Hirdetés

Realme 8 5G - túl közepes

A Realme a meglévő, V13-as modelljét emelte be a 8-as szériába, hogy tudjanak ők is alacsonyabb árszinten 5G-t adni. De vajon mire elég ez 85-90 ezer forintért az erős konkurenciával szemben?

Kamera, multimédia

Ránézünk a hátlapra, és egyből négy kamerahelyet látunk, ez bizony elsőre akár impresszív is lehet egy középkategóriás telefontól, ám a valóság kissé kiábrándító: a jobb felső helyet csak egy AI felirat foglalja el (nekem mindig kissé játéktelefonos hatást kelt, mikor valami, aminek funkcionalitásra utaló formája van, valójában csak egy deisgn-elem), ezen kívül pedig kettő darab 2 megapixeles segéd (makró és mélység) áll rendelkezésünkre, kisegítendő a 48 megapixeles főkamerát: lássuk be, már specifikációk alapján sem ez a legnyerőbb mobilos kameratrió. Persze nem szabad elfelejteni, hogy bőven az ötszámjegyű forintért elérhető árkategóriában járunk, ahol már egy darab jó minőségű kamerának is örülni kell, a szokásos quad-Bayer technológiájú (tehát pixelegyesítéssel 12 megapixelen a legjobb képét adó) rendszerhez pedig azért lehet fordulni, ha meg akarunk örökíteni egy pillanatot: f/1,8-as optikája nélkülözni a hardveres stabilizálást, de természetesen a PD-autofókusz nem maradt ki a 26 mm (35 mm ekv.) gyújtótávolságú főkamerából.


[+]

A tesztfotók megnézése előtt érdemes gyorsan átfutni, milyen opciók vannak a szoftverben: a legfőbb gyorsbeállítások között állíthatjuk a vakut, a HDR-t, az AI-alapú témafelismerést, de variálhatunk a színszűrőkkel is, közel van továbbá a digitális zoom, az arcszépítés és a Google Lens is. A beállításokon belül a szokásos dolgokat találjuk, zárhang, helymegjelölés, vízjel, vagy épp segédrács állítható, a portré mód álló néven található meg a szokásos félrefordításból eredően, a 48 megapixeles fotómód is külön helyet kapott. A Pro módban állítható az érzékenység, a záridő, a fehéregyensúly, a fókusztávolság és az expozíció-korrekció.

Hirdetés

Főkamera, 12 megapixel

A főkamera képei alapvetően nem rosszak: 12 megapixelen a részletesség, de főleg a dinamika jelentősen jobb, mint 48-on (két példa: 12 megapixel 1, 48 megapixel 1; 12 megapixel 2, 48 megapixel 2) az automatikus fehéregyensúly nem végez rossz munkát, zaj viszont masszív túlélesítés ellenére is van a képeken, karcsú a vonalélesség, olajfestményes részleteket pedig gyakorlatilag minden fotón lehet találni. Nappal könnyed és gyors, este viszont nehézkessé és vontatottá válik a fókuszálás, az érzékenységet magasra húzza a rendszer, így még kevesebb apró részlet marad felismerhető, leolvasható. A szelfik 16 megapixeles felbontással, f/2,1-es apertúrán keresztül így festenek nappal, és ilyesmiket csinálnak éjszaka.

Nagyon szerények a videós képességek, sima Full HD-s, 30 fps sebességű felvételeken semmilyen módon nem mutat túl a Realme 8 5G, elöl ez megszokott, hátul kissé alacsonynak számító felbontás. A beállítások listája is nagyon szerény, csökkenthetjük 720p-re a felbontást, vagy állíthatjuk H.264-ről H.265-re a kódolást, de ezzel a felsorolás végére is értünk. A lassított mód aligha több annál, mint amit utólagos szerkesztéssel skáláznánk vissza egy megfelelő szoftverben, az egyszerű timelapse működése pedig értelemszerű. A stabilizálás nagyon hiányzik, a sztereó hang minősége közepes.

[+]

Zenei fronton hiányolhatjuk az FM-rádiót, de saját zenelejátszó van a szokásos funkciókkal, plusz néhány hangzásjavító sémával. A nagy felbontású streamekhez a Widevine L1 védelem ad zöld utat. Multimédiás hangszóró kizárólag alul van, egy mono élményről beszélhetünk, átlagon felüli hangerővel, de kissé torz, érdemi mélyeket és magasakat minimálisan tartalmazó hangzásvilággal. A 3,5 milliméteres jack csatlakozónak persze lehet örülni, korrekt minőség jut az analóg kiemenetre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés