB port pedig 2.0-s adatátvitelre van felkészítve, Type-C felületen, MTP-vel és OTG-vel.

Hirdetés

[+]

A navigáláshoz a földi antennákhoz és routerek mellé a GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BeiDou műholdak szállnak be, a pozíciószerzés sebessége közepes, viszont a megbízhatósága abszolút rendben van, és persze jó szolgálatot tesz az iránytűért felelős mágneses szenzor is. Van gyorsulásmérő, giroszkóp, illetve a szokásos, távolság- és fényérzékelő páros, de a nyomásérzékelő vagy épp a hőmérsékletszenzor ebből a mobilból is kimaradt, akárcsak az infra. Szerencsére az NFC azért megvan, használhatjuk is mobilfizetésre.

Realme 8 5G a Realme C21 mellett
Realme 8 5G a Realme C21 mellett [+]

Realme 8 5G
Pro
90 Hz-es kijelző
Modern rendszerchip, korrekt teljesítmény, 5G
Háromkártyás kialakítás, 3,5 mm-es jack
Kontra
Közepes főkamera, hiányzó egyéb látószögek
Gyengék a videós képességek
Nincs IP-védelem
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (5G, 4/64 GB, HUF) 79 990
Indulóár (5G, 6/128 GB, HUF) 94 990

Realme mobiloknál ritkán szokott gond lenni az akkumulátormérettel, nincs ez másképp most sem, a mobilban lévő 5000 mAh kapacitású teleppel ez a készülék az OLED-es, de csak 60 Hz-es képfrissítésű Pro átlagos üzemidőit hozza, kizárólag offline videónézéssel simán felvihető 20 órára az elérhető üzemidő, a napi használatban pedig valószínűleg simán be lehet rendezkedni a 2-3 napos töltésre, 4-5 órás kijelzőidőkre minden további nélkül lehet számítani, ha a játékokat vagy a tűző napos navigálást mellőzzük. Nincs különlegesen nagy teljesítményű (a Realme esetén SuperDart) töltés, viszont a 18W-os teljesítmény már bőven elegendő arra, hogy másfél óra alatt teletöltsük a készüléket, de egy 20-30 perces rátöltés is már érdemben növeli az akksiszázalékot, ráadásul a megfelelő töltőadapter ott is figyel a dobozban, ami 2021-re már-már nagy szó lett.

2021 az első év, amikor már ötszámjegyű összegért is vehetünk új, kártyafüggetlen, 5G-képes okostelefont: választhatjuk a OnePlus Nord N10 5G-t, a Samsung Galaxy A32 5G-t, a Xiaomi Mi 10 Lite 5G-t, vagy épp a Redmi Note 9T-t, túlságosan nagy különbség egyik javára sincs ezzel a mobillal szemben, de igazán a Realme sem tud nagyot villantani ebben az árszegmensben. Egyetlen érdemi kamera van a hátlapon, azzal is közepes fotókat csinál, műanyag kerete és általános anyaghasználata, összeszerelési minősége sem emeli ki a ligából, a 90 Hz-es kijelzőt is több konkurens nyújtja, ráadásul az IPS panel fényereje és kontrasztja is az átlagos minősítést kaphatja meg. A MediaTek Dimensity 700 jól sikerült, középszintű teljesítménye mellett nincs olyan durva melegedése, mint a legtöbb csúcstelefonnak, de a hasonló Snapdragoknál aligha nyújt többet, így aztán túldicsérni is felesleges lenne.

Ha a fent említett Xiaomi vagy OnePlus összehasonlításában nézzük azonos tárhellyel, körülbelül 5-10 ezer forintos árelőnyt ad a Realme a kevésbé felfuttatott márkanevéért, de cserébe a OnePlusnál jóval gyengébb töltést, a Xiaomi OLED-jéhez képest pedig sima IPS panelt tud felmutatni, és bár nem kiemelkedő minőségben, de mindkét konkurens Gorilla Glass védettséget kínál, nyújt továbbá széleslátós kamerát a hátlapon és 4K-s videófelvételi lehetőséget, a Realme esetén pedig csak egy makrós segéddel lehet fotózni a főkamera mellett. Ha egy márkanevet be kell vezetni, meg kell ismertetni, ennél agresszívabb árpolitikára lenne szükség: szerintem. Aztán lehet, hogy pont ez a csomag lesz majd szimpatikus a vásárlóknak, innen mindenesetre plecsni nélkül távozik ez a készülék.

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés