Hirdetés

Realme 6 Pro - az optimum

Kicsivel 100 ezer forint fölött már rengeteg, valóban jól használható középkategóriás mobil érhető el, éles a verseny, de a Realme nem vall szégyent.

Kamera, multimédia

Négy hátlapi kamera, és mindegyikből jönnek ki fotók, 2-től 64 megapixelig. Várható minőség szempontjából tehát sereghajtó a 2 megapixeles makróegység, kezdjünk is néhány nagyon közeli, a szoftver szerint 4 centis tárgytávolsággal optimális, fixfókuszos fotóval, amikhez egyébként derítőfényként használhatjuk is a ledes vakut. Ahogy az a fotókon is látszik, ez nem fogja új szintre emelni a mobilos makró intézményét, ekkora felbontás mellett erre egyébként is aligha lenne lehetőség.


[+]

Makró (2 megapixel)

Érdemi fotókat minden bizonnyal három látószöggel fogunk csinálni, a 64 megapixeles, természetesen quad-Bayer technológiájú 4-1-es pixelegyesítéssel 16 megapixeles fotókat készítő főkamera adja a normál mobilos látószöget, ehhez 1/1,72" fizikai méretű szenzor tartozik 0,8 mikronos szenzorpixellel és f/1,8-as apertúrájú optikával, továbbá PD-autofókusszal, de optikai képstabilizálás nélkül. Szintén nincs OIS a kétszeres zoomkamera esetén sem, 12 megapixelen, f/2,5-ös optika dolgozik a normálhoz képest kétszeres nagyításon, szintén autofókusszal. A 8 megapixeles széleslátó f/2,3-as optikával, 13 milliméteres átszámolt gyújtótávolsággal dolgozik autofókusz nélkül.

[+]

Hirdetés

A fotók megtekintése előtt nézzük át a szoftveres oldalt is. Ami jó hír, hogy a rendszer mindenféle, tényleg hasznos tippel látja el a felhasználót, van, hogy kiírja az ideális tárgytávolságot, van, hogy a fényviszonyokkal kapcsolatban van megjegyzése, és javasolja, hogy aktiváljunk egy vakut. A HDR-t ugyanakkor csak akkor kapcsolgatja, ha bekacsoljuk, hogy automatikusan kapcsolgassa, meg persze van fix ki-be állása is. Normál fotómódban a nagylátót, az 1-szeres és 2-szeres módot használja, illetve van egy 5-szörös állása is, ez utóbbi esetben a zoomkamerát nagyítja tovább. Két ujjal persze egyedi mértékben is zoomolhatunk. A beállítások közt csak az alapvető dolgokat lehet babrálni, még a 64 megapixeles felbontást is külön módba pakolták el. A Pro, azaz szakértő mód ad lehetőséget DNG-ben fotózni, illetve a szokásos beállításcsomagot (ISO, zársebesség, pontos fehéregyensúly és fókuszpont, illetve expozíció-korrekció) is nyújtja. Van továbbá arcszépítés, mindenféle színszűrő, meg persze időzítő és képarány-babrálási lehetőség. A Realme-vízjel bekapcsolható, de szerencsére nem alapértelmezett. A szoftver sebessége és megbízhatósága jó, éjszaka azonban érdemes két háromszor lefotózni egy kompozíciót, mert előfordulnak bakik, amiért részben a stabilizálás hiánya okolható.

Főkamera (16 megapixel)

Nézzük a főkamera képeit, először 16 megapixelen. Első blikkre minden rendben van, élethű színvilágú, korrekt dinamikájú, kellemes lencseképű fotók születnek, nagyítva azonban sok helyen előjönnek a zajszűrési problémák, kissé zavarossá váló homogén felületekkel, elmosott részletekkel, képlékeny vonalélességgel. Egyébként gyors a fókuszálás és a feldolgozás is, alkalomadtán, és főleg közeli tárgytávolsággal azonban előfordul, hogy kicsit kékesbe hajlik a fehéregyensúly.

Nagylátó (8 megapixel)

Színvilágra a nagylátós képek sem rosszak, sőt, kifejezetten pontosnak is lehet nevezni ezeket a képeket, azonban gyakran a ló túlszaturált oldalára esik át a feldolgozó rendszer. Jó hír, hogy bár a széleken van lencsetorzítás, és felbukkan a kromatikus aberráció is, mobilosan nagylátós értelemben ez abszolút korrektnek nevezhető, a készülék áráért pedig pláne. Közelre ne fűzzünk hozzá nagy reményeket a fixfókusz miatt, de ez is megbocsátható. Átlagon felülinek gondolom a nagylátós, állóképes teljesítményt, ami kimondottan pozitív benyomásokat keltett a Realme 6 Próval kapcsolatban.

Zoomkamera (12 megapixel)

A natív, kétszeres nagyítású zoomképek mellé tettünk egy-egy ötszöröst is, ha már a rendszer nagyon ajánlgatja, mindazonáltal nyilván jól látszik, hogy ez utóbbi már nagyon erős részletvesztéssel jár. Egyébként az autofókuszos zoomkamera hozza az elvárható szintet, némi dinamikahiány és egy-két részlet elkenődése tűnik fel ezeken a fotókon.

Főkamera (16 és 64 megapixel)

Itt is érvényesül, hogy érdemesebb az alacsonyabb felbontást használni, ha 16 és 64 megapixel között kell döntenünk, natív képkockaszám mellett jóval lassabb és nehézkesebb a feldolgozás, feltűnően előjönnek a lencsehibák, gyengébb a dinamikatartomány, mégsem kapunk jelentősen több részletet, sőt, a homogén felületek is inkább csak zajosabbak, mintsem élesebbek. Szelfiből van 16 megapixeles normál széles, és 8 megapixeles ultraszéles is, autofókusz egyikhez sincs, a minőség nem kiemelkedő, viszont az ultraszélessel tényleg jópofa képek tudnak születni. A portré mód ilyesmi képeket csinál.

Ha videózásra kerül a sor, választhatunk nagy hatékonyságú (H.265, HEVC) vagy leginkább kompatibilis (H.264) kódolási módból, ezen túl variálhatjuk a felbontást akár 4K-ig és 60 fps-ig, ám ezek bármelyike kizárja az ultranagy látószögű módot, és jellemzően a nagyítás is digitális módon történik meg, mindentől függetlenül. A 321 kb/s-os sztereó hangon van némi zajszűrés, de ez szinte jelzésértékű, az elektronikus képstabilizálás sem hoz sokat a képminőségen.

Erélyesen szólal meg az alul lévő mono hangszóró, hangerejéhez mérten az is érdemnek mondható, hogy nem torzít különösebben, komoly zenei élményt, térhatást nyilván ne várjunk tőle, gyakorlatilag mélytartomány nélkül és nagyon minimális magasmegjelenítéssel szólal meg. Videós téren könnyedén alkalmas a hardver akár 4K-lejátszásra is, feliratfájlokat és ritkább kodekeket azonban nem kezel, ehhez külön alkalmazás kell.

[+]

A nyugdíjba küldött Play Zene után a YouTube Music és a Realme saját lejátszóra áll rendelkezésre, és van egy elég részletes hangszínszabályzó is. A jack csatlakozóra menő minőség teljesen korrekt, és van FM-rádió is. Realme mobilok esetén nem mindig alapvető, de itt megvan a Widevine L1 CDM-védelem, tehát ilyen gátja nincs a nagyfelbontású, YouTube-on kívüli streameknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Bemutatkozott a Realme X3

    120 Hz-es képfrissítéssel, Snapdragon 855+ rendszerchippel és 64 megapixeles főkamerával nagyon jó indiai kezdőárat kapott az újdonság.

  • Régi Realme frissült új Androidra

    A Realme 2 Pro Android 8.1 Oreóval startolt el, és eljött az idő a második szoftveres generációváltásra, gyártói köntösben.

Előzmények

Hirdetés